JO WhatsApp Contact Button

مقالات

ارزش خرما به طور کامل

خرما

خرما درختی است از تیره گرمسیری با میوه ای که مواد غذایی دارد. این میوه به شکل خوشه ای از شاخه آویزان می شود.

ارتفاع درخت خرما به 10 تا 20 متر می رسد. متوسط عمر آن 100 تا 200 سال است. درخت خرما در موارد بسیاری به حیوان شباهت دارد، مانند: جنس نر و ماده داشتن، خفگی بر اثر آب و دود زیاد و از بین رفتن به سبب ضربه ای که بر قلب آن وارد شود. بیش از 100 نوع خرما در ایران وجود دارد که از لحاظ شکل، رنگ و میزان شهد با یکدیگر تفاوت دارند. خرما از موقع شکوفه دادن تا رسیدن هفت مرحله را طی می کند: کفری، طلع، بلح، اخلال، خرمای سنگ­شکن، خرمای رسیده، خرمای خشک (تمر).

برخی قدمت درخت خرما را به دوران زمین­شناسی می رسانند. تصور می شود پرورش و کاشت درخت خرما از 6000 تا 8000 سال پیش در بین­النهرین آغاز شده باشد. احتمالاً در آن زمان هیچ درخت میوه دیگری در جایی کاشته نمی شد. شاید به همین علت خرما همیشه با تمدن بشری همراه بوده است.

خرما نزد مصری­ها محترم بود و زمانی عراقی­ها آن را می پرستیدند. تصاویری از آن بر دیوار هیکل (از بناهای حضرت سلیمان) قرار داشت. در قوانین حمورابی نیز احکامی مربوط به مراقبت و چگونگی کشت نخل دیده می شود. کلدانیان خرما را درخت زندگی می دانستند و در یونان قدیم، خرما نشان پیروزی بود. امروز هم افسران ارشد را با نشان برگ خرما مشخص می کنند. در کتاب مقدس از خرما به نیکی یاد شده و حضرت داود شخص صادق را به درخت خرما تشبیه می کرد.

به جهت اهمیت روزافزون خرما در جهان، فائو در سال 1987 مؤسسه تحقیق و توسعه نخل را در بغداد تأسیس کرد.

آیات

خرما بیشتر از سایر میوه ها مورد توجه است و در قرآن حدود 20 بار از درخت خرما و نخل به صراحت نام برده شده است. از جمله: «فَاجاءَها المضخَاضُ اِلَی جِذْعِ النَّحلَةِ قالَتْ یَا لَیتَنی مِتُّ قبلَ هذا وَ کُنتُ نَسیاً مَنسیَاً * فَناداها مِن تحتِها الا تَحزَنی قَدْ جَعَلَ ربُّکِ تَحْتّکِ سَریّاً * وَ هُزِّی ألیکِ بِجِزْعِ النَّحلهِ تُساقِطْ عَلیکِ رُطَباً جَنِیّاً * فَکُلِی وَاشْرَبی وَقَرِّی عَیْناً»؛ (مریم/ 23-26)

«و درد زایمان، او را به سوی تنه درخت خرمایی کشاند. (مریم) گفت: «ای کاش من پیش از این مرده بودم و کاملاً فراموش شده بودم!» * و از یر ]پای[ او به وی ندا داد که «اندوهگین مباش؛ چرا که پروردگارت زیر ]پای[ تو چشمه آبی (و کودکی شریف) قرار داده است * و تنه درخت خرما را به سوی خود تکان بده، تا رطب تازه ای بر تو فرو ریزد * و بخور و بنوش و دیده روشن دار».

نکات تفسیری

به بار نشستن درخت خشکیده علاوه بر معجزه بودن، یک دستور بهداشتی و تقویتی مهم است، زیرا بهترین خوراک برای زن زائو خرما می باشد. روایت هم مؤید این نظریه است.

در تغذیه نقش اول با حبوبات و دانه­ها است و سپس میوه ها، چون در قرآن آمده است: «وَ جَعلنا فِیها جَنّاتٍ مِن نَخیلٍ وَ اَعنابٍ وَ فَجَّرنا فیها مِن العُیون»؛ (یس/34).

حکمت­ها و اسرار علمی

علم روز به فواید خرما که برخی ازآن­ها در روایات اسلامی آمده، پی برده است. برخی از این خواص به شرح ذیل است.

  • ترکیبات غذایی

خرما از نظر مواد مغذی بسیار با ارزش و شامل موارد زیر است:

آب، پروتئین، مواد قندی، چربی، پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم، آهن، مس، املاح گوگرد، املاح کلر، ویتامین­های A، B1، B2 و C و نیاسین. هر صد گرم خرما 157 تا 383 کالری حرارت ایجاد می نماید و حرارت­زایی یک کیلو خرما معادل یک کیلوگرم گوشت است.

  • پیشگیری از سرطان

امروزه ثابت شده است که نقصان منیزیوم در بدن زمینه را برای ابتلا به بیماری سرطان فراهم می آورد و خرما دارای مقدار فراوانی منیزیوم است. به همین جهت اعراب و صحرانشینان با این­که در فقر غذایی به سر می برند، به واسطه خوردن خرما دچار سرطان نمی شوند.

  • هضم غذا

خرما به سبب داشتن مواد کافی و ضروری و عناصر کاتالیزوری هضم و جذب غذا را آسان می سازد؛ حتی به هضم مواد غذایی دیگر کمک می کند. مثلاً چون هیدرات دو کربن دارد، بدن از مواد پروتئینی بهتر استفاده می کند.

  • درمان امراض عفونی

خرمای رسیده مواد سفیده ای و چند ترکیب دارویی دارد که یکی از آن­ها شبیه کورتن است. کورتن توسط غده فوق کلیه ترشح می شود و یکی از داروهای قیمتی است که اخیراً کشف شده و عامل درمان کلیه التهابات و امراض عفونی است. این ماده از ریزش مو نیز جلوگیری می کند.

کورتن برای بیماران دیابتی خوب نیست، ولی کورتن خرما هورمون گیاهی مفید و طبیعی خاصیت دفع ضرر است. به­علت داشتن لعاب و مواد پکتیک خاصیت دفع خلط خرما در آن زیاد است، به همین جهت شصت گرم آن را در یک لیتر آب می جوشانند و در مورد زکام، درد گلو و تمام عفونت های ریوی مصرف می کنند.

  • رفع خستگی

دانشمندی به نام کورنوسکی (Curnonsky) در کتابی که مخصوص خرما نوشته است، می گوید: علاوه بر آن­که خوردن خرما ارزش غذایی بیشتری از دیگر قندها دارد، موقع خستگی نیز مفیدتر است، زیرا جذب بدن می گردد. وی خوردن خرما را به ورزشکاران توصیه می نماید. این ویژگی در حدیث شریف نبوی نیز آمده است.

  • تقویت نیروی جنسی

خرما به سبب داشتن فلیکولین نیروی جنسی را افزایش می دهد. برای این منظور باید خرمای خشک (تمر) را در شیر تازه خیساند و خورد و به دنبال آن شیر نوشید.

  • تأثیر بر زایمان

برخی مفسران از آیه مورد بحث و دستور خدا به حضرت مریم برداشت کرده­اند که مفید بودن خرما برای زائو یک دستور طبی است. پزشکان می گویند با توجه به مواد معدنی خرما به­خصوص آهن، آن­چه جبران نقاهت زن تازه­­زا را می نماید و با انتقال از راه شیر مناسب نوزاد می باشد، خرما است و چون پس از زایمان، آب بدن زن تا حدودی کم می شود، خرما جاذب رطوبت است و اگر همراه با آب خورده شود، برای جبران این نقیصه بسیار مفید است. روایت هم به این دو عنصر مهم (خرما و آب) برای زن تازه­زا اشاره دارد.

علم جدید هورمونی شبیه «اکسی توسین» را در خرما کشف کرده است که در افزایش انقباض­های رحم هنگام ولادت نقش دارد و به این علت مقداری از درد و رنج مادر و خونریزی بعد از زایمان می کاهد و نیز از فشار خون مادر که هنگام زایمان بالا می رود، کم می کند.

مواد قندی رطب که زود هضم می شوند، به­علت انرژی­زایی سریع، تحمل مادر را هنگام زایمان افزایش می دهد. اثر لینتی خرما نیز بر امر زایمان کمک می نماید؛ ضمن این­که مصرف ملین گیاهی بر شیمیائی مزیت دارد. در روایات اسلامی نیز به استفاده از خرما در ماه های آخر بارداری سفارش شده است.

  • غذایی مفید به هنگام گرسنگی و افطار

خرما برای کسانی که به شدت گرسنه­اند، بسیار مفید و زود هضم است و مواد مورد نیاز بدن را در زمان کوتاهی به بدن می رساند. در روایات اسلامی نیز سفارش شده است که روزه را با خرما بگشایید. دانشمندان می گویند انتخاب خرما برای افطار به­علت آن است که قند هگزوز (دکستروز گلوکز) و روکتوز دارد و جذب آن­ها سریع است و سبب کاهش اشتها می شود و از پر خوردن و یا ناگهان خوردن که بیشتر ایجاد «آمبارگاستریت» (Ambargastrite، التهاب و ورم معده) می نماید، جلوگیری می کند.

همچنین بدن را در برابر گرسنگی قندی که در اثر روزه ایجاد می شود، مسلّح می سازد، انرژی لازم را به بدن می رساند و هم مانع تجمع چربی می گردد و چون نارسایی کبد و چربی زیاد زیر پوست و کم­تحرکی باعث کاهش قدرت دفاعی بدن می گردد، خرما باعث می شود چربی اضافه در زیر پوست جمع نشود و کبد به­طور طبیعی کار کند. خرما عناصر مفیدی برای کبد روزه­دار دارد و قدرت دفاعی بدن را بالا می برد. دکتر عدنان شریف در کتاب من علم الطب القرآنی مطالب مفیدی در مورد نقش خرما در جبران قند خون هنگام روزه­داری ذکر کرده است.

دانشمندان برخی دیگر از خواص خرما را این­گونه بر می شمارند:

خرما برای جوش غرور جوانی، درمان فلج- به­خصوص فلج اطفال- کلیه و مثانه، اعصاب، شست و شوی خون، تعادل یون­ها، حساسیت و آلرژی و... مفید است. بیماران دیابتی می­توانند به­جای قند از خرما استفاده کنند. خرما خاصیت ضد گرسنگی دارد. ملین طبیعی است و برای درمان بواسیر و نقرس مفید است. همچنین قوه بینایی و شنوائی را تقویت می کند.

بررسی و نتیجه

  • خرما یکی از خوراکی های با ارزش است؛ هم غذایی مناسب و هم دارویی مؤثر است و اشاره قرآن به آن، اهمیت و جایگاه رفیع غذا درمانی­اش را نشان می دهد.
  • بسیاری از آثار خرما پس از 14 قرن و با پیشرفت علوم مشخص شده است، مانند مفید بودن خرما و آب برای زن زائو و این اعجاز علمی قرآن شمرده می شود.

جمع بندی نهایی

اشاره قرآن به مباحث تغذیه گویای اهمیت تغذیه و نقش تأثیرگذار آن در زندگی بشر است. از طرفی بررسی و بازگویی غذاهای قرآنی به همراه یافته­های قطعی علمی، سبب نگرش نو افراد به دین و قرآن خواهد شد و از سویی به­کاربستن این آموزه­ها- به­خصوص در بخش غذا درمان قرآن- بسیاری از مشکلات را در این رابطه حل خواهد کرد.

دین مبین اسلام همواره توجه خاص به مسائل بهداشتی و تندرستی انسان داشته که در این بین تغذیه مناسب یکی از مهمترین آنها بوده است. به­طوری­که همواره در احادیث متواتر در خصوص مصرف و یا عدم مصرف برخی از غذاها تأکید بسیار می­شد. یکی از این توصیه­ها در مورد مصرف خرما و خواص شفابخش آن است که در قرآن و احادیث بسیار خصوصاً از رسول ختمی مرتبت به چشم می خورد. خرما محصولی است که از نظر تغذیه­ای اهمیت ویژه­ای در سطح دنیا دارد. خرما یک میوه­ی انرژی­زا و سرشار از مواد حیاتی از جمله مواد قندی، مواد معدنی، پروتئینی،‌ ویتامین­ها و نیز فیبر رژیم غذایی است.

خرما دارای مواد آنتی اکسیدانی است، که در پیشگیری از بیماری­های مزمن مانند سرطان­ها، عفونت­ها و بیماری­های قلبی نقش مهمی دارد. خداوند سبحان در جای جای قرآن نام بسیاری از میوه­ها و درختان را ذکر کرده­اند، اما بیش از همه نام نخل و یا خرما آمده است و از آن به­عنوان یک میوه بهشتی یاد شده است، چرا که حکمت خداوند این چنین است. همچنین از فرمایشات حضرت علی (ع) است که از خرما شفادهنده و پرخاصیت یاد نمودند. این بررسی با هدف اهمیت خرما از دیدگاه قرآن و احادیث در توصیه های اسلام و میزان هم­خوانی آن با اصول روزآمد در علم تغذیه صورت گرفت.

تحقیقات حاکی از این امر هستند که برخی از ترکیبات موجود در خرما، از آن یک ماده پیشگیری­کننده از بیماری­ها، آنتی اکسیدان قوی و مواد ضد میکروبی درست می کنند. با توجه به منابع اسلامی و تطبیق آن با تحقیقات در زمینه خرما مشخص گردید که همه این آموزه­ها با توجه به اصول علمی، تدوین و ارائه شده است و با نتایج علمی مطابقت دارد. در نهایت براساس توصیه های اسلامی و علم تغذیه می­توان خرما را به­عنوان یک ماده غذایی مغذی و حفاظت­کننده سلامتی بدن در مقابل بیماری­ها در نظر گرفت.

