روش های پیشگیری از سرما و یخ زدگی درختان فندق
روش های پیشگیری از سرما و یخ زدگی درختان
روش های کوتاه مدت
1- گرم کردن باغ با استفاده از بخاری های باغبانی
از بخاری ها یا پلار باغی (140-80 عدد در هر هکتار) می توان جهت جبران گرمایی که از طریق تشعشع از دست می رود استفاده نمود.
2- روش غرقاب کردن خاک و آبیاری بارانی
به ازای هر گرم آب در حال یخ بستن حدود 80 کالری گرما در سطح برگ آزاد می شود. گرمای آزاد شده از آب باعث حفظ دمای باغ در محدوده دمایی بین 1 تا 2 درجه سانتی گراد یا کمی بیشتر می شود. این مقدار گرمای آزاد شده می تواند باعث حفاظت گیاه از یخ زدگی گردد.
3- انواع پوشش ها
از انواع پوشش های گیاهی مانند پلاستیک، کاه، کلش، شاخ و برگ گیاهان و خاک و ... استفاده می شود.
4- سفید کردن شاخه ها
معمولا سطوح سفید در شب های صاف بی ابر بدون باد، کمتر از سطوح سیاه و تیره در اثر تشعشع حرارت خود را از دست می دهند.
روش های بلند مدت
1- انتخاب مکان مناسب
توصیه می شود درختان فندق در دامنه های رو به شمال کشت گردند، تا گلدهی بهاره آنها به تاخیر افتاده و به صورت طبیعی خطر یخ زدگی آنها کاهش یابد.
2- انتخاب خاک مناسب
خاک هایی که دارای عمق حدود 50 سانتیمتر هستند و نیز خاک های مرطوب، متراکم، عاری از علف های هرز و خاک هایی که با مواد آلی و کود به خوبی مخلوط شده اند باعث حداکثر ذخیره گرما در طول روز می شوند.
3- حفاظت درخت با استفاده از ارقام مناسب
درختان دیر گل که شکوفه فندق در بهار دیرتر باز می شود، کمتر در معرض خطر یخ زدگی قرار دارند. ارقام مناسب و دیر گل فندق عبارت اند از : ارقام روند دوپیمون، فرتیل دو کوتارد (بارسلونا)، لانگ داسپاین، سگورب، نگرت، داویانا، کاکسفورد و مروی دوبول ویله، شاه فندق، گرد اشکورات، تابستانه، پاییزه، انبوه، پشمینه، گرچه، شصتک و کلاپرک قابل توصیه می باشد.
بهترین مرحله چیدن فندق تازه زمانی است که بتوان با مختصر فشار انگشت میوه را از داخل گریبانه به راحتی آزاد کرد، یعنی زمانی که مغز فندق با پوسته نازکی داخل پوست خشبی را پر کرده و دانه به درشتی مطلوب رسیده باشد.
در این مرحله است که قسمت انتهایی دانه فندق شروع به رنگ انداختن می کند و مغز آن به کیفیت مطبوع می رسد.
فصل برداشت نوبرانه فندق، به خصوص در رقم فرتیل دو کوتارد که برای مصرف تازه بهترین فندق است و با توجه به تفاوت اقلیم و منطقه، اوایل تا اواخر مرداد است که در سال های مختلف 5 تا 21 روز در نوسان است.