گل و فیزیولوژی گلدهی انار
گل و فیزیولوژی گلدهی
گل دهی حدود یک ماه پس از شکستن خواب جوانه آغاز می شود. گل ها به صورت انفرادی، دوتایی، و یا خوشه ای ظاهر می شوند. گل دهی غالبا در اردیبهشت ماه آغاز شده . آغاز گل دهی تا تشکیل میوه حدود یک ماه طول می کشد.
گل های انار بی بو و به رنگ های قرمز، قرمز مایل به نارنجی دیده می شوند و در برخی از گونه های تزیینی به رنگ سفید و در برخی نیز زرد رنگ می باشند. اندازه گل های انار حدودا به قطر 3 سانتی متر و به طول 5/3 تا 5/7 سانتی متر و به عرض 8/3 تا 5 سانتی متر می رسند.
گل های انار بر دو نوع هستند :
دسته اول گل های بارآور یا ثمری (Fruitful) که بزرگ تر بوده و دارای خامه بلند هستند. این گل ها کشیده و قطرشان در محل اتصال بیشتر از قطرشان در گردن گل است. دسته دوم گل های نازا یا علفی (Barren) هستند که اندازه آنها کوچک تر با خامه و پرچم کوتاه بوده و در آنها کلاله ها کوتاه تر و در زیر بساک ها قرار دارند.
حدود 60 تا 99 درصد از گل های ثمری به میوه تبدیل می شوند. ریزش در این گل ها به دلیل رقابت در جذب مواد غذایی طی مراحل اولیه رشد و یا به دلیل آلودگی میوه به آفات و بیماری ها است. ولی گل های علفی به دلیل نقص ژنتیکی و عدم تکامل تخمدان صد در صد ریزش می کند.
میوه
میوه انار از تلقیح و رشد و نمو گل های ثمری یا زایا به دست می آید. دارای رنگ، شکل و اندازه های مختلف است. هر میوه از تعدادی حجره یا برچه تشکیل یافته که توسط پرده های نازکی از یکدیگر جدا می شوند برچه ها در انار معمولا در دو طبقه بر روی هم چیده شده اند.
میوه انار نوعی بسته کروی (Balusta) است، با چند حجره و تعداد زیادی بذر. از تکامل یک مادگی سینکارپ به دست می آید. در تشکیل میوه علاوه بر تخمدان سایر قسمت های گل نیز دخالت دارند، لذا میوه انار یک میوه کاذب محسوب می شود. در شرایط مناسب این گیاه پنج تا هفت ماه پس از شکوفه دهی میوه می دهد.