ارزش و خواص دارویی و درمانی خرما

فسفری که در ترکیب غذایی خرما وجود دارد، باعث فعال شدن سلول های عصبی می شود و آهن آن به گلبول های قرمز خون نیرو می دهد و مانع ایجاد کم­خونی در افراد می شود و حتی کم­خونی افراد را هم درمان می کند.

خرما مقوی معده و جمع­کننده آن است و کلسیم آن موجب تقویت و تسریع رشد کودکان می شود و نیروی بدنی بزرگسالان را افزایش می دهد.

ویتامین­های خرما باعث افزایش قدرت بینایی می شود، از خشکی پوست و ناخن و موها جلوگیری و هوش را تقویت می کند.

مصرف شیره خرما به­جای مربا که قند بالایی دارد، علاوه بر رساندن انرژی زیاد به بدن، به دلیل داشتن قند طبیعی ضرر ندارد و افراد را چاق هم نمی کند. بیماران دیابتی می­توانند از قند، عسل و کنجد خرما (که سفت­تر از عسل خرما و نرم­تر از شیره خرماست) با احتیاط و به­طور محدود استفاده کنند، در ضمن با عسل خرما می­توان در تابستان شربت­­های بسیار خوشمزه و مقوی درست کرد.

خرما برای کاهش چربی­های خون مؤثر است.

از مهمترین خواص خرما می­توان به موارد ذیل اشاره نمود:

کمک به جلوگیری از سرطان سیستم گوارش، اشتهاآور، بهبود دهنده عملکرد دستگاه گوارش، کمک به حفظ سلامت دستگاه عصبی، مؤثر در پیشگیری و درمان بیماری­های همچون فقر آهن، کم­خونی و چربی خون بالا.

چون آهن خرما زیاد است، با خوردن 15 گرم آن روزانه می­توان رفع نیازمندی از جهت تأمین آهن بدن نمود و کم­خونی یا عوارض ناشی از کمبود آهن را به این وسیله برطرف کرد.

خرما، در درمان فلج اطفال مفید است و به مبتلایان این بیماری دادن روزانه چند عدد خرما توصیه می شود. همچنین خرما مقوی سلسله اعصاب می باشد.

مزه شیرین و خاصیت رفع خلط خرما زیاد است و می­توان 60 گرم آن را در یک لیتر آب، جوشاند و در مورد زکام و درد گلو و تمام عفونت های ریوی آن را مصرف نمود. خرما همچنین یکی از میوه های ملین می باشد. ارزش غذایی این میوه از نظر قند و انرژی­زایی، برای ورزشکاران بسیار اهمیت دارد.

به عقیده بعضی پزشکان، مصرف روزانه حبه های خرما، یبوست های مزمن را نیز برطرف می سازد.

وجود پتاسیم و منیزیم در خرما، در تعادل یون های بدن نقش مؤثری داشته و در شستشوی خون از مواد زائد اثر شگرف دارد.

فسفر، فعالیت های فکری را زیاد می کند و در خرما به مقدار کافی وجود دارد. فسفر که وجودش در اعصاب و مغز ضروری است، از ضعف اعصاب و خستگی جلوگیری می نماید و برای تقویت بینایی نیز مفید می باشد.

خرما در هر مرحله، از شکوفه تا رسیدن، دارای خواص گوناگون است.

شکوفه­ی خرما مقوی جسم و روح است.

گل خرما پس از شکفتن التهاب خون را تسکین می دهد.

خود خرما برای امراض عفونی مفید بوده، قوه بینایی، شنوایی، درد مفاصل و سیاتیک را درمان می نماید.

در خرما هزاران خاصیت وجود دارد که یکی از آن­ها، دشمنی و مبارزه با سرطان است!

در فارسی به درخت آن «خرمابن» و درخت خرما گویند و اعراب به خرما «تمر» و به درخت آن نخل گویند و این همان درختی است که حضرت عیسی در زیر سایه آن از مادر متولد شدند و خداوند به حضرت مریم امر فرمودند تا از میوه آن بخورد- درخت خرما معمولاً در جایی میوه می دهد که سرش در آتش و پایش در آب باشد. چه آفتاب سوزان و آب فراوان برای خرما ضرورت دارد.

در ایران در بم- بلوچستان- اهواز- آبادان- جهرم- قصر شیرین و خرمشهر به­عمل می آید. اقسام زیاد که فرق آنها در کوچکی و بزرگی و شکل میوه است و بهترین محصول خرما مضافتی کرمان و بلوچستان است. درخت خرما نر و ماده دارد.

درخت نر میوه نمی دهد، فقط شکوفه می نماید و یکی از عجایب ایران یک درخت خرمای نر در بلوچستان می باشد که 45 متر قامت دارد. شکوفه درخت خرما معمولاً در محفظه ای به شکل ماهی که سر و ته آن باریک و میان آن پهن و ضخیم است. به غلاف این محفظه در فارسی نارونه و در عربی کفری گویند و چون این غلاف بشکفد، در وسط آن ماده ای شبیه پشمک سفید رنگ ظاهر می شود که به آن اعراب طلع گویند و دارای دانه است، کوچک­تر از گندم که خرماکاران آنها را برداشته در وسط شکوفه­ی ماده می گذارند تا میوه آن شیرین و شاداب شود، و در غیر این­صورت، میوه آن نرک شده و قبل از رسیدن گندیده و از بین می رود. با این میوه های سبز نرک می­توان مربا و ترشی درست کرد، و از منافع آن بهره مند شد. میوه خرما از موقع شکوفه کردن تا رسیدن هفت مرحله دارد که هر یک دارای اسامی مختلف و گوناگون است.

خرما در حالت رطب، قسب و حتی کال نیز اثرات درمانی خاص خود را دارد. قسب، گرم و خشک، نافع استسقاء مسکن تشنگی، قطع­کننده اسهال رطوبتی و پاک­کننده اخلاط سینه می باشد. خرما خرک (خارک) گرچه شیرینی رطب و خرما را ندارد، اما به سبب داشتن املاح بالا، ارزش غذایی و دارویی و درمانی بسیاری دارد.

اطبای سنتی (آرد خرما) که همان گرد گل نخل­های نر و ماده است را برای درمان نازایی بسیار مفید و مؤثر می دانند، البته پیدا کردن آرد خرما در استان هایی که تولیدکننده خرما نیستند، تقریباً غیرممکن است. اسپات خوشه نر خرما اگر به­صورت تازه مصرف شود به­منظور تقویت کار قلب و کبد بسیار مفید است و مالیدن آن به دندان، باعث تقویت دندان شده از پیوره و چرکی شدن، جلوگیری می کند.

اگر روغن خرما که از خرمای رسیده با مواد میان آن تهیه می شود را با روغن زیتون، مخلوط نموده و روزی چند بار به هم زنند، داروی یکنواختی پدید می آید که برای بهبود زخم معده و سردرد مفید بوده و مالیدن آن به سر، از ریزش مو جلوگیری می کند.

گل های درخت خرما نیز خاصیت داوریی دارند. طعم گل های درخت خرما تلخ است و اثر مسهلی دارد.

پودر نرم­کننده: گرده گل نخل نر به­عنوان پودر نرم­کننده پوست صورت و دست به­کار می رود. پس از جمع آوری گرده، آن را در ماسوله­ای ریخته و به تدریج به­کار می برند.

داروی شکسته بندی: روی هسته خرما، پوسته سفید نازک است که در خرمای خارک و خشک، به آسانی از هسته جدا می شود. این پوسته نازک را شکسته بندها، در گذشته به­عنوان دارو به­کار می برده­اند.

تأثیر خرما بر سلامتی در تحقیقات متعددی بررسی شده است. از آنجا که خرما در گروه میوه ها طبقه بندی می شود از فواید مصرف میوه و سبزی برخوردار است.

به­علاوه خرما به­علت چربی کمی که دارد به­عنوان ماده غذایی کم چربی در نظر گرفته می شود.

به­خاطر مقادیر ناچیز سدیم، بیماران مبتلا به فشار خون بالا با مصرف آن مشکلی نخواهند داشت، مگر اینکه با مصرف نامتعادل باعث اضافه وزن در آنها شود.

بیشترین اهمیت خرما به­علت تأمین فیبر گیاهی است. به گفته دانشمندان مصری، خوردن 80 گرم خرما، 10 درصد نیاز روزانه بدن به نیاسین را جبران می کند.

"نیاسین" برطرف­کننده مشکلات گوارشی، روانی و پوستی است.

این مقدار خرما همچنین پنج درصد نیاز روزانه به ویتامین­های B1 و B2 را که در سلامت اعصاب و دستگاه گوارش نقش دارند، تأمین می کند.

خرما الیافی دارد که در کاهش چربی و تأمین پروتئین بسیار مؤثر است. مصرف خرما موجب کاهش کلسترول خون می شود و از سکته های مغزی و قلبی پیشگیری می کند.

جدیدترین تحقیقات علمی بیانگر مؤثر بودن خرما در رفع خشونت افراد و مایه آرامش روحی آنان است.

خرما می­تواند در بهبود فلج اعضاء، کمردرد و ناراحتی های مفاصل مؤثر باشد. برای شنوایی، بینایی، درد کمر، درد مفاصل، سیاتیک، درمان سینه و ریه مفید است.

خرما تنظیم­کنندة فشار خون می باشد. پتاسیم در این میوه به میزان قابل توجهی موجود است که برای جلوگیری از پرفشاری خون و برای کار صحیح عضلات و اعصاب ضروری است که به هم خوردن آن در بدن، بسیار خطرناک است. علاوه بر آن، خرما حاوی میزان قابل توجهی منیزیم است که برای اعصاب و عضلات ضروری است.

خرما در درمان یبوست، اختلالات روده ای، مشکلات قلبی، ضعف جنسی و اسهال مفید است و جزو مواد غذایی ملین به شمار می آید. به همین دلیل برای افرادی که از یبوست رنج می برند مفید اعلام شده است. برای این­که هرچه بهتر و بیشتر از این خاصیت خرما استفاده کنید، بهتر است خرما را یک شب کامل در آب خیس دهید. صبح روز بعد خرماهای خیس خورده را مانند شربت مصرف کنید.

مواد موجود در خرما، برای درمان هرگونه اختلال روده ای مفید است و مصرف مداوم آن، رشد باکتری­های مفید در روده را افزایش می دهد.

افزایش وزن

خرما بخشی از رژیم غذایی سالم است، چرا که قند، چربی، پروتئین و انواع ویتامین­های ضروری در آن موجودند. بنابراین این ماده­ی غذایی در مقابله با کمبود وزن، کمک مؤثری خواهد بود.

قلب

ثابت شده است خرمایی که شب در آب خیس شده و صبح مصرف شود، برای قلب های ضعیف مفید است. اگر این کار را دو بار در هفته انجام دهید به تقویت قلب خود کمک کرده­اید.

اسهال

خرماهای رسیده حاوی پتاسیم هستند. پتاسیم نیز برای کنترل اسهال مفید است. به­علاوه این محصول به راحتی قابل هضم بوده و از این­رو در برطرف شدن مشکلات ناشی از اسهال کمک می کند.

انرژی

مقدار انرژی ناشی از خوردن خرما از قند ساده بسیار کمتر است و بسیار کمتر از قند، افراد را دچار چاقی و اضافه وزن می کند. به­عنوان مثال، در 100 گرم قند و شکر معمولی 9/99 درصد خالص آن انرژی­زا می شود؛ در حالی­که در 100 گرم خرما حدود 30 درصد قند موجود است و بقیه آن، حاوی مواد دیگری است که از جمله این مواد مختلف، پروتئین است.

100 گرم خرما حاوی 5/1 درصد پروتئین گیاهی از جنس مرغوب می باشد. در خرما، مقداری نیز فیبر غذایی موجود است، فیبر موجود در خرما برای سلامت دستگاه گوارش و تغذیه بسیار مناسب است. علاوه بر آن خرما حاوی کاروتنوئیدها یا مواد رنگی است که پیش­ساز ویتامین A و آنتی اکسیدان محسوب می شود و جلوی ضایعات و سرطانی شدن سلول ها را می گیرد.

خون­سازی

در بعضی کتاب­های طب سنتی از خرما به­عنوان خون­ساز یاد شده که برای افراد ضعیف­المزاج بسیار مفید می باشد. خرما علاوه بر نکات گفته شده، مقدار قابل توجهی فولات و یا همان اسید فولیک به بدن می رساند که جهت خون­رسانی برای بدن لازم است و زنان هنگام بارداری مجبور می شوند علاوه بر دریافت فولات از طریق غذا، قرص آن را نیز مصرف کنند.

فولات به­عنوان ماده خون­ساز در خرما موجود است؛ هرچند که مقدار آهن خرما آنچنان زیاد نیست، اما برای خون­سازی، بدن احتیاج به 3 ماده­ی مغذی فولات، آهن و ویتامین B12 دارد که در غذاهای حیوانی یافت می شوند. پس برای این منظور بایستی از غذاهای متنوع استفاده کرد.

پتاسیم در این میوه به میزان قابل توجهی موجود است که برای جلوگیری از پرفشاری خون و برای کار صحیح عضلات و اعصاب ضروری است.

ویتامین C یکی دیگر از مواد مغذی خرماست که این ویتامین برای جلوگیری از بیماری­های خطرناک خونریزی­دهنده یا همان اسکوربوت لازم است و باید بدن هر فرد در طول روز، 60 میلی گرم ویتامین C دریافت کند که تقریباً در هر 100 گرم خرما 14 میلی گرم ویتامین C موجود است.

اعصاب و عضلات

پتاسیم در این میوه به میزان قابل توجهی موجود است که برای جلوگیری از پرفشاری خون و برای کار صحیح عضلات و اعصاب ضروری است که به هم خوردن آن در بدن، بسیار خطرناک است. علاوه بر آن، خرما حاوی میزان قابل توجهی منیزیم است که برای اعصاب و عضلات ضروری است.

