ارقام نهال گردو پیوندی
ارقام نهال گردو
یک رقم تجارتی برای داشتن حداقل مقبولیت گردو باید خشک میوهای با پوسته استخوانی صاف و مغزی به رنگ روشن تولید کند که بیش از 48 درصد وزن خشک میوه را تشکیل دهد و مزه قابل قبولی داشته باشد. اندازه خشک میوه و مغز آن بر حسب سن و میزان محصول متفاوت است، ولی حداقل وزن قابل قبول برای مغز در ارقام جدید 6 گرم است. ارقامی که گلدهی آنها بعد از پایان بارندگیهای بهاری است، به منظور کاهش خطر بیماری سوختگی گردو و خسارتهای ناشی از کرم سیب (Cydia pomonella) و کرم نارنجی (Amyelois transitella) انتخاب میشوند، اما زمان برداشت این ارقام دیرتر است، که ممکن است نامطلوب باشد.
آخرین معیار برای ارقام جدید، داشتن 6 درصد باردهی جانبی و زودرسی همراه آن است، از ارقام خارجی گردو میتوان به فرانکت، اشلی، هارتلی، چیکو و پاین اشاره کرد. ارقام ایراننی گردو وجود نداشته و گردوهای موجود در ایران ژنوتیپ (تودههای محلی یا بومی) میباشند، چرا که با بذر ازدیاد میشوند، مانند ژنوتیپهای گردوی تویسرکان، گردوی نوشهری، قزوینی، الموتی (ارقام میوه باید به طریق غیر جنسی تکثیر شوند تا خصوصیات ویژه یک رقم را داشته باشند) در زیر مهمترین ارقام گردو ذکر شده است:
مشخصات نهال گردو هارتلی (Hartley)
این رقم از پایههای بذری درهی ناپا بوده که توسط جان هارتلی در سال 1909 انتخاب شده است. گردوی هارتلی یکی از ارقام تجاری کالیفرنیاستگ. هارتلی رقم زودرسی نیست. مقدار محصول آن بین فرانکت و پدرو است. از ویژگیهای این رقم داشتن مغز روشن، عملکرد خوب، مقاومت به آفت کرم سیب و بیماری بلایت گردو میباشد. رقم هارتلی برای تولید بیشتر به خاکهای حاصلخیز و عمیق و دارای زهکش و همچنین به آبیاری نیاز دارد. درخت این واریته نیمه قوی تا قوی و تنه آن نیمه گسترده تا گسترده است و برگهای آن دو هفته دیرتر از رقم پاین میریزد و درختان بالغ آن محصول زیادی تولید میکنند. باز شدن جوانهها دو هفته قبل از رقم فرانکت است که به خوبی آن را تلقیح میکند. میوه آن به صورت نیمه زودرس و دارای کیفیت مطلوب است و بیشتر به مصرف تازهخوری میرسد، با این حال مغز خشک آن نیز بازار خوبی دارد. هارتلی میوههای بزرگی دارد که شکل آن مخروطی است با قاعده پهن و نوک تیز، انصال لبهها محکم است و پوست چوبی آن نازک بوده و رنگ روشنی دارد. این رقم با پوست سفید شده به فروش میرسد. مغز آن به آسانی از پوست جدا میشود. نسبت مغز به وزن میوه 50-40 درصد است. هارتلی نسبت به باکتریوز حساسیت نسبی دارد و نسبت به شانکر پوست که عامل آن باکتری Erwinia rubrifaciens است حساسیت بیشتری نشان میدهد.
مشخصات نهال گردو پاین (Payne)
این دومین رقم عمده کالیفرنیا است و منشأ آن از پایههای بذری باغ جورج پاین در ایالت سانتاکلرا میباشد که به عنوان یک استاندارد در بیشتر مناطق تولیدی کالیفرنیا بوده است. این رقم به علت بارور بودن جوانههای جانبی عملکرد بالایی دارد و به دلیل همزمان بودن رسیدن دانههای گرده و پذیرا بودن مادگی، میتوان آن را به طور متراکم کاشت. درز میوه سفت و اندازه میوه متوسط تا کوچک است. قدرت رشد درختان پاین متوسط و شکل آنها گرد است. رقم پاین برای حفظ قدرت رشد به هرس شدید نیاز دارد. فاصله کاشت درختان این رقم 8 تا 10متر است. این رقم نسبت به کرم سیب و بلایت گردو حساس است.
