JO WhatsApp Contact Button

مقالات

کوددهی و آبیاری درخت بادام

کوددهی و آبیاری درخت بادام

کوددهی و آبیاری

کوددهی

منطق کوددهی

برنامه کوددهی باید چنان باشد که تغذیه تبدیل به عاملی محدود کننده نشود. کوددهی باید منجر به باردهی بهینه، کاهش سال آوری و دوام عمر درخت شود.

تجزیه فیزیکی – شیمیایی خاک

تجزیه خاک امکان بررسی عدم تعادلهای مشخص کننده خاک، pH، عناصر آلی، کمبودها.

نیتروژن

نیتروژن مهمترین عنصر غذایی مورد نیاز یا کلید رشد و قدرت سالیانه درخت بادام است. کمبود نیتروژن به شکل رنگ سبز روشن در برگ و ضعف رشد سالانه شاخه ها تا حد صفر میشود. باردهی نیز کم میشود. نیتروژن بیش از حد سبب رشد سریع جستهای سالانه، کاهش القای گل و کیفیت نامطلوب گلها میشود.

نیاز بادام و میزان کود لازم

نوع کود

از دست رفته kg/ha

غیر فعال چوب، بازو

نیاز کلی kg/ha

 

با 1 تن محصول در هکتار

با 4 تن محصول در هکتار

کیلوگرم در هکتار

با 1 تن محصول در هکتار

با 4 تن محصول در هکتار

نیتروژن

20 – 10

80 – 40

40

50

100

N

فسفر

5/2 – 5/1

10 – 6

6

18

37

P2O5

پتاسیم

15 – 13

60 – 52

30

55

108

K2O

کلسیم

5/2 – 5/1

10 – 6

30

45

56

CaO

منیزیم

0/1 – 8/0

0/4 – 2/3

4

8

14

MgO

آهن

6/0 – 4/0

4/2 – 6/1

5/1

اگر خاک آهکی است

آهن

منگنز

006/0 – 04/0

24/0 – 16/0

5/0

اگر خاک آهکی است

منگنز

روی

3/0 – 1/0

12/0 – 4/0

8/0

بله

روی

فسفر

فسفر عنصری است که در تأمین انرژی لازم برای تنفس و فتوسنتز بسیار دخالت دارد. فسفر در تشکیل گل و میوه جوان و در سیستم ریشه بندی درخت چنان تأثیر دارد که مصرف موضعی آن در باغهای جوان توصیه میشود. چون تحرک فسفر در خاک بسیار کند است، ریختن آن در ته گودال قبل از کاشت نهال مفیدتر است.

پتاسیم

پتاسیم عنصر دیگری است که در شیره سلولی گیاه وظایف متعددی انجام میدهد. این عنصر میوه ترکیبات قندی میسازد و آنها را در میوه تثبیت میکند. این عنصر در خاک تثبیت میشود و تحرک کمتری دارد بنابراین با دادن کودهای پتاسیم به عمق خاک قبل از کاشت نهال با هر ترکیبی چون کلرید یا سولفات بهتر میتوان از بروز هرگونه کمبود پتاسیم جلوگیری کرد. دادن پتاسیم به شکل نیترات به طور فصلی و منظم مفید نیز خواهد بود.

منیزیم

منیزیم عنصر سازنده سبزینه گیاه (کلروفیل) است وجود آن براس سنتز چندین عنصر و ذخیره سازی آنها ضروری است. برای رفع کمبود منیزیم، معمولاً از منیزیم سولفات استفاده میشود.

کلسیم

کلسیم عنصری است که فقط در اصلاح خاکهای خیلی اسیدی مصرف میشود. خود کلسیم نیز یکی از عناصر اصلی غذایی در ساختار جدارهای سلولی شناخته شده است.

دلیل کوددهی با کاتیون ها

حفظ تعادل بین عناصر پتاسیم و منیزیم ضروری است. افزایش مقدار پتاسیم بیشتر از حد توصیه شده هنگامی امکانپذیر است که میزان آن در خاک کم یا خاک قلیایی تر باشد. کاهش پتاسیم نیز هنگامی انجام میشود که خاک از پتاسیم غنی باشد بدون اینکه رس یا آهک موجود در خاک زیادتر از حد عادی باشد. میزان مصرف پتاسیم را میتوان نسبت به تولید محصول یا به نسبت نفوذپذیری خاک، به ویژه در سیستمهای آبیاری بارانی، افزایش داد.

عناصر کم مصرف

روی

تعیین میزان ضروری عنصر (روی) در خاک و اصلاح احتمالی آن بسیار با اهمیت است. در مواردی چون نقص در تشکیل میوه، خاکهای قلیایی، وجود فسفر و منگنز بیش از حد و برگهای بی رنگ شده، دادن روی به خاک در هر سال ضروری است. محلول پاشی برگی با این عنصر کم مصرف روی برگها به مراتب، مؤثرتر از ریختن آن در خاک است. محلول پاشی به صورت سولفات خنثی شده قبل از بیداری گیاه است.

بر

برای تسریع جوانه زنی گرده گل و رشد لوله گرده به ویژه برای تکامل تخمدان و کمک به آن برای تبدیل شدن به میوه، در اغلب گونه های مختلف از این عنصر کم مصرف استفاده میشود. بهترین روش مصرف (مثل مصرف روی) محلول پاشی روی سطح برگها یکی دو بار در فصل گلدهی، حتی همراه با قارچ کشها یا حشره کشها است. برتری این روش به کود دهی به خاک، صرفه جویی در مصرف کود و جلوگیری از مسمومیتهای گیاه است.

کود ریزی شیمیایی از راه خاک

مرحله اول در فوریه: کود دهی کامل یعنی مرکب از چهار عنصر اصلی به نسبت 1-1-2-5/0 (که به ترتیب برای نیتروژن – فسفر – پتاسیم و منیزیم است)، مرحله دوم در آوریل: که نیمی از نیتروژن توأم با مجموع سه عنصر دیگر و نیم دیگر نیتروژن به صورت اوره در مرحله دوم به زمین داده میشود.

کود دهی شیمیایی با آبیاری

  • یکی کود ریزی تدریجی، یعنی دادن کودهای مخلوط در فوریه همراه با آبیاریهای تحت فشار، همراه با قسمتهای دیگری از عناصر کم مصرف مورد نیاز به طور متناوب تا آوریل (با توجه به وضع جوی).
  • دوم کود ریزی قطعی، یعنی یکجا و به طور کامل قبل از شروع آبیاریهای فصلی. در این صورت نیز استفاده از کودهای قابل حمل توأم با عناصر کم مصرف ترجیح دارد. برتری این روش صرفه جویی در مصرف تا 30% است.