 

اثرات ویتامین­ها و مواد معدنی خرما

  • ویتامین A، برای رشد سلول ها ضروری و فعالیت سلول ها را تشدید می کند، زیرا با کمک آن کلسیم موجود در خرما به سلول های بدن می رسد.
  • ویتامین B، تقویت کننده و سازنده سلول های عصبی.
  • ویتامین B12، در جذب مواد هیدروکربنی سایر غذاها مؤثر است.

آهن، بدن انسان در هر روز %9 mg آهن نیاز دارد که در هر 100 gr خرما، 3 تا 5 mgr آهن دریافت می شود. بنابراین با خوردن چند عدد خرما در روز آهن مورد نیاز بدن تأمین می شود. آهن ترمیم­کننده و سازنده گلبول های قرمز خون است، لذا خوردن خرما درمان کم­خونی است.

منیزیم،‌ بدن انسان روزانه نیاز به 250 mgr منیزیم دارد و از طرفی هر 100 gr خرما در حدود 62 mgr منیزیم دارد. بنابراین هرگاه شخص به­جای سایر مواد غذایی روزانه فقط نیم کیلو خرما بخورد تمام منیزیم بدن خود را تأمین کرده است.

نکته:

اگرچه خرما حاوی مواد غذایی مهم و ارزشمند است و در کشور ما انواع خرماهای مرغوب برداشت و به بازار عرضه می شود، اما در انتخاب آن باید دقت زیادی کرد، زیرا سطحی چسبناک داشته و ناخالصی­های مختلف را جذب می کند. قبل از مصرف، خرما را بشویید و از جایی آن را تهیه کنید که اطمینان دارید. هنگام خرید خرماهای بسته بندی شده هم از سلامت بسته بندی آن مطمئن شوید.

خرما و سلامت

 خرما از ارزش غذایی خوبی برخوردار است و باید آن را در هرم ماده غذایی میوه به حساب آورد.

با توجه به کوچکی هر عدد خرما، هر واحد آن شامل دو تا سه عدد خرما است که چنانچه براساس نیاز روزانه دو تا سه واحد میوه می خورید، می­توانید این تعداد را به­جای یکی از این واحدهای میوه استفاده کنید.

تأثیر خرما بر سلامتی در تحقیقات متعددی بررسی شده است. از آنجا که خرما در گروه میوه ها طبقه بندی می شود از فواید مصرف میوه و سبزی برخوردار است.

به­علاوه خرما به­علت چربی کمی که دارد به­عنوان ماده غذایی کم چربی در نظر گرفته می شود.

به­خاطر مقادیر ناچیز سدیم، بیماران مبتلا به فشار خون بالا با مصرف آن مشکلی نخواهند داشت، مگر اینکه با مصرف نامتعادل باعث اضافه وزن در آنها شود.

بیشترین اهمیت خرما به­علت تأمین فیبر گیاهی است. فیبر موجود در خرما برای سلامت دستگاه گوارش و تغذیه بسیار مناسب است. به گفته دانشمندان مصری، خوردن 80 گرم خرما، 10 درصد نیاز روزانه بدن به نیاسین را جبران می کند.

"نیاسین" برطرف­کننده مشکلات گوارشی، روانی و پوستی است.

این مقدار خرما همچنین پنج درصد نیاز روزانه به ویتامین­های B1 و B2 را که در سلامت اعصاب و دستگاه گوارش نقش دارند، تأمین می کند. 100 گرم خرما حاوی 5/1 درصد پروتئین گیاهی از جنس مرغوب می باشد.

چرا باید خرما بخوریم؟

خرما، میوه ای با طبع گرم و خشک است با خواص بسیار زیاد، این میوه برای رفع خشونت بسیار عالی است. همچنین برای کسانی­که از بیماری کلیوی رنج می برند استفاده از خرما برای تقویت کلیه را پیشنهاد می شود. خرما به­خاطر داشتن ویتامین A باعث تقویت مو و ناخن، تقویت قوه بینایی و رشد اندام­ها در اطفال و نوجوانان می شود.

سوزانده خرما به­صورت سورمه برای تقویت و رویاندن مژه و رفع خارش چشم مفید است.

کسانی­که شب کوری دارند روزانه خرما بخورند. گفته می شود که خوردن یک خرما در روز باعث می شود تا پایان عمر چشمانی سالم داشته باشید.

به­خاطر وجود ویتامین­های B در خرما برای نمو جنین، سوخت و ساز مواد پروتئینی و جذب قندها و بیماری­های قلبی و عروقی کبد یک میوه بسیار مؤثر است.

خرما ضد میکروب است، و خرما بوی بد دهان را از بین می برد.

با مصرف خرما می­توان احتمال ابتلا به پوسیدگی دندان را کاهش داد. عصاره خرما با جلوگیری از رشد میکروب عامل پوسیدگی دندان، احتمال ابتلا به این عارضه را کاهش می دهد، ‌البته به شرط آنکه بعد از خوردن خرما چند برگ تلخون بجویم.

مسواک کردن با گرد سوخته خرما باعث درخشندگی دندان می شود.

خوردن خرما صبح ناشتا باعث از بین رفتن کرم­ها می شود.

بهترین غذای زمستان

یکی از قدیمی­ترین کشت میوه، در جهان است که ارزش تغذیه ای بالایی دارد. خرما نشأت گرفته از دشت کویر از شمال آفریقا و جنوب غربی آسیا و شرق میانه است. این میوه شیرین دارای چند ویتامین و مواد معدنی است که، بخشی لاینفک از یک رژیم غذایی متعادل و سالم است. در زیر به برخی از فواید خرما اشاره می کنیم.

خرما حاوی مقدار خوبی از مواد غذایی است که قند طبیعی مانند گلوکز، سوکروز، فروکتوز، فونز دارد و می­تواند انرژی کافی فراهم کند.

خرما به این دلیل که سرشار از فیبرهای طبیعی و بسیار غنی از ویتامین­ها و مواد معدنی است، فواید بی­شماری برای سلامتی دارد. این محصولات طبیعی حاوی روغن، کلسیم، سولفور،‌ آهن،‌ پتاسیم،‌ فسفر، منگنز، مس و منیزیم هستند که همه برای سلامتی بسیار مفیدند.

گفته می شود که مصرف یک خرما در روز برای داشتن یک رژیم غذایی متعادل لازم است. خرما به مقابله با یبوست، اختلالات روده، افزایش وزن، مشکلات قلبی، ضعف جنسی،‌ اسهال و سرطان شکم کمک می کند.

بهترین غذای زمستان خرما است، چون انواع املاح معدنی را دارد و انرژی کافی به بدن می رساند.

  • خنثی کردن اسید اضافی معده
  • از جمله خواص خرما، خنثی کردن اسید اضافی معده است.
  • با توجه به اینکه زیادی اسید معده باعث ترش کردن و دل درد می شود، هنگام بروز چنین علائمی، 2 تا 3 عدد خرمای تازه را له کرده و در مقداری آب جوش بیندازید، سپس هم زده و بنوشید.

 

خواص عجیب شربت خرما

  • برای رفع خشونت و نرم کردن سینه 50 گرم خرما در 1000 گرم آب جوشانده صاف نموده، روزی 2 تا 3 استکان بخورید. البته این برای افراد سردمزاج بسیار خوب است.
  • برای تقویت کلیه از شربت فوق استفاده کنید.
  • کسانی­که درد کمر یا درد مفاصل دارند می­توانند از شربت خرما که در شماره 2 آمده است استفاده کنند.
  • درد کمر و مفاصل با استفاده از شربت خرما تسکین پیدا می کند. کسانی­که رماتیسم دارند از شربت خرما استفاده کنند.
  • به­علت دارا بودن موسیلاژ و مواد پکتیک، آرام­کننده سرفه می باشد، و اثر رفع ناراحتی های سینه دارد.

برای این کار از جوشانده 50 گرم در نیم لیتر آب شیرینی تهیه می کنند که برای سینه درد مفید است.

دمنوش خرما و شنبلیله

  • دم کرده خرما با شنبلیله برای تب­های بلغمی مفید است. اگر خرما با شنبلیله خورده شود جهت سنگ مثانه مفید است.

شیر خرما

  • شیری که در آن خرمای تازه جوشانده شود، یک نوشیدنی مقوی و ترمیم­کننده آسیب­ها است؛ این نوشیدنی برای کودکان و بزرگسالانی که دوره نقاهت خود را سپری می کنند، بسیار مفید است. با خوردن یک عدد خرما به همراه شیر، پیش از خواب، خواب راحتی خواهید داشت.
  • شیر گرم همراه خرما برای بیماری­های ریوی، سرفه، آسم و برونشیت نافع است. یک غذای خوب برای کسانی­که ضعیف شده­اند و کم­خون هستند بادام زمینی همراه خرما و شیر استفاده شود.

پژوهشگران می گویند خوردن خرما به تنهایی یا همراه با لبنیات از جمله شیر برای کوفتگی و خستگی مفرط ناشی از روزه گرفتن یا فعالیت های سنگین بسیار مفید است. مخلوط خرما با شیر تازه در بالا بردن و تقویت نیروی جنسی بسیار مؤثر است. می گویند جوشانده خرما در شیر سینه را نرم «کلیه ها را درمان» و از التهاب و امراض عفونی و ریزش مو جلوگیری می کند.

میوه بانوان

بررسی­ها نشان می دهند کلسیم و ویتامین­های موجود در خرما باعث شادابی و طراوت پوست شده و از کم­خونی به­ویژه در دختران جلوگیری می کند و موها را پرپشت­تر می کند.

نتایج مطالعات نشان می دهند دانشمندان با انجام آزمایشاتی روی هزاران داوطلب دریافتند خانم­هایی که زیاد خرما مصرف می کنند و به­جای قند و شکر با چای و نوشیدنی­های خود خرما مصرف می کنند، 70 درصد کمتر دچار کم­خونی و "رنگ پریدگی پوستی" می شوند و بدنی سالم و مقاوم در برابر "باکتری­ها" و "ویروس­ها" خواهند داشت. خرما ظرف نیم ساعت به بدن خسته شما انرژی ویژه­ای می دهد و بهترین غذا برای زنانی است که به تازگی زایمان کرده­اند.

پیروی از یک برنامه غذایی می­تواند تا حد زیادی به کاهش این دردهای قاعدگی کمک کند. همانطور که خوردن غذاهای سرد مثل ماست یا کاهو ممکن است شکم­درد شما را افزایش دهد، به همان میزان خوردن خوراکی های به اصطلاح گرم مانند خرما یا نان­های سبوس­دار مانند نان جو می­تواند دردها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

مقدار مصرف

انجمن سرطان آمریکا مصرف 35-20 گرم خرما در روز را توصیه می کند.

 

بهترین زمان مصرف

مصرف خرما با معده خالی میزان جذب قند موجود در خرما را بیشتر می کند و بهترین زمان برای مصرف خرما صبح­ها قبل از وعده­های صبحانه است. گفتنی است فیبر موجود در خرما مانع از ایجاد گرسنگی و "افت قند خون" در طول روز می شود.

خاصیت ضد سرطانی خرما

براساس شواهد، در مناطقی که مصرف خرما در آنها زیاد است، این میوه می­تواند در پیشگیری از سرطان مؤثر باشد.

خرما به­علت وجود منیزیم در آن خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. خرما می­تواند با مهار رادیکال­های آزاد از تخریب مولکولی و جهش­رسانی ناشی از این رادیکال­ها جلوگیری کند.

پژوهش­های جدید، فواید گنجاندن میوه­ی خرما در برنامه­ی غذایی طول سال را تأیید می کند.

مصرف خرما روش شناخته شده­ای برای درمان سرطان و سایر بیماری­های عفونی است.

علت ابتلای بسیار کم ساکنان شبه جزیره عربستان به بیماری­هایی نظیر: تصلب شرایین، دیابت و سرطان که ناشی از رادیکال­های آزاد است، مصرف فراوان خرما می باشد.

ترکیبات موجود در خرما، قادر به نابودی کامل رادیکال­های سوپروکسید است.

این رادیکال­ها به­عنوان اصلی­ترین رادیکال­های آزاد در بیشتر سیستم­های زیستی توان تبدیل به گونه­های فعالی، نظیر: رادیکال هیدروکسیل، پروکسیل و الکوکسیل را دارند. شیره­ی خرما حتی رادیکال­های هیدروکسیل را نیز نابود می کند. انجمن سرطان آمریکا مصرف 35-20 گرم خرما در روز را توصیه می کند. تحقیقات نشان داده خرما با توجه به داشتن مقدار قابل توجه فیبر خوراکی می­تواند از بسیاری سرطان­ها مانند کولون و معده پیشگیری کند.

خرما حاوی کاروتنوئیدها یا مواد رنگی است که پیش­ساز ویتامین A و آنتی اکسیدان محسوب می شود و جلوی ضایعات و سرطانی شدن سلول ها را می گیرد.

سرطان معده را دور کنید

خرما به جهت داشتن منیزیم، فسفر، کلسیم و آهن از جمله ارزشمندترین میوه­ها محسوب می شود. این میوه به دلیل داشتن مقدار قابل توجهی منیزیم مانع از بروز انواع سرطان­ها می شود. این میوه به­ویژه در پیشگیری از سرطان معده به جهت خنثی کردن اسید اضافی معده بسیار مؤثر و مفید است. علاوه بر این، مصرف به اندازه خرما موجب تقویت شنوایی و بینایی شده و دردهای کمر، مفاصل و سیاتیک را تسکین می بخشد.

کرتیزن گیاهی

 اخیراً ماده­ای به نام دیوستولنس (Diostulence)، در خرما کشت و استخراج شده که می­توان آن را نوعی کرتیزن گیاهی دانست و از این جهت آنر ا کرتیزن گیاهی نام نهاده­اند که کرتیزن انسانی در بدن بهترین داروی ضد حساسیت و آلرژی محسوب شده و برای مبتلایان به بیماری­های روماتیسم و پوست و چشم و بیماری­هایی که در نتیجة حساسیت به­وجود آمده­اند، داروی مفیدی است. خرما نیز همین عمل را انجام می دهد و از حساسیت می کاهد. به­علاوه در کلیه التهابات (پوستی، گوشی، جلوی و...) مؤثر بوده و می­توان از خرما برای رفع التهاب­ها استفاده نمود.