مشخصات نهال گردو فرانکت (Franquette)
فرانکت از ارقام عمده و قدیمی فرانسه است که به علت دیرباز شدن جوانههایش از خسارت سرمای بهاره مصون میماند. جوانههای جانبی فرانکت بارور نیستند. باردهی اقتصادی این رقم از سال دوازدهم آغاز میشود در حالی که باردهی اقتصادی ارقام دیگر از سال نهم شروع میشود. میوههای این رقم نسبت به ارقام دیگر یک هفته دیرتر میرسند. میوهها کوچک بوده و درز سفتی دارند و رنگ مغز آنها روشن است. این رقم درختانی بزرگ با رشد عمودی دارد و فاصله کاشت آنها 14 تا 16 متر است و با توجه به عوامل محدود کننده خاک و اقلیم برای اغلب مناطق گردوخیز به خصوص برای احداث نهالستانهای نیمه گسترده تا گسترده در سطح وسیع و تجاری، به منظور تهیه گردوی خشک و تازه و مغز گردوی مرغوب، بسیار مناسب و قابل توصیه است. در کالیفرنیا پایههای بذر فرانکت که در اثر گرده افشانی آزاد به دست آمدهاند، انتخاب شده و شارش فرانکت نامگذاری شدهاند.
این پایهها گرده دهنده مناسبی برای ارقام متوسط گل و دیرگل مثل هارتلی هستند. فرانکت نسبت به باکتریوز حساسیت چندانی ندارد و به سبب خاصیت دیرگلی گل نر و ماده اغلب از خطر یخبندانهای بهاره در امان میماند. گل نر آن زودتر از گل ماده آن باز میشود. شاخهبندی آن ضعیف ولی تعداد آن بیشتر از شاخهبندی پاریزین است. گاهی اوقات میوههای جانبی روی شاخههای یک ساله دیده میشوند.
مشخصات نهال گردو سر (Serr)
این رقم در اثر تلافی پاین با (159568)PI به دست آمده است. رقمی است پرمحصول که با شرایط آب و هوایی گرم سازگار میباشد. درختان این رقم خیلی قوی بوده و در خاکهای حاصلخیز محصول کمی تولید میکنند و در خاکهای ضعیف نتیجه بهتری میدهند. در گلهای ماده آن تمایز به ریزش وجود دارد. در حدود 30 تا 50 درصد از جوانههای جانبی این رقم بارور هستند. میوههای این رقم درشت بوده و شبیه میوههای پاین میباشند. مغز 59 درصد میوه را تشکیل میدهد که رنگ آن روشن بوده و کیفیت خوبی دارد. سرمای بهاره، کرم سیب و بیماری بلایت خسارت زیادی به این رقم وارد میکند. ارقام متوسط گل مثل چیکو، تههاما و رقمهای دیگر، گرده دهندههای مناسبی برای رقم سر هستند.
مشخصات نهال گردو اشلی (Ashley)
بسیاری از خصوصیات این رقم مشابه به پاین است. اشلی از ارقام پرمحصول بوده و 90درصد میوههای آن در جوانههای جانبی تولید میشود، بنابراین برای حفظ قدرت رشد به هرس سنگین نیاز دارد. دارای میوههای بزرگ و تخم مرغی شکل است. مغز 54 درصد میوه را تشکیل میدهد. طعم و کیفیت خوبی داشته و به رنگ قهوهای روشن میباشد. درختان این رقم کوچک و زودرس بوده و به صورت متراکم کاشته میشوند. این رقم به علت حساس بودن به بیماری بلایت برای مناطق با بارندگی زیاد مناسب نیست.
مشخصات نهال گردو سانلند (Sunland)
رقم سانلند از تلاقی لومپوک (Lompoc) با (159568) PI در کالیفرنیا به وجود آمده است. 90 درصد از میوههای این رقم در جوانههای جانبی تولید میشود. میوههای آن خیلی درشت، طویل و بیضی شکل هستند. درصد پوست آن 58 درصد و رنگ مغز آن مطلوب است. اندازه درختان سانلند مشابه رقم پاین بوده و بسیار زودرس میباشند. رقم سانلند متوسط رس بوده ولی به بیماری بلایت و سرمای دیررس بهاره حساس است.
