خط سیاه و اثرهای آن بر انتخاب پایه گردو
اکنون این موضوع ثابت شده است که ویروس پیچیدگی برگ گیلاس (CLRV) Cherry Leaf Roll Virus در گردو به طور غیرمستقیم باعث ناسازگاری یا عدم تطابق پایه و پیوند می شود، بخصوص اگر گردو روی پایه هایی به غیر از J. regia L. مانند J. nigra، J. major Heller، J.hindsii Jeps، J. cinerea L. و J. Sieboldiana maxim پیوند شده باشد. این پایه ها همه نسبت به این ویروس حساس اند و بلافاصله پس از آلودگی آنها به ویروس، نکروز Necrosis به سرعت در محل پیوند ظاهر می شود و «خط سیاه» ناشی از بیماری در زیر پوست درخت و مماس با چوب به طور افقی دور محور پیوندی می چرخد و به محض اتصال پایه و پیوندک درخت را در هر سنی که باشد خشک می کند.
خوشبختانه این ویروس بر پایه regia که تنها پایه مقاوم به این ویروس است اثر چندانی ندارد و آلودگی این پایه باعث تلف شدن درخت نمی شود.
با این حال به نظر می رسد که CLRV بر قدرت رشد و نمو درخت و میزان باردهی آن اثر منفی خواهد گذاشت. چون این ویروس بیشتر از راه گردۀ گل منتقل می شود، طبیعی است که انتشار آن به سایر درختان گردو نیز سریع انجام می گیرد، حتی اگر تعداد درختان ناقل آلوده محدود باشد.
در واریتههایی مانند فرانکت که میوه ها انتهایی هستند و در نوک شاخهها میرویند، چون باردهی طبعاً به تأخیر می افتد (پس از 7 یا 8 سال) آلودگی به این ویروس نیز مبداء حداکثر 40 سانتیمتر در سال بیشتر نیست و تا چرخش حلقوی آن در امتداد خط سیاه به پایان برسد چندین سال طول می کشد. البته، فاصلۀ زمانی آلودگی ارقامی که دیر به بار می نشینند تا زمان مرگ درخت کمتر از 17 تا 18 سال نخواهد بود.
برعکس، اگر از ارقامی استفاده شود که میوۀ آنها روی شاخه های جانبی، و نه روی شاخههای انتهایی ظاهر می شود؛ چون درخت زودتر به بار می نشیند آلودگی به ویروس و سرعت پیشرفت ویروس سریعتر می شود و درخت آلوده در 4 تا 5 سالگی از بین می رود.
در چنین ارقامی به عت حجم و قدرت کمتر درخت، سرعت حرکت و پیشرفت ویروس در امتداد خط سیاه بیشتر می شود و درخت زودتر (کمتر از ده سال) تلف می شود. بنابراین، به منظور جلوگیری از آلودگی به این ویروس و تلفات ناشی از آن باید در انتخاب واریتۀ گردو و پایۀ آن دقت لازم رعایت شود.