افراد به طرق مختلف خرما مصرف می کنند، مثل مخلوط کردن خمیر آن با شیر، ماست یا همراه با نان و کره برای خوشمزه و سالم­تر کردن غذاها. این خمیر هم برای بزرگسالان و هم کودکان بسیار مفید استة مخصوصاً در طول دوران ریکاوری از بیماری­ها.

خرما مانع تجمع چربی شده و به دلیل دارا بودن عناصر مفید، دفاع بدن را نیز در برابر امراض بالا می برد. علاوه بر این، خرما برای بیماران دارای چربی خون و ناراحتی­های تنفسی مفید است.

مصرف خرما کار غده تیروئید را نیز تنظیم می کند.

یبوست: فیبر موجود در خرما برای بهبود عملکرد سیستم گوارش و هضم و دفع مواد غذایی مفید است.

خرما غذایی است که هضمش آسان است. خرما یک ماده غذایی ملین است. به همین دلیل برای کسانی­که از یبوست رنج می برند بسیار مفید است. برای بهره بردن از خاصیت ملینی خرما، باید تعدادی از آن را از شب تا صبح در آب خیس کرده و صبح آن را به شکل شیره مصرف کنید.

 

اختلالات روده: محتوی نیکوتینی خرما برای درمان بسیاری از انواع اختلالات روده مفید شناخته شده است. استفاده مرتب از خرما، میزان باکتری­های بیماری­زا را کاهش داده و به ایجاد باکتری­های مفید در روده­ها کمک می کند.

افزایش وزن: خرما بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم به شمار می رود. خرما از قند، چربی، پروتئین و همچنین بسیاری ویتامین­های لازم تشکیل شده است. مصرف آن همراه با رب خیار به از بین بردن لاغری مفرط کمک می کند. یک کیلوگرم خرما حدود 3000 کالری در خود دارد که این کالری­ها به تنهایی برای برطرف کردن نیاز روزانه بدن انسان کافی است. کسانی­که می خواهند چاق شوند صبحانه گردو یک عدد + خرما 7 عدد و یک لیموشیرین استفاده کنند.

کسانی­که می­ خواهند چاق شوند از رطب با بادام استفاده کننده (رطب خرمای تازه است). افرادی که تصمیم دارند چاق شوند، می­توانند با خوردن شیر برنج یا فرنی که از شیر گاو تازه تهیه شده و در آن گردو و خرما وجود داشته باشد به خواسته­شان برسند.

سلامت قلب: مصرف خرما برای سالم نگه­داشتن قلب بسیار مفید است. وقتی خرما یک شب در آب خیسانده شده و صبح کاملاً له شده و مصرف شود، برای ضعف قلب بسیار مفید است. مصرف آن دو بار در هفته قلب را قوی­تر می کند.

 

ضعف جنسی: خرما حتی برای بالا بردن استقامت جنسی در بدن انسان نیز مفید است. یک مشت خرما وقتی شب تا صبح در شیر بز خیسانده شود، با همان شیر آسیاب شده و با مخلوط هِل و عسل، به محصولی بسیار عالی برای بالا بردن قوای جنسی تبدیل خواهد شد. کسانی­که کمبود نطفه دارند به­عنوان صبحانه از خرمای پخته استفاده کنند. گرد خرما ناتوانی جنسی را از بین می برد.

برای تقویت نیروی جنسی خرما را در شیر تازه خیس کرده، ‌کمی دارچین بزنید و صبح به­عنوان صبحانه بخورید و سپس کمی شیر بالای آن میل کنید. البته برای گرم­مزاجان زیاد خوب نیست.

همچنین خوردن شیر و خرما تقویت کننده­ی قوای جنسی است. در برخی از متون طب سنتی اشاره شده که گنجاندن برخی از گیاهان و سبزیجاتی که جنبه درمانی دارند در رژیم غذایی می­تواند تأثیر زیادی بر درمان ناتوانایی جنسی و ضعف­های جسمانی در زوج­ها به­ویژه زنان داشته باشد. از این­رو، توصیه شده در بیشتر وعده­های برنامه و رژیم غذایی هفتگی خود از چغندر، شاهی، فلفل سبز، پیاز، ترب، کشمش و تمشک استفاده کنید.

نوشیدن شیره نارگیل و آب انگور نیز از جمله خوراکی­هایی است که می­تواند به تقویت توانایی جسمی زنان کمک کند. عسل طبیعی و خالص را حتماً به وعده صبحانه خود اضافه کنید و فراموش نکنید که خوردن حب­هایی که از ترکیب خرما، گردو و دارچین تهیه شده در این زمینه می­تواند بسیار مؤثر باشد. برای تهیه این حب به 6 خرما و 3 مغز گردو و کمی دارچین احتیاج دارید.

هسته خرما را جدا کرده و مغز گردو و خرما را بکوبید تا نرم شود. دارچین را به آن اضافه کنید و حب­هایی تهیه کنید و هر روز 4 تا 5 حب بخورید. این حب­ها را روزانه تهیه و مصرف کنید. شیر برنج و فرنی که از شیر گاو تازه تهیه شده و در آن گردو و خرما وجود داشته باشد می­تواند قدرت باروری را در مردان افزایش دهد.

در برخی از متون سنتی به این موضوع اشاره شده خوردن شیر برنج یا فرنی با این ویژگی­ها موجب افزایش اسپرم در مردها می شود. اما باید به این مسأله نیز توجه کرد، نباید بیشتر از یک لیوان شیر برنج یا فرنی در طول روز مصرف کرد.

اعراب از خرمای کال نیز استفاده می کنند و معتقدند که اثرات درمانی بسیاری دارد، من­جمله خرمای سبز تقویت کنندة اعمال حنسی و انرژی­زا می باشد. حتی هسته خرمای سبز را نیز آرد کرده و پمادی از آن تهیه می کنند که برای زخم های آلات تناسلی به­کار می رود.

زندگی پرمشغله و ناراحتی های روانی که میل جنسی را در بعضی از اشخاص از بین می برد بهترین علاجش خوردن خرما است که میل جنسی را به این اشخاص باز می گرداند. خرماهای نرسیده سرشار از ویتامین E است که در درمان ناتوانی جنسی در مردان و زنان مفید است. در زمان­های قدیم همواره خرما را برای قدرت و انرژی به­کار می برده­اند و هنوز بهترین میوه برای بازیافتن انرژی و قدرت جوانی است.

فهرست غذاهایی برای تقویت میل جنسی

اگر مزاج در ضعف نیروی جنسی آقایان صحیح تشخیص داده نشود و دارو و غذای متناسب با آن انجام نپذیرد، نه تنها فایده ای نخواهد داشت، بلکه نتیجه متضادی نیز دیده خواهد شد. توصیه بسیار بر سلامت سایر اعضء توجه به سیستم گوارش به­عنوان جایی برای هضم و جذب غذا که در واقع ماده تشکیل منی است. توجه به کلیه­ها به­عنوان یکی از علل ایجاد شهوت از اهمیت زیادی برخوردار است.

استفاده از غذا یکی از ارکان درمان کاهش تولید منی است و تأکید بیشتر بر استفاده از غذا نسبت به دارو در درمان شده است. در تقویت نیروی جنسی فایده غذا از دارو بیشتر است و باید که غذا بسیار دهند. ابن سینا نیز در کتاب قانون بیان می کند: "و بدان در تقویت نیروی جنسی بیشترین اعتماد بر اغذیه است که در آن ماده زیاد و برانگیختن قوه وجود دارد."

نخود، باقلا و پیاز سفید را با شیر کاملاً بپزند، سپس آن را صاف کرده و بکوبند، سپس با زرده تخم­مرغ و ادویه به شکل کوکو و با روغن زیتون سرخ کنند که برای تقویت جنسی مفید است.

شیر گاو و ترنجبین را آرام بجوشانید تا به قوام عسل آید، و هر صبح ناشتا بنوشند. همچنین، خوردن زرده تخم­مرغ عسلی با بذر شاهی، خوردن شیر با بذر گزنه، خوردن شیر با عسل و دارچین نیز مفید است.

اضافه کردن نمک، فلفل سیاه و فلفل دراز به سه عدد تخم­مرغ عسلی و خوردن روزانه آن، اقسام شیر برنج به­خصوص اگر با آرد نخود درست شود، خوردن گوشت گنجشک به­جای غذا و شیر گاو تازه به­جای آب، مربای زردک، مربای بالنگ، مربای شقاقل، مربای هلیله، مربای سیب، مربای گردو، مربای زنجبیل، کوکوی تره، حلیم گوشت گنجشک، نخودآب با گوشت بره، حلیم از گوشت بره و مرغابی برای تقویت نیروی جنسی مفید است.

حلوا از قند و نشاسته، خوردن غذاهای غلیظ نفاخ مثل نخود با پیاز یا گوشت، شربت زردک، قلیه با گوشت، نخود، باقلا، زنجبیل و زرده تخم­مرغ، پیاز سرخ شده با روغن گاو همراه زرده تخم­مرغ، پختن شغلم و نخود و شاهی به­طور جداگانه و اضافه کردن آنها به پیاز سرخ شده و خوردن همراه خرما نیز برای تقویت نیروی جنسی مردان مفید است.

اسهال:‌ خرمای رسیده حاوی پتاسیم است. پتاسیم برای کنترل اسهال بسیار مهم است. آنها به راحتی هضم شده و برای برطرف کردن مشکل اسهال بسیار مفیدند.

سم­زدایی: خرما به­عنوان محصولی بسیار عالی برای سم­زدایی الکل شناخته شده است. برای مسمومیت الکل، خرا بسیار سریع سم­زدایی می کند. باید شب تا صبح خیسانده شده و له شود تا از ارزش غذایی آن استفاده بیشتری گردد.

سرطان شکم: براساس تحقیقات پزشکی جدید، گفته می شود که خرما برای پیشگیری از سرطان شکم نیز مفید است.

محصولی بسیار مفید برای کلیه گروه­های سنی است، طبیعی بوده، به اندازه داروها روی بدن خوب تأثیر می گذارد و مصرف آن عوارض جانبی به دنبال ندارد. خیلی سریع هضم می شود و برای ذخیره کردن انرژی اضافی استفاده می شود.

به­طور خلاصه، خرما ارزش غذایی فراوانی دارد اما برای خرید و انتخاب آن باید بسیار دقیق بود، زیرا سطح چسبناکی دارند که سطح­های مختلف را به سمت خود جذب می کنند. از این­رو، فقط آن خرماهایی باید مورد استفاده قرار گیرند که خیلی خوب فرآوری و بسته بندی شده باشند. حتماً قبل از استفاده خرماها را خوب بشویید، زیرا به از بین بردن آلودگی­های روی آن کمک می کند.

خرما- میوه­ای ارزان، انرژی بی­پایان

خرما یکی از مغذی­ترین میوه­هاست. این ماده غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است و نان صحرا نامیده می شود. امروزه استفاده از خرما جهانی شده است. این میوه در دو نوع تازه و خشک موجود است. خرما میوه­ای استوانه­ای شکل است و در رنگ­های زرد تا قهوه­ای مایل به قرمز یافت می شود. این میوه در اطراف هسته خود یک لایه گوشتی دارد که 60 تا 70 درصد آن را قند تشکیل می دهد. خرمای تازه درختی یک میوه بسیار خوشمزه است، با این­حال بسیار زود تخمیر می شود. بنابراین برخی آن را در مقابل نورآفتاب خشک می کنند. بدین ترتیب میوه 35٪ از وزن خود را از دست می دهد.

خرما شامل بیش از 60 درصد مواد قندی، 5 الی 3 درصد عناصر معدنی، 3 درصد پروتئین، 6/1 درصد فیبر و 5/0 درصد چربی است.

از خوردن هر 100 گرم خرما، 300 کالری گرما و انرژی تولید می شود. میوه خرما بسیار انرژی­زاست که در رژیم­های غذایی سالم جایگاه مهمی دارد. از شیره این میوه نیز به­عنوان یکی از مواد تشکیل­دهندة کلوچه و نان­های شیرینی استفاده می شود.

پنیر نخل و خواص آن

پنیر نخل از جمله محصولات درخت خرماست که با طعم شیرین خود بسیار دلپذیر است. پنیر نخل که در اصطلاح محلی به آن غاپ می گویند با رنگ سفید، برای دستیابی به آن معمولاً سر درخت را می­اندازند و برگ­ها و لیف­های دور برگ­ها را تا رسیدن به میانه و پنیر نخل، جدا می کنند و در همه فصل­های سال به­دست می آید و در فصل­های پربارش از طعم شیرین­تری برخوردار است.

نخل­داران آن دسته از نخل­هایی را که زمان ثمردهی آنها تمام شده است قطع می کنند و پنیر آن را که در قسمت انتهایی تنه نخل است بیرون آورده و استفاده می کنند. هر نخل 3 تا 10 کیلوگرم پنیر دارد و پنیر نخل تمام خواص خرما را دارد، یعنی سرشار از قند- مواد معدنی- ویتامین، کالری و آهن است.

پنیر نخل در واقع ماده اولیه تشکیل تنه و برگ­های نخل پیش از مرحله چوبی شدن است. قیمت هر کیلوگرم پنیر نخل 10 تا 15 هزار تومان است.

 

ویژگی­های میوه­ای به نام خرما

خرما میوه­ای مقوی است که مواد معدنی بسیاری همچون آهن، پتاسیم، روی، منگنز دارد، و ویتامین­هایی همچون B، A و E دارد. خرما دارای قند زیادی است و حدود 70 درصد آن را کربوهیدرات تشکیل می دهد.

خرما از جمله میوه­های شیرینی است که مصرف محدود آن برای بیماران دیابتی نیز مجاز شناخته شده است.