مشخصات نهال گردو چیکو (Chico)
رقم چیکو در سال 1961 از نتایج تلاقی شارکی (Sharkey) با مارچتی (Marchetti) انتخاب شده است. جوانههای جانبی رقم چیکو صد در صد بارور هستند. میوههای این رقم کوچکتر بوده و مغز روشن آن 47 درصد از وزن میوه را تشکیل میدهد. کیفیت مغز نیز مطلوب است. برای حفظ اندازه میوه به هرس سنگین نیاز دارد. رقم چیکو گرده دهنده خیلی خوبی است و کاشت آن به صورت پرچین با فواصل 6 تا 8 متر مناسب است. برگهای چیکو دو روز بعد از رقم پاین ظاهر میشوند. چیکو رقمی زودگل است ولی دانههای گرده آن دیر آزاد میشود.
مشخصات نهال گردو وینا (Vina)
رقم وینا در دیویس کالیفرنیا از تلاقی رقم فرانکت با پاین به دست آمده است. درختان این رقم کوچک بوده و 90 درصد از میوههای آن در جوانههای جانبی تشکیل میشود. این رقم برای حفظ قدرت رشد و اندازه میوه به هرس مناسبی نیاز دارد. اندازه میوهها متوسط و از نظر شکل مشابه رقم هارتلی بوده ولی عرض قسمت پایین میوه کمتر است. مغز آن روشن بوده و کیفیت خوبی دارد. درصد پوست آن 48 درصد میباشد. برگهای وینا 7 روز بعد از رقم پاین ظاهر میشود و از نظر آزاد شدن دانههای گرده و رسیدن محصول یک رقم متوسط رس محسوب میشود.
مشخصات نهال گردو هاوارد (Howard)
هاوارد از ارقامی است که در جوانههای جانبی محصول میدهد. رقم پر محصولی بوده و به صورت پرچین کاشته میشود. با اینکه برگهایش دیر ظاهر میشود (15 روز بعد از پاین) ولی از نظر برداشت محصول، رقم متوسط رسی است. میوهها درشت، گرد، صاف و درز آن سفت است. مغز میوه به رنگ روشن بوده و درصد پوست آن 50 درصد میباشد. درخت آن کوچکتر از وینا و چاندلر (Chandler) بوده، به طور نیمه راست رشد میکند و مقاوم به بیماری بلایت گردو است.
مشخصات نهال گردو پدرو (Pedro)
رقمی است زود بارده و نسبت به ارقامی که در جوانههای انتهایی بارده هستند 30 تا 50 درصد بیشتر محصول تولید میکند، در نتیجه این رقم در بسیاری از مناطق پرورش گردو گسترش یافته است. میوهها درشت بوده، پوست سنگین و درز سفتی دارد. مغز 48 درصد میوه را تشکیل میدهد. برگهای این رقم 19 روز بعد از رقم پاین ظاهر میشود. دانههای گرده آن در یک دوره طولانی آزاد میشوند و گرده دهنده مناسبی است. گرمای شدید تابستان در کیفیت پوست سبز و مغز میوه این رقم تأثیر منفی دارد. پرمحصول است اما زودگلی آن نقطه ضعفی است که برای کشت در مناطق سرماخیز ایجاد محدودیت میکند. میوه پدرو، جانبی و کیفیت آن متوسط است. شکل میوه گرد کشیده تا بیضی با نوک برجسته، اتصال پوست و لپه ضعیف، پوست آن نازک تا بسیار نازک (کاغذی مانند) است که در مناطق خنک با تابستانهای نیمه گرم خوب خشبی نمیشود. مغز آن به آسانی از پوست جدا میشود. رنگ مغز گردو کمی تیره، طعم و کیفیت آن از متوسط پایینتر و به باکتریوز حساس است.
مشخصات نهال گردو چاندلر (Chandler)
این رقم از تلاقی پدرو (Uc 56-224) به دست آمده است و بسیاری از خصوصیات آن از لحاظ بارور بودن جوانههای جانبی، زمان ظهور برگ و برداشت محصول شبیه والد خود پدرو میباشد. میوههای بزرگ آن بیضی شکل بوده، پوست سبز، صاف و تیره رنگی دارد. مغز آن 49 درصد از وزن میوه را تشکیل میدهد. در بین ارقامی که با پوست به بازار عرضه میشوند میتوان این رقم را به همراه رقم هارتلی به بازار عرضه کرد. قدرت رشد درختان چاندلر متوسط بوده، به طور نیمه راست رشد میکنند و یک رقم بسیار امیدبخش محسوب میشود.
مشخصات نهال گردو تههاما (Tehama)
رقم پرمحصولی بوده و جوانههای جانبی آن بارور (80-70 درصد) میباشند. برگهای آن 11 روز بعد از رقم پااین ظاهر میشود. میوههای آن درشت بوده ولی گاهی در پوست چوبی آن شکاف ایجاد میشود که موجب آسیب دیدن مغز و کاهش کیفیت میگردد. رنگ مغز مطلوب بوده و به عنوان رقمی گرده دهنده مورد استفاده قرار میگیرد. به علت اینکه درختان این رقم قوی و بزرگ است فاصله کاشت آن 13 متر در نظر گرفته میشود.
مشخصات نهال گردو لارا (Lara)
لارا واریتهای جدید است که از کاشت هسته بذری با تلقیح آزاد از یک رقم گردوی کالیفرنیایی در آمریکا به دست آمده است. ظرفیت باردهی لارا بسیار بالا و حداقل تا 50 درصد بیش از رقم فرانکت است. میوههای آن جانبی و بسیار زودرس است و با تنه نیمه بلند و نیمه گستردهای که دارد حتی به شکل پرچین نیز میتوان آن را در باغ کاشت. باز شدن جوانهها در این واریته بعد از ارقام پدرو و هارتلی و 8 روز قبل از رقم فرانکت آغاز میشود، پس بهتر است برای احتیاط این واریته که گل نر آن نیز زودتر از گل ماده باز میشود، پس بهتر است برای احتیاط این واریته که گل نر آن نیز زودتر از گل ماده باز میشود نه فقط با فرانکت بلکه با روند دونتیناک توأم و همراه کاشته میشود. لارا نیمه قوی است و به پایههای قوی نیاز دارد. میوه آن گرد، به اندازه حدود 32 میلیمتر و دارای پوستی کاملاً متصل و خشبی است. میوه لارا به دلیل زودرسی، بیشتر تازه مصرف میشود. طعم مغز گردوی آن معمولاً بسیار مطبوع و رنگ آن روشن است که در جعبههای بسته بندی به تدریج کمی تیره میشود.
مغز آن به راحتی از پوست جدا میشود و نسبت مغز گل گردو به کل میوه 52 تا 55 درصد است. کیفیت مغز گردوی لارا بیشتر به کمیت و چگونگی نگهداری آن بستگی دارد، زیرا شرایط زراعی و اقلیمی بر حفظ تعادل و باردهی و قدرت درخت و در نتیجه در کیفیت گردو یا اندازه یا مغز آن اثر مستقیم دارد. لارا باید در مناطق سالم، عاری از یخبندان بهاره، در خاک بسیار مرغوب و دارای آبی فراوان کاشته شود. میوه لارا قبل از فرانکت میرسد، بنابراین میتوان به شکل نوبرانه آن را به بازار عرضه کرد. لازم به یادآوری است که لارا به خصوص روی شاخهها به باکتریوز حساس است و این موضوع نباید نادیده گرفته شود.
مشخصات نهال گردو ماربو (Marbot)
برجستهترین ویژگی این واریته زودرسی آن است و به این دلیل برای تازه خوری نوبرانه به بازار عرضه میشود. ماربو مانند فرانکت زود به بار مینشیند و محصول فراوان میدهد، اما چون گلهای نر و ماده آن یک هفته قبل از رقم فرانکت باز میشوند، بیشتر در معرض خطر سرمای بهاره قرار دارد. این حساسیت به سرما از نقاط ضعف آن محسوب میشود. ماربو نسبت به باکتریوز و آنتراکنوز تحمل کمتری دارد، با این حال از فرانکت نسبت به این دو بیماری مقاومتر است. میوه ماربو گردتر و اندازه آن بزرگتر از فرانکت، اتصال پوست آن کمتر و نسبت مغز آن به وزن میوه 41 تا 47 درصد است ولی طعم مغز آن بهتر از فرانکت نیست.
مشخصات نهال گردو پاریزین (Parisienne)
این واریته به دلیل کندی و تأخیر در باردهی اهمیت چندانی نیافته است. میوه آن مستطیل و با اندازه مطلوب است، اما اتصال لپهها ضعیف و در نتیجه خشک کردن دشوار است. نسبت مغز به وزن 43 تا 49 درصد و مغز آن اغلب رگهدار است. پاریزین واریتهای دیرگل، قوی و مقاوم به باکتریوز است که برای کشت نیمه گسترده مناسبتر از سایر ارقام شناخته شده است. شاخهبندی آن بسیار ضعیف و لخت ماندن قسمتهای پایینی درخت با توجه به قدرت آن دارای اهمیت است.