بررسی اثر خرما از نوع رطب بر روی قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع یک

نقش تغذیه در کنترل متابولیک بیماران مبتلا به دیابت به اثبات رسیده است. کنترل خوب متابولیک، از عوارض دیررس بیماری دیابت چشمگیری می کند. بیماران دیابتی از خوردن مواد شیرین محروم هستند و با توجه به اثر کربوهیدرات­های مختلف بر قند خون، پزشکان و بیماران با پرسش های زیادی در مورد مصرف مواد غذایی حاوی کربوهیدرات روبرو هستند که از جمله این مواد غذایی خرماست.

هدف از این مطالعه، تعیین میزان قند خون بعد از مصرف خرما از نوع رطب و مقایسه آن با اثر قند حبه بر روی قند خون بیماران دیابتی نوع 1 بوده است.

نتیجه گیری: در بیماران دیابتی افزایش قند خون برای مقدار یک عدد خرمای 10 گرمی از نوع رطب که 5 گرم کربوهیدرات دارد با یک قند حبه 5 گرمی یکی است و لذا خوردن خرما در یک بیمار دیابتی برتری بر خوردن قند حبه ندارد.

آیا می دانید چرا در مراسم سوگواری از خرما استفاده می شود؟

در مراسم سوگواری تعدیل طبع عزاداران راهی مناسب برای بهبود احوال آن­ها است. در مراسم سوگواری غم و اندوه فراوان در عزارادان باعث می شود طبع این افراد سرد و مرطوب شود. به همین دلیل توصیه می شود برای بهتر شدن حال عزاداران طبع آن­ها تعدیل شود.

بهترین راه برای تعدیل شدن حال این افراد اصلاح خوراک به­وسیله خرما و حلوا است. خوردن این دو نوع خوراک باعث می شود طبع سرد و مرطوبی که برای فرد ایجاد شده است تا حدی معتدل شود و شرایط موجود را تحمل کند. توصیه می شود برای پذیرایی در مراسم سوگواری از پلومرغ استفاده نشود، زیرا سرد بودن برنج، مرغ و زرشک باعث می شود شرایط پیش آمده برای عزاداران سخت­تر شود.

تأثیر باور نکردنی ماسک خرما بر پوست صورت

یادتان باشد که همیشه گران­ترین و پرهزینه­ترین راه بهترین راه نیست! بهترین، کم­خطرترین و مقرون به­صرفه­ترین ماسک­ها، در واقع همان ماسک­های متشکل از آب­میوه­ها، پوست میوه­ها یا بافت آنها هستند که در منزل می­توان به راحتی آنها را تهیه و از آنها استفاده کرد، اما اولین قدم این است که پوست خود را بشناسید تا بتوانید ماسکی مناسب برای پوست خود تهیه کنید.

یک عدد خیار با پوست، یک تکه سیب­زمینی خام با پوست، یک قاشق غذاخوری جوانه ماش، دو قاشق غذاخوری ماست پرچرب و یک عدد خرمای بدون هسته را با هم در مخلوط­کن بریزید. بعد بگذارید به مدت 10 دقیقه ماسک روی صورت بماند و سپس با آب ملایم بشویید. توجه داشته باشید این ماسک به­علت گرمی خرما می­تواند در بعضی افراد ایجاد حساسیت کند (این ماسک یک التیام­دهنده مؤثر است و افرادی که پوست چرب دارند می­توانند از این ماسک یک تا دو بار در ماه استفاده کنند).

دختر یا پسر شدن جنین با این مواد غذایی

مادری که تمایل به داشتن فرزند پسر دارد باید مصرف لبنیات را از رژیم غذایی خود حذف کند و میوه­جات و سبزیجات بیشتری مصرف کند. رژیم پیشنهادی در تعیین جنسیت جنین دختر حذف نمک در غذاهاست. از گروه میوه­ها و سبزیجات مادر می­تواند هویج، خیار، لوبیاسبز، سیب، ترب و سیب­زمینی و پیاز مصرف کند.

دنبال کردن یک رژیم غذایی خاص و درست به زوج­های جوان کمک می کند بتوانند جنسیت کودک خود را تا حد زیادی تعیین کنند.

مصرف غذاهایی که منابع غنی از دو ماده معدنی کلسیم و منگنز هستند، مثل سبزیجات سبز رنگ پیش از باردار شدن، احتمال به دنیا آوردن فرزند دختر را افزایش می دهد.

متخصصان با مطالعه روی گروهی از زنان داوطلب متوجه شدند که با دنبال کردن این رژیم غذایی، 80 درصد از آنها فرزند دختر به دنیا آوردند. از سوی دیگر، زنانی که بیشتر از خوراکی­های حاوی پتاسیم و سدیم مثل موز و سیب­زمینی استفاده کرده بودند، احتمال پسرزایی بیشتری داشتند. البته این مورد دوم هنوز به­طور جداگانه مورد آزمایش قرار نگرفته است.

این متخصصان معتقدند که دنبال کردن یک رژیم غذایی خاص و درست به زوج­های جوان کمک می کند که جنسیت کودک خود را تا حد زیادی بتوانند تعیین کنند.

به گزارش روزنامه دیلی میل، این رژیم غذایی باید چندین هفته پیش از باردار شدن به­کار گرفته شود. این متخصصان برای دستیابی به نتایج فوق مدت 5 سال روی 172 زوج آزمایش کردند که تمایل داشتند فرزند دختر داشته باشند.

  • چه بخوریم؟

انواع معینی از میوه­ها و سبزی­ها به­خاطر ارزش تغذیه­ای ویژه باید به­طور منظم در طول روز انتخاب شوند و این­ها انواعی هستند که حاوی ویتامین A و C و فیبرند. همچنین تنوع در انتخاب نکتة مهمی است، زیرا میوه­ها و سبزی­ها مواد مغذی دیگری چون فولات، پتاسیم، کلسیم و آهن را نیز فراهم می کنند.

انتخاب متنوع باعث می شود که ما از فواید بیشتر میوه­ها و سبزی­ها بهره مند شویم. بر طبق توصیه متخصصین تغذیه، مصرف ممکمل­های رژیمی به­جای میوه و سبزی کار اشتباهی است، زیرا مکمل­ها فواید تغذیه­ای شناخته شده یا ناشناخته میوه­ها و سبزی­ها را ندارند. غذاهای غنی از فولات خطر نقص­های تولد را کاهش می دهد. لوبیاهای خشک،‌کلم دکمه­ای، مارچوبه، آب گوجه­فرنگی و آب پرتقال منابع غنی از فولات هستند.

  • اندازه هر واحد

به پیشنهاد انستیتو ملی سرطان یک واحد میوه و سبزی عبارت است از:

  • یک میوه متوسط یا نصف فنجان میوه خرد شده
  • سه چهارم فنجان یا 180 میلی لیتر آب میوه صد در صد خالص
  • یک چهارم فنجان میوه خشک
  • نصف فنجان سبزی­های خام بدون برگ یا پخته شده
  • نصف فنجان سبزی­های برگ­دار خان مثل کاهو
  • نصف فنجان، لوبیای پخته، نخود، عدس، لوبیای قرمز و لوبیای چیتی

در انتخاب میوه­ها و سبزی­های دریافتی و روزانه افراد، انستیتوی ملی سرطان توصیه می کند:

  • حداقل یک واحد میوه یا سبزی غنی از ویتامین A در روز انتخاب شود.
  • حداقل یک واحد میوه یا سبزی غنی از ویتامین C در روز انتخاب شود.
  • حداقل یک واحد میوه یا سبزی غنی از فیبر در روز انتخاب شود.

چندین واحد از سبزی­های خانواده کلم در هفته نقش حفاظتی در برابر برخی سرطان­ها دارند.

  • منابع غنی از ویتامین A:

زردآلو، گرمک،‌ هویج، کلم­پیچ، کاهو، انبه، برگ خردل، کدوتنبل، اسفناج، سیب­زمینی شیرین، کدو زمستانی.

  • منابع غنی از ویتامین C:

زردآلو، گل­کلم، گرمک، گریپ فروت، خربزه، کیوی، انبه، برگ خردل، پرتقال، آناناس، اسفناج، توت­فرنگی، فلفل دلمه­ای، نارنگی، گوجه­فرنگی، هندوانه، آلو.

  • منابع غنی از فیبر:

سیب، موز، انگور سیاه، کلم بروکسل،‌ هویج، گیلاس، نخود و لوبیای پخته، خرما،‌انجیر، گریپ فروت، کیوی، پرتقال، گلابی، آلو، تمشک،‌ اسفناج،‌ توت­فرنگی، سیب­زمینی شیری.

انتخاب جنس فرزند قبل از بارداری

در این روش زن بایستی از 3 ماه قبل از یک رژیم غذایی خاصی پیروی کند و اگر دوست دارد که صاحب پسر شود باید مصرف سدیم و پتاسیم خود را افزایش دهد، یعنی بیشتر غذاهایی مثل خرما، هِل، زعفران،‌ گوشت قرمز، اسفناج، هویج، پرتقال، ویتامین C مصرف کند.

در طب سنتی اعتقاد به تأثیر خوراکی­ها در تعیین جنسیت بسیار پررنگ است. برای مثال، خوردن حلیم­هایی از گندم، برنج، لوبیا، نعناع، پیاز، سیر تازه، پسته، مویز سرخ، گندم و نخود چرب شده و تفت داده، ‌انجیر،‌ انگور شیرین، روغن کنجد، روغن بادام و خوراکی­های شیرین مانند شیره خرما احتمال تولد نوزاد پسر را افزایش می دهد.

مصرف میوه­ها و مواد غذایی که حاوی پتاسیم، فسفر، سدیم و آهن هستند شانس به دنیا آمدن فرزند پسر را افزایش می دهند. به­طور مثال، مصرف مواد غذایی مانند مرکبات، زردآلو، آناناس، موز، خرما، انجیر، خربزه، حبوبات، کنگر فرنگی، گوجه­فرنگی،‌ ذرت، سیب­زمینی، سبوس، کنسرو ماهی، ژامبون، کره، نوشابه گازدار و قهوه و چای می­تواند احتمال تولد پسر را زیاد کند.

بچه دختر می خواهید یا پسر؟

تعیین جنسیت نوزاد با روش­های سنتی!

این روزها بحث تعیین جنسیت جنین به موضوع داغی تبدیل شده است. برای بسیاری از زوج­های جوان حتی در جوامع پیشرفته مهم است که بتوانند جنس فرزندشان را انتخاب کنند. سال­هاست که دانشمندان و پژوهشگران علوم پزشکی نتایج تحقیقات خود دربارة تأثیرگذاری کروموزم­های x و y مردان در تعیین جنسیت جنین را مطرح و اعلام کرده­اند؛ موضوعی که فصل اشتراک طب مدرن و طب سنتی برای تعیین جنسیت جنین است.

با این تفاوت که درمانگران و متخصصان طب سنتی علاوه بر تأثیرگذاری کروموزوم­های مردانه، شرایط فیزیکی و جسمی دستگاه زنانه و رحم زنان را در تعیین جنس نوزاد مؤثر می دانند. دکتر سعید صانعی، درمانگر و مشاور گیاه­درمانی توضیحات بیشتری را دربارة دیدگاه درمانگران مکتب طب سنتی ایران با شما در میان می گذارد.

طب سنتی دربارة تعیین جنس جنین چه می گوید؟

برخلاف دیدگاه طب مدرن که مرد را عامل اصلی در تعیین جنسیت نوزاد می داند، حکیمان و درمانگران طب سنتی بر این باورند که علاوه بر مرد، زن نیز می­تواند نقش مؤثر و قابل ملاحظه­ای در تعیین جنسیت داشته باشد. براساس این قاعده، علاوه بر تأثیر کروموزوم­های جنسی x و y، میزان PH محیط رحم و اسیدی و قلیایی بودن آن و حتی وجود پادتن­های ضد کروموزوم y در بدن زن نیز می­تواند در تعیین جنس جنین مؤثر باشد. بنابراین باید توجه داشت که مرد و زن هر دو به یک اندازه بر تعیین جنسیت نوزاد مؤٍرند و نباید این­گونه باشد که نقش زن در تعیین جنسیت جنین کم­اهمیت و نادیده گرفته شود.

پسر می خواهید، دور این غذاها را خط قرمز بکشید

اگر تصمیم دارید نوزاد پسری را به جمع خانواده خود اضافه کنید، می­توانید با تغییر برنامه و رژیم غذایی به سبک طب سنتی به آرزوی خود برسید. به گفتة درمانگران طب سنتی این مادران باید مصرف غذاهای دریایی، شیر، لبنیات، کلم، کدو، قهوه، کاکائو،‌تره، ماءالشعیر و جوانه گندم را که موجب افزایش PH محیط رحم می شود از برنامه غذایی خود حذف کنند.

بهترین زمان برای اجرای این رژیم غذایی از اولین روز قاعدگی تا 19 روز بعد از پایان آخرین روز قاعدگی است. اجرای این برنامه غذایی در ماه های پیش از بارداری به زوج کمک می کند تا شانس بیشتری برای تولد نوزاد پسر داشته باشند. مادر با مصرف این غذاها می­تواند موجب کاهش میزان اسیدیته رحم شود و به این ترتیب محیط رحم را برای قلیایی شدن آماده کند. به این ترتیب او می­تواند با مصرف پرتقال شیرین در میان­وعده­ها به کاهش میزان اسیدیته رحم خود کمک کند.

با هویج و خرما پسردار می شوید

یکی از بهترین روش­ها برای افزایش احتمال تولد نوزاد پسر مصرف انواع دانه های روغنی و آجیل است. در برخی از متون طب سنتی مصرف روزانه 2 عدد خرما بعد از یکی از وعده­های غذایی نیز شانس تولد پسر را افزایش می دهد. علاوه بر این، با گنجاندن سبزیجات و میوه هایی چون هویج، سیب­زمینی، تخم­مرغ، مرکبات شیرین، توت­فرنگی، شاه­توت، انگور، کاهو و مصرف غذاهای خوش­نمک می­توانید جنسیت نوزاد خود را پسر انتخاب کنید، ‌به شرط آنکه علاوه بر رعایت رژیم غذایی دیگر توصیه­های متخصصان طب سنتی را نیز دربارة پرهیزهای غذایی لحاظ کنید.

نکتة مهمی که خانم­ها باید به آن توجه کنند میزان مصرف نمک است که باید حتماً با مشاوره متخصص طب سنتی یا پزشک خود آن را مصرف کنند تا احتمال ابتلا به فشار خون حاملگی ناشی از مصرف نمک را به صفر برسانند.

این زمان را فراموش نکنید

راه­حل دیگری که به کمک آن می­توان احتمال تولد فرزند پسر را افزایش داد، توجه به زمان مناسب برای انجام لقاح است. در صورتی­که زوج 3 تا 4 روز بعد از آخرین روز قاعدگی زن برای لقاح اقدام کنند به دلیل تازگی و طراوت رحم در این زمان و به دلیل کافی نبودن زمان برای جمع شدن ترشحات اسیدی، زن و مرد شانس بیشتری برای تولد نوزاد پسر خواهند داشت.

حکمای طب سنتی در منابع و متون طبی مختلفی به این نکته اشاره کرده­اند که انجام لقاح 3 تا 4 روز بعد از پاکیزه شدن زن و به این ترتیب که در زمان انجام لقاح ابتدا زن و پس از او مرد ارگاسم را تجربه کند، یکی از مهم­ترین عوامل برای تولد نوزاد پسر است و اما در صورتی­که زوج به داشتن فرزند دختر فکر می کند باید 6 روز بعد از پایان قاعدگی زن لقاح را انجام دهند. در این شرایط باید ارگاسم مرد زودتر از زن به سرانجام برسد. البته در این زمینه جزئیات و نسخه­های دیگری نیز وجود دارد که مشاوره با متخصص و درمانگر طب سنتی می­تواند آن را برای هر زوج مشخص کند.

رابطه اسیدیته رحم با جنسیت نوزاد

براساس دیدگاه درمانگران طب سنتی و طبیعی میزان PH و اسیدیته رحم می­تواند نقش مؤثری بر جنسیت جنین داشته باشد. براساس این تئوری هرچه اسیدیته رحم بیشتر باشد، شانس تولد نوزاد دختر بیشتر می شود و هرچه میزان اسیدیته کمتر باشد و PH رحم به سمت قلیایی شدن میل کند، احتمال تولد نوزاد پسر بیشتر می شود.

 به همین دلیل درمانگران شیوه­های طبیعی درمان به­ویژه طب سنتی ایران با تغییر رژیم غذایی زنان چندین ماه پیش از بارداری و ارائه نسخه­های طبیعی و شست و شوی رحم با کمک داروهای طبیعی اسیدی یا قلیایی به زوج­ها کمک می کنند تا در تعیین جنسیت کودک خود دخالت کنند.

توصیه طب سنتی: شستشو با آبلیمو خیلی رقیق

یکی از روش ­هایی که در طب سنتی برای تولد نوزاد دختر به خانواده­ها پیشنهاد می شود شست و شوی رحم با آبلیموی تازه خیلی رقیق است. برای این منظور کافی است از 6 ماه قبل از بارداری این روش را اجرا کنید. 5 سی­سی آبلیموی تازه را با یک استکان آب مخلوط کرده و از آن برای شست و شوی رحم استفاده کنید. این کار نه تنها موجب پاکسازی رحم از قارچ­ها و باکتری­ها می شود، بلکه مقاومت رحم را در برابر اسیدیته بیشتر می کند.

به این ترتیب بعد از چند بار تکرار این روش شرایطی ایجاد می شود که شانس تولد نوزاد پسر را کاهش می دهد. ضمن آنکه درمانگران طب سنتی از این شیوه برای درمان برخی از عفونت­ها و حتی پیشگیری از ابتلا به عفونت­های دستگاه زنانه و رحم استفاده می کنند.

غذاهایی که احتمال دختر شدن را بیشتر می کند

درمانگران طب سنتی بر این باورند که گنجاندن خوراکی هایی مانند کرفس، پیاز، اسفناج، کاکائو، پروتئین، میگو، ماهی و غذاهای دریایی، شیر و لبنیات به برنامه غذایی و پرهیز از مصرف غذاهای خوش­نمک در وعده­های غذایی روزانه 5 تا 6 ماه پیش از بارداری و انجام لقاح می­تواند به ایجاد شرایطی برای تولد نوزاد دختر کمک کند. علاوه بر این، هرچه سن پدر و مادر بیشتر باشد یا زندگی زوج تحت تأثیر هیجانات، ‌استرس و تنش­های روزمره باشد، احتمال تولد نوزاد دختر افزایش می یابد.

 

نرمال بودن جنینی به شرط تغذیه صحیح مادر

نود درصد غذاهای مصرفی مادر باردار بهتر است که از مواد غذایی گیاهی باشد. در صورت تمایل می­تواند دو درصد غذای مصرفی از مواد غذایی دریایی و یا حیوانی باشد. روزانه از میوه­جات و سبزیجات تازه فصل به خوبی استفاده کرده و همراه سالاد از جوانه گندم استفاده نماید.

بهتر است برای تولد فرزند نرمال از مواد غذایی مانند گلابی، انگور، هلو و خرما با توجه به مواد معدنی و ویتامین­هایی که دارند استفاده کند و از مصرف زیاد نمک و روغن بپرهیزد.

برای زایمان راحت انرژی ذخیره کنید

در روز وضع حمل غذایتان را میل کنید. شما در آستانه شروع یک کار بزرگ هستید و به انرژی زیادی احتیاج دارید. غذاهای سبک و مقوی بخورید، حتی بعد از شروع پروسه دردها اگر گرسنه­تان شد، می­توانید سیب­زمینی، سوپ، ماست، موز، خرما، شیرینی­های کوچک و آسان­هضم میل کنید. برای رفع تشنگی فقط آبمیوه­های طبیعی توصیه می شود.

 

دفع سنگ کلیه بدون ادرار

یکی از دردناک­ترین علت­های مراجعه به بیمارستان­ها سنگ کلیه است. دردی که امیدوارم شما آن را تجربه نکنید؛ ولی هرکس آن را تجربه کرده می­ داند که چه درد بدی است. مبتلایان همواره به دنبال راهی هستند که بتوانند از این مشکل خلاص شوند یا دست کم روش هایی غیر دارویی را جست و جو می کنند که بتواند درد آن را تسکین دهد.

سنگ کلیه می­تواند علت­های مختلفی داشته باشد، از کم­تحرکی و مصرف کم مایعات گرفته تا پرکاری تیروئید و پاراتیروئید. مصرف خودسرانه یا زیاد داروهای کلسیمی، مصرف زیاد پروتئین­های حیوانی، نمک و... وقتی فردی یک بار سابقه ابتلا به سنگ کلیه را داشته باشد، احتمال این­که بار دوم با این مشکل مواجه شود، 50 درصد است و به همین خاطر این افراد بیشتر باید مراقب رژیم غذایی خود باشند و با نوشیدن مایعات زیاد مانع از بازگشت مجدد بیماری شوند.

درد سنگ کلیه نه تنها خیلی شدید است، بلکه بسیار هم ترسناک و نگران­کننده است، چون به­طور کاملاً ناگهانی آغاز می شود. کسانی­که نمی دانند به سنگ کلیه مبتلا هستند، وقتی درد آن­ها شروع می شود به­قدری شدید است که تصور می کنند در حال مرگ هستند. این سنگ­ها بلورهای بسیار کوچکی به اندازه دانه های شن یا حتی کوچک­تر هستند که در مجاری ادراری تشکیل می شوند و این درد شدید را ایجاد می کنند، اما بسیاری از این بلورها به خودی خود و حتی بدون درمان­های پزشکی از بدن خارج می شوند.

اولین توصیه­ای که می­توان برای پیشگیری و درمان سنگ کلیه داشت مصرف زیاد مایعات، به­ویژه آب است. البته باید توجه داشت که آب، حاوی املاح زیاد نباشد؛ بنابراین مصرف آب جوشیده سرد شده با آب­های تصفیه شده توصیه می شود. افرادی که از سنگ کلیه به­ویژه سنگ­های اگزالاتی رنج می برند، بهتر است از مصرف ریواس، تره فرنگی،‌ اسفناج، نوشابه­ها،‌ بادام زمینی، آجیل، شکلات، مواد کافئین­دار، گوشت و پروتئین­های حیوانی خودداری و به­جای هندوانه، خیار، شاهی، آلو،‌ ترب،‌ تربچه، گریپ فروت، کرفس، جعفری، نعناع، مارچوبه، مرزه و مواد غذایی مفید برای دفع سنگ­های ادراری استفاده کنند.

بررسی­ها نشان داده­اند که آب لیمو آب پرتقال دارای سیترات هستند، از تشکیل سنگ جلوگیری می کنند. سیترات از تجمع کریستال­ها برای تشکیل سنگ جلوگیری می کند. باید متذکر شد که آب مرکبات برای جلوگیری از تشکیل سنگ اگزالات کلسیمی و اسید اوریک مفید و در افرادی که دارای سنگ فسفات کلسیم هستند مضر است.

خار مریم، قره قاط، خرفه و چای سبز نیز به دلیل خاصیت ادرارآوری می­توانند در دفع سنگ­های کلیوی مفید باشند.

قهوه و چای کمرنگ نیز از خطر تشکیل سنگ می کاهند، ولی باید در نظر داشت که آن­ها حاوی اگزالات هستند، بنابراین نباید زیاد مصرف شوند.

افرادی که دارای سنگ اگزالات کلسیمی هستند باید از نوشیدن آب گریپ فروت و کوکاکولا (نوشابه سیاه) اجتناب کنند. اخیراً مصرف قره قاط برای جلوگیری از عفونت های ادراری مرسوم شده است و به­صورت کپسول در داروخانه­ها موجود است، ولی حاوی مقادیر اگزالات می باشد و ممکن است تشکیل سنگ اگزالات کلسیمی را تشدید می کند.

گل گاوزبان نوشیدنی مفیدی در پیشگیری از سنگ های کلیوی است.

متخصصان علوم پزشکی در انگلیس توصیه می کنند که نوشیدن آب لیموی تازه به­صورت روزانه روشی مؤثر برای پیشگیری از تشکیل این سنگ های دردناک است. مصرف آب لیموترش و افزودن آن به غذاها از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری و به حل شدن آن کمک می کند.

دم کرده گیاه قاصدک به دلیل خاصیت مدر بودن آن تأثیر زیادی در دفع سنگ های ادراری دارد و به کسانی­که زمینه تولید سنگ مجاری ادراری را دارند، توصیه می شود به­صورت مداوم از دم کرده این گیاه اسفتاده کنند.

کاکل ذرت نیز از مواد گیاهی مفید در دفع سنگ های کلیه است. به این منظور می­توان پنج گرم از این ماده را به­صورت دم کرده تهیه و روزی سه بار میل کرد.

خاکشیر نیز به دلیل خاصیت ادرارآور آن می­تواند در رفع این مشکل مفید باشد. به کسانی­که از مشکل سنگ های ادراری رنج می برند، توصیه می شود مخلوط خاکشیر، خارشتر و ترنجبین را صبح­ها به­صورت ناشتا با آب گرم میل کنند.

دم کرده مخلوط گیاه زبان گنجشک، برگ گیاه پنیرک و عسل نیز یک نوشیدنی مفید در کاهش درد سنگ کلیه است.

گزنه نیز تأثیر غیرقابل انکاری در دفع سنگ کلیه و نیز کوچک کردن پروستات دارد.

همه ما از خواص خرما زیاد شنیده­ایم، اما جالب است بدانید که مطالعات نشان داده است جوشانده هسته خرما برای دفع سنگ کلیه و بیماری­های مثانه مفید است و جوشانده شکوفه آن نیز سرشار از خواص دارویی است. مانند خاصیت ضد عفونی­کنندگی و برای بینایی و شنوائی و درد مفاصل نیز بسیار مفید است.

کسانی­که می خواهند سنگ مثانه­شان خرد شود از دم­ کردة آن استفاده کنند (دم کرده هسته خرما) و دم کردة آن بسیار قابض است و کسانی­که یبوست دارند سعی کنند در هنگام استفاده از دم کردة خرما از غذاهای ساده و ملین استفاده کنند.

خرما بهترین غذا برای روزه­داران

امروزه برخی خوراکی­ها مانند زولبیا و بامیه جای خرما را در سفره افطار گرفته است، اما کارشناسان تغذیه تأکید می کنند هیچ ماده­ی غذایی برای باز کردن روزه خواص خرما را ندارد.

افراد به روش های مختلفی از خرما استفاده می کنند. مانند مخلوط کردن شیره­ی خرما با شیر، خوردن آن با نان و کره تا تهیه­ی غذا و شیرینی­های لذیذ و مقوی متنوع.

خوردن خرما در ماه مبارک رمضان و باز کردن روزه توسط آن باعث می شود از زیاده­خوری پس از افطار جلوگیری شود. وقتی بدن مواد غذایی خرما را جذب می کند، احساس گرسنگی رفع می شود؛ بنابراین می­توان سایر مواد غذایی را کمتر و آرام­تر خورد. هر صد گرم خرما بیش از 300 کالری انرژی تولید می کند. خرما انرژی کافی را به افراد خسته می رساند.

نتایج یک تحقیق علمی نشان می دهد خرما بهترین غذا برای روزه­داران در ماه مبارک رمضان است. براساس نتایج این تحقیق، در ساعات پایانی روزه، قند خون کاهش پیدا می کند و بر مغز تأثیر می گذارد و سبب می شود فرد احساس کسالت و ضعف کند و از قدرت تمرکز شخص روزه­دار کاسته می شود.

همچنین کاهش قند بر حرکات جسمی نیز تأثیر می گذارد و معده تقریباً در حالت سکون قرار می گیرد و فعالیت آنزیم­های دستگاه گوارشی به­علت کمی مایعات در بدن به شدت کم می شود. با توجه به این موضوع بدن انسان هنگام افطار، به غذایی نیاز دارد که به سرعت هضم شود و معده را اذیت نکند و آن را فعال کند و به سرعت مواد مورد نیاز به بدن جذب شود و به مغز و عضلات برسد تا ذهن و بدن توانایی خود را بازیابند؛ همه­ی این­ها با مصرف خرما امکان­پذیر است.

خواص خرما برای روزه­دار

ترامیسو،‌ پای سیب، ناپلئونی و... اینها همه اسم هایی است که این روزها در شیرینی­فروشی­ها و وعده­های غذایی مردم جا باز کرده­اند، در حالی­که نامی به قدمت هزاران سال که هم شیرینی است و هم میوه در فرهنگ غذایی ایرانی ها وجود دارد که هنوز هم ویژگی­های آن به­خصوص در ماه مبارک رمضان مورد تأیید پزشکان است؛ میوه ای به نام خرما.

افراد بسیاری به­خصوص در ماه مبارک رمضان تمایل به مصرف شیرینی­جات دارند و به هنگام افطار زولبیا و بامیه و همچنین خرما مصرف می کنند. اگرچه که متخصصین خوردن شیرینی­جات و زولبیا و بامیه را در هنگام افطار توصیه نمی کنند، اما افراد تمایل بسیاری در مصرف آنها دارند. اما برخلاف زولبیا و بامیه مصرف خرما به­خصوص در این ماه توصیه می شود.

بهترین رژیم غذایی در ماه مبارک رمضان، رژیمی است که حاوی مایعات و قندهای ساده و قابل جذب سریع باشد. در زمان افطار قند خون در پایین­ترین حد خود قرار دارد که می­تواند یکی از علل سردردهای نزدیک افطار باشد و با این رژیم می­توان از ضعف پیش از افطار جلوگیری کرد.

به شروع افطاری با خرما، آب گرم، چای کمرنگ و شیر توصیه می شود. با مصرف این مواد، نیاز شدید بدن به مواد قندی به سرعت برطرف می شود و بدن آمادگی بهتر برای استفاده از مواد غذایی دیگر را پیدا می کند.

خرما سرشار از املاح آهن، پتاسیم، گوگرد، مس و کلسیم است، افزود: همچنین منیزیم موجود در خرما برای عمل کردن ماهیچه های ارادی و فسر برای ساخت عضله و بافت های عصبی بسیار مفید است.

خرما سرشار از ویتامین­های B، B2، A، C و اسید فولیک است، هر یک عدد خرما متوسط حدود 20 کالری انرژی در بدن تولید می کند که موجب کاهش گرسنگی در هنگام افطار می شود.

خرما منبع بسیار مغذی قند، فیبر و کربوهیدرات­ها است،‌عنوان کرد: مصرف خرما سبب می شود ویتامین و نمک مورد نیاز بدن که طی ساعات روزه­داری از دست رفته است، دوباره تأمین شود.

قند موجود در خرما زیان شیرینی را ندارد و از سوی دیگر، فیبر موجود در آن برای بهبود عملکرد سیستم گوارش و هضم مواد غذایی مفید است. همچنین خرما اسید اضافی معده که در ساعات طولانی روزه­داری سبب ترش کردن و دل درد می شود را خنثی می کند.

در ماه رمضان چگونه پرانرژی شویم؟

متخصصان تغذیه همیشه تأکید می کنند بهتر است وعده افطار با یک نوشیدنی ولرم نظیر چای، آب یا شیر به همراه مواد قندی حاوی فیبر مانند خرما آغاز و با یک غذای سبک مثل نان و پنیر یا آش و سوپ کامل شود. در وعده سحری، خوردن کربوهیدراتی همچون برنج، ماکارونی، سیب زمینی و نان ضروری است، همچنین مصرف میوه، سبزی، خرما و مقداری حبوبات ضروری است.

برای ثابت نگه­داشتن قند خون، شیرینی و مواد غذایی ناسالم را استفاده نکنید، بلکه خرما که اصلی­ترین جایگزین و کامل­ترین وعده غذایی است، در این ماه مصرف شود.

ماه رمضان، ماه الفت، صداقت و سخاوتمندی است. در این ماه خانم­های خانه­دار تلاش می کنند بهترین زمان را به خانواده و دوستان ارائه دهند، ولی این کارها و درست کردن افطار روزانه ممکن است آنها را بی­حال و بی­انرژی کند. در این بخش به چند نکته برای به­دست آوردن انرژی بیشتر در ماه رمضان اشاره شده است.

  • نوع غذاهایی را که می خواهید آماده کنید از قبل برنامه ریزی و مواد لازم را نیز از قبل تهیه کنید.
  • تمامی وقت خود را در آشپزخانه نگذرانید.
  • طوری برنامه ریزی کنید که بتوانید قبل از تهیه افطار کمی استراحت کنید.
  • مصرف مغز میوه مانند گردو، بادام، کشمش خشک و خرما را که سرشار از انرژی، ویتامین و ماده معدنی است فراموش نکنید.
  • قوانین یک افطار سالم را رعایت کنید.
  • با خارج شدن زیاد از منزل، خود را خسته نکنید.
  • پس از افطار به پیاده­روی بروید. بدن به ورزش سبک برای سوزاندن کالری اضافه نیاز دارد.
  • سعی کنید افطار را در منزل بخورید.
  • از اهمیت سحری غافل نشوید، زیرا سحری انرژی طول روز را تأمین می کند.
  • فراموش نکید، سبزیجات و مواد غذایی دیگر را اول روز آماده کنید اما نزدیک زمان پخت آن­ها را برای پخت خرد و ریز کنید تا ارزش غذایی آن­ها حفظ شود.

یک افطاری خوب!

می­توانید این ترکیب را یک یا دو بار امتحان کرده و در صورت سازگاری به­عنوان افطار میل نمایید؛ پسته، بادام، فندق و بادام هندی از هرکدام 5 عدد، شیر 1 لیوان، خرما 2 عدد، پودر نبات 1 قاشق مرباخوری؛ از یک ساعت قبل از افطار پوسته خارجی و هسته خرما را جدا نموده، همراه پودر مغزیات فوق و نبات در شیر داغ بریزید. در زمان افطار ابتدا خرما را از شیر خارج کرده و میل کنید.

ایجاد کم­خوری موقع افطار با خرما

در ساعات پایانی روزه، قند خون روزه­دار کاهش پیدا می کند و بر مغز تأثیر می گذارد و سبب می شود فرد احساس کسالت و ضعف کند و از قدرت تمرکز شخص روزه­دار کاسته می شود. خرما با دارا بودن قند، چربی، پروتئین و انواع ویتامین­های ضروری می­تواند در برطرف نمودن این حالت مؤثر باشد.

روزه­داران می­توانند از خرما یا کشمش استفاده کنند، زیرا این دو سبب کنترل اشتها می شود و از پرخوری به هنگام افطار ممانعت می کند. علاوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است. لذا توصیه می شود که در وعده افطار حتی­المقدور 5-3 عدد خرما مصرف شود و البته از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینی­ها پرهیز شود.

نتایج یک تحقیق علمی نشان می دهد خرما بهترین غذا برای روزه­داران در ماه مبارک رمضان است. براساس نتایج این تحقیق، در ساعات پایانی روزه، قند خون کاهش پیدا می کند و بر مغز تأثیر می گذارد و سبب می شود فرد احساس کسالت و ضعف کند و از قدرت تمرکز شخص روزه­دار کاسته می شود.

همچنین کاهش قند بر حرکات جسمی نیز تأثیر می گذارد و معده تقریباً در حالت سکون قرار می گیرد و فعالیت آنزیم­های دستگاه گوارشی به­علت کمی مایعات در بدن به شدت کم می شود. با توجه به این موضوع بدن انسان هنگام افطار، به غذایی نیاز دارد که به سرعت هضم شود و معده را اذیت نکند و آن را فعال کند و به سرعت مواد مورد نیاز به بدن جذب شود و به مغز و عضلات برسد تا ذهن و بدن توانایی خود را بازیابند؛ همه­ی این­ها با مصرف خرما امکان­پذیر است و ظرف بیست دقیقه، قدرت و توانایی را به شخص روزه دار باز می گرداند.

خرما منبع غنی منیزیم

علائم بالینی کمبود منیزیم با لرزش،‌ اسپاسم عضله، تغییرات شخصیتی، بی­اشتهایی، تهوع و استفراغ مشخص می شود. تتانی، پرش عضله، حرکات غیر ارادی، تشنج و کما نیز در افراد با کمبود شدید منیزیم گزارش شده است. فرد مبتلا به کمبود منیزیم همیشه قدرت عضلانی ضعیفی دارد و قادر به مشت کردن دست خود به­عنوان نشانه قدرت عضلانی نیست.

علائم جسمی و روحی، روانی و نیز حس کوفتگی، خستگی، گرفتگی یا پرش عضلانی از جمله علائم جسمی کمبود این ویتامین در بدن است.

فردی که دچار کمبود منیزیم است گرفتگی یا پرش عضلانی را در بدن خود تجربه می کند. همچنین این فرد همیشه قدرت عضلانی ضعیفی دارد و قادر به مشت کردن دست خود به­عنوان نشانه قدرت عضلانی نیست.

فرد مبتلا به کمبود منیزیم از نظر روانی، همواره احساس رخوت و کسلی می کند. همچنین همواره احساس کم­خوابی را با خود همراه دارد، این فرد پس از بیدار شدن از خواب راحتی را تجربه نکرده است.

تمام دانه­ها که به­خصوص آجیل هایی مانند پسته، فندق و بادام همچنین خرما منبع غنی منیزیم به شمار می رود. علاوه بر این­ها مکمل­های منیزیم به­صورت قرص جوشان و کپسول در بازار وجود دارد. این مکمل­ها با تشخیص متخصص تغذیه و در صورت کمبود منیزیم در بدن فرد تجویز می شود.

افراد مبتلا به کمبود منیزیم به­طور طبیعی باید سبد غذایی خود را تغییر دهند و در صورتی­که از آجیل، دانه­ها و بذرها کمتر استفاده می کنند باید این مواد غذایی را به سبد غذایی خود اضافه نمایند.

افراد می­توانند در آزمایش های خونی که هر 2 سال یک بار انجام می دهند از پزشک معالج خود بخواهند تا اطلاعاتی در خصوص سطح منیزیم بدنشان به آنها بدهد.

بسیاری از دانشمندان از جمله پروفسور Delbet معتقد است که در موارد کمبود منیزیم، زمینه ابتلا به سرطان آماده است. لذا مصرف خرما از جهت داشتن منیزیم، فوق العاده اهمیت دارد، به­خصوص آنکه این میوه در مناطقی مصرف می شود که آفتاب فراوان است (و بعضی تشعشات آن را سرطان­زا دانسته­اند). منیزیم اثر مخصوصی در درمان جوش و غرور جوانی دارد. از این­رو جوانانی که در سن بلوغ هستند و در نقاط معتدل و سرد (غیر مناطق خرماخیز) باشند می­توانند روزانه 2 تا 3 عدد خرما مصرف کنند.

اخیراً در آزمایش­های متعددی مشاهده شده که با کمبود منیزیم، قند در ادرار پیدا می شود و وجود منیزیم برای کلیه­ها و مثانه، لازم شناخته شده است. منیزیم مقوی انرژی عضلانی، عصبی و غدد تناسلی می باشد، همچنین برای حفظ سلامت پروستات و کلیه­ها لازم است.

منیزیم مانند فسفر فعالیت های فکری را تقویت می کند. مبتلایان به دیابت (قند) می­توانند به­جای قند از خرما استفاده کنند، زیرا منیزیم موجو در خرما کار کلیه­ها و لوزالمعده را آسان می کند. چون منیزیم مغز در افراد پیر رفته رفته کم می شود،‌ به همین علت سالمندان در برنامه خود باید خرما را بگنجانند.

منیزیم برای حفظ سلامتی پروستات و کلیه لازم است. می دانیم که در هر 100 گرم خرما حدود 63 میلی گرم منیزیم وجود دارد، در نتیجه خوردن خرما هرگز فراموش نشود.

عارضه پریدن پلک و چارة آن

پریدن پلک­ها و لرزش آنان به­صورت آنی، ممکن است برای هر کس اتفاق بیافتد، اما تکرر آن به دفعات خبر از ناراحتی چشم­تان می دهد. مصرف زیاد کافئین، کار کردن زیاد با کامپیوتر، خستگی و مطالعه زیاد از عوامل ایجاد این عارضه هستند. راستش هنوز دلیل پریدن پلک­ها به­صورت مقطعی مشخص نشده است، اما این مشکل به­خاطر زیاد کار کردن با رایانه ایجاد می شود.

پژوهشگران دریافته­اند که کمبود منیزیم (خرما منبع غنی آن است)، باعث پریدن پلک­ها می شود و می­توانید با مصرف قرص­های مکمل مانع پریدن پلک­هایتان شوید.

طب سنتی هم بر این باور است که اگر پریدن پلک­ها ناشی از سردی طبع­تان باشد، در این­صورت می­توانید از چای نبات یا سایر خوراکی های گرم مثل خرما کمک بگیرید.

نتایج مطالعات نشان می دهند کاربران رایانه باید با ورزش دادن چشم­هایشان از پریدن پلک­هایشان جلوگیری کنند. همچنین در چنین مواقعی باید چای سبز را جایگزین چای و سایر نوشیدنی های کافئین­دار کرد، زیرا موجب آرامش سلول های عصبی می شود و گردش خون بیشتری را در سلول های بدن به گردش در می آورد.

زیاد خوردن و سلامت کبد

پرخوری در واقع مشکل جدی جامعه­ی امروزی است و دلیل اصلی چاقی است که خود منجر به بیماری­هایی نظیر دیابت، بیماری قلبی، سرطان و بیماری­های کبدی می شود. فهرست زیر نشانه هایی است که در اثر پرخوری مکرر و حتی گهگاه به­وجود می آید:

  • اضافه وزن، چاقی
  • چاقی شکم
  • رفلاکس و سوء هاضمه
  • خستگی به­ویژه پس از صرف غذا
  • تیرگی دور چشم
  • آکنه
  • کج­خلقی، افسردگی، استرس یا اضطراب
  • تیرگی افکار، یا کمبود تمرکز فکری
  • اختلال خواب به­ویژه در شب
  • دشواری از خواب بیدار شدن در صبح

این نشانه­های اولیه پرخوری هستند و اگر اشتها را کنترل نکنیم با مشکلات جدی­تری که ذکر شد مواجه خواهیم شد.

پرخوری و بیماری کبد

در واقع چاقی یکی از دلایل اصلی آسیب کبدی در بیشتر کشورهاست! کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) در حال افزایش است و دلیل اصلی آن چیست؟ ... پُرخوری!

برآورد می شود 10 تا 20 درصد افرادی که مبتلا به کبد چرب هستند اگر شیوه­ی زندگی خود را تغییر ندهند، به سیروز کبدی مبتلا شوند و در این مرحله تنها راه نجات زندگی بیمار، پیوند کبد است. ارتباط آن با چاقی به این معنی است که بسیاری از افراد مبتلا به کبد چرب در اثر عوارض مرتبط با بیماری­های قلبی عروقی جان خود را از دست می دهند تا در اثر ابتلا به سیروز کبدی. اگر کبد نتواند کار خود را به خوبی انجام دهد، خون به اندازه­ی کافی تصفیه نمی شود. در واقع بیماری کبد چرب خیلی مهم­تر و جدی­تر از هپاتیت C است.

پرهیز از پُرخوری

پرخوری سبب نوعی از فرآیندهای هورمونی و متابولیک می شود که معمولاً برای رهایی بدن از حجم زیاد غذا انجام می شوند. این به آن معنی است که بیشتر آنچه می خورید به چربی تبدیل و ذخیره می شود. غذای بیش از اندازه ممکن است چرخه­ی ناسالمی ایجاد کند. پانکراس برای فرآوری قند و زدودن آن از خون، مقدار زیادی انسولین ترشح می کند. ترشح انسولین متوقف نمی شود تا زمانی­که مغز احساس کند که میزان قند خون به سطح بی­خطر رسیده است. به هر حال مغز نیز، زمانی چنین دستوری می دهد که مقدار زیادی قند از خون خارج شده است. در نتیجه سطح قند خون پایین می آید و شما احساس گرسنگی، خستگی، گیجی و بدخلقی می کنید و برای رفع این حالت بیشتر می خورید و به­طور خاص به شیرینی­جات و کربوهیدرات میل بیشتری می یابید. با بهبود حساسیت به انسولین در بدن می­توان به این چرخه­ی نادرست پایان داد.

بهبود حساسیت به انسولین

توصیه های زیر به بهبود حساسیت به انسولین و حفظ سطح قند خون به مدت طولانی­تر کمک می کند و علاوه در پرهریز از پرخوری به شما یاری می رساند:

  1. به­طور روزانه ورزش کنید.
  2. قند و فروکتوز فرآوری شده را از رژیم غذایی­تان حذف کنید، یعنی موادی مانند آبمیوه­ها، نوشیدنی­های میوه ای و میوه­جات خشک، شیره­ی ذرت، خرما و انگور. در عوض از میوه­جات تازه و کامل استفاده کنید.
  3. غذاهای دارای چربی اشباع نخورید. چربی­های اشباع سلامت کلی بدن را به خطر می اندازند و مانع استفاده از قند خون و سبب مقاومت به انسولین می شوند. روغن های هیدروژنه مثالی از آنها هستند.
  4. دارچین بیشتری به غذاهایتان بیافزایید. مطالعات بسیاری نشان داده که دارژین از طریق افزایش جذب گلوکز عملکرد متابولیک حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد. می­توانید دارچین را به­صورت دمنوش میل کنید یا به قهوه یا چای بیافزایید. دارچین می­تواند در قهوه جایگزین شکر شود.
  5. وعده­های غذایی­تان را حذف نکنید و هر زمان که احساس گرسنگی می کنید یک میان­وعده سالم مانند یک سیب، کیوی، یا گلابی متوسط بخورید.
  6. حجم وعده­های غذایی را کم کنید، به­ویژه هنگامی­که به رستوران می روید. حجم غذای رستوران­ها معمولاً خیلی بیشتر از نیاز یک فرد است. همیشه پیس از سیری کامل دست از غذا خوردن بردارید.
  7. بین وعده­های غذایی، آب بیشتری بنوشید.
  8. غذاهای پرفیبر بخورید. سبزیجات، حبوبات و غلات کامل استفاده کنید. هر روز مقداری میوه بخورید. برنج قهوه­ای را جایگزین برنج سفید کنید.
  9. آهسته غذا بخورید.
  10. چای سبز بیشتر بنوشید.

رژیم غذایی مناسب سالمندان

خرما میوه ای شیرین، خوش طعم و خوش خوراک و در ردیف میوه هایی قرار می گیرد که سرشار از کلسیم، فسفر،‌ منیزیم و ویتامین­ها بوده که برای تأمین سلامتی بدن بسیار مفید و ضروری می باشند.

با توجه به اینکه خرما دارای منیزیم نیز هست و سالمندان نیز برای جبران کاهش کار سلول های مغزی­شان باید غذاهای منیزیم­دار بخورند، مصرف خرما، منیزیم مورد نیاز آنها را نیز تأمین می کند.

رژیم غذایی مناسب ورزشکاران

این میوه سرشار از فیبر طبیعی است و روغن، کلسیم، گوگرد، آهن، پتاسیم، فسفر، منگنز، مس و منیزیم به وفور در آن یافت می شود. به­علاوه خرما سرشار از ویتامین­ها و مواد معدنی مختلف است. به­طوری­که گفته شده وجود خرما در یک رژیم غذایی سالم و متعادل اجتناب­ناپذیر است.

ورزشکاران به­علت فعالیت زیاد، می­توانند از عصرانه­ای مقوی که با خرما باشد استفاده کنند.

مغذی­ترین میان­وعده برای مدرسه­ای­ها

میوه های خشک و خرما برای سلامتی مفیدند. میوه های خشک اثرات درمانی مؤثر و مفیدی دارند، بدون اینکه عوارض جانبی داشته باشند، مغذی هستند و انرژی لازم را برای بدن تأمین می کنند. در حقیقت می­توان گفت میوه های خشک مانند یک کپسول طبیعی برای حفظ سلامتی بدن عمل می کنند.

کودکان در فاصله صبحانه تا نهار در مدرسه هستند و انتخاب میان­وعده مناسب برای این مدت، تأثیر زیادی در فرآیند یادگیری کودک دارد. نوع تغذیه ای که در بوفه مدارس توزیع می گردد بسیار مهم است و مسئولین مدرسه باید نظارت بر این مسئله داشته باشند. به­طور کلی بهتر است کودکان از منزل میان­وعده به همراه ببرند. مصرف مواد غذایی فرآوری شده مثل چیپس و پفک و نوشابه و... علاوه بر اینکه ارزش غذایی ندارد، به دلیل کم­تحرکی کودک در مدرسه و نشستن پشت نیمکت، در طولانی مدت باعث اضافه وزن می شود.

مصرف میوه های تازه و به­خصوص سیب که با پوست مصرف شود، بسیار مفید است. البته باید به خوبی در منزل ضد عفونی شود. همچنین استفاده از میوه های خشک مثل انواع برگه هلو، برگه زردآلو، انجیر خشک، کشمش و خرما و استفاده از مغز دانه­ها و آجیل ترجیحاً به­صورت خام و بدون نمک بسیار مطلوب است.

افراد در مصرف میوه های خشک به دلیل قند بالا و در مورد مغز دانه­ها به­علت چربی زیاد، مناسب نیست و باید به اندازه مصرف شود.

همچنین ساندویچ­های خانگی مثل نان و پنیر و گردو، و یا ساندویچ مرغ که البته آب­پز شده باشد و سرخ نشود، می­تواند به­عنوان میان­وعده­های مناسب کودک استفاده شود که علاوه بر رفع نیاز تغذیه­ای، کمک زیادی در بهبود روند یادگیری کودک خواهد داشت.

چند توصیه برای مصرف فیبر بیشتر

  • تا حد امکان از میوه های ارگانیک استفاده کنید که سرشار از مواد مغذی هستند.
  • سبزیجات تازه و خشک را فراموش نکنید.
  • غلات کامل را جایگزین غلات تصفیه شده کنید.
  • میوه های خشکی مانند خرما، زردآلوی خشک، انجیر، پسته، گردو و بادام و غیره را به برنامه­ی غذایی­تان اضافه کنید.
  • حبوباتی مانند نخود، عدس، لپه،‌ انواع لوبیاها و غیره فوق العاده هستند.

توجه داشته باشید که عدم مصرف فیبر کافی باعث بروز مشکلات قلبی عروقی، جچاقی، دیابت نوع 2 و سرطان کولورکتال خواهد شد. نتایج یک پژوهش آمریکایی که به مدت 9 سال روی 388122 داوطلب بین 50 تا 71 سال انجام شده نشان می دهد که مصرف منظم فیبرهای غذایی خطر مرگ و میر زودهنگام و ناشی از بیماری­های قلبی عروقی، بیماری­های تنفسی و بیماری­های عفونی را به­ترتیب به میزان 22، 34، 46 و 50 درصد کاهش می دهد.

برای درمان کم­خونی این داروهای خانگی فوق العاده است

این بیماری زمانی به­وجود می آید که تعداد گلبول های قرمز خون از اندازه طبیعی کمتر شود. سلول های قرمز خون شامل هموگلوبین هستند. هموگلوبین پروتئین آهن است که به سلول های خون در جریان اکسیژن کمک می کند. زمانی­که کم­خونی به­وجود می آید، خون قادر نیست به اندازه کافی اکسیژن به اعضاء و بافت های بدن برساند.

بنا به نظر سازمان بهداشت جهانی، مردانی که کمتر از 13 گرم هموگلوبین در یک دهم لیتر خون دارند کم­خون هستند. برای زنان این میزان به 12 گرم هموگلوبین در یک دهم لیتر می رسد.

هر چیزی که طول عمر سلول های قرمز خون را بر هم بزند، سبب کم­خونی می شود، همچنین کاهش تولید سلول های خون، افزایش تخریب سلول های قرمز یا از دست دادن خون بیش از حد نیز از عوامل کم­خونی هستند. کم­خونی بنا به دلایل ایجاد آن، انواع مختلف دارد. زنان و افراد مبتلا به بیماری­های مزمن بیشتر در خطر ابتلا به کم­خونی هستند. شرایط مانند یائسگی، بارداری، زخم­ها اختلالات گوارشی، سرطان، خونریزی، بیماری­های مزمن، کمبود آهن،‌ اسید فولیک، ویتامین B12 باعث کم­خونی می شوند. اما بعضی از انواع کم­خونی مادرزادی هستند.

نشانه­های کم­خونی بسته به دلیل ایجاد آن از متوسط تا شدید بروز می­یابند. نشانه­های رایج آن خستگی مفرط، ‌رنگ پریدگی، سوزش سر دل، تنفس کوتاه، درد قفسه سینه، سرگیجه، مشکلات شناختی، سردرد، سرد بودن دست و پا، کم انرژی بودن، ریزش مو و فشار خون بالا یا پایین است.

با بعضی از درمان­های خانگی ساده می­توان بعضی از کم­خونی­ها را درمان کرد یا از ‌آنها پیشگیری کرد که در زیر به آنها اشاره می کنیم:

چغندر قرمز: برای کم­خونی ناشی از کمبود آهن بسیار مفید است. چغندر سرشار آهن همراه با فیبر، کلسیم، پتاسیم، سولفور و ویتامین است. چغندر قرمز علاوه بر مغذی بودن، به تمیز شدن بدن نیز کمک می کند و اکسیژن بیشتری برای بدن فراهم می کند. به این منظور یک چغندر متوسط، سه عدد هویج، و نصف یک سیب زمینی شیرین را در آبمیوه­گیری بریزید، و این آبمیوه را روزی یک ­بار بنوشید. همچنین می­توانید چغندر قرمز را به­صورت پخته یا در سالاد استفاده کنید. بهتر است چغندر را با پوست میل کنید تا مواد غذایی بیشتری به بدنتان برسد.

ملاس نیشکر یا چغندر: ملاس به­عنوان یک ماده مغذی، به­ویژه برای کسانی­که کم­خون هستند در نظر گرفته می شود. ملاس منبع آهن، ویتامین ب و دیگر مواد معدنی ضروری است که به افزایش سلول های قرمز خون کمک می کند. یک قاشق غذاخوری ملاس تقریباً 15 درصد نیاز روزانه را به آهن برطرف می کند. به این منظور، یک قاشق ملاس را با یک فنجان آب گرم یا شیر مخلوط کنید و دو بار در روز بنوشید. این نوشیدنی برای زنان باردار بسیار مفید است.

کنجد: کنجد سرشار از آهن است و به همین دلیل درمان بسیار خوبی برای کم­خونی است. یک چهارم فنجان کنجد تقریباً 30 درصد نیاز روزانه به آهن را برطرف می کند.

دو قاشق کنجد سیاه را به مدت دو تا سه ساعت در آب بخیسانید. سپس آن را آسیاب کنید و با یک قاشق عسل مخلوط کنید. از این مخلوط روزی دو بار میل کنید. یا یک قاشق کنجد سیاه را به مدت دو ساعت در آب گرم بخیسانید، سپس آن را آسیاب کرده و با شیر مخلوط کنید، مقداری عسل به آن بیافزایید و میل کنید.

مویز: سرشار از آهن و ویتامین C و برای درمان کم­خونی بسیار مفید است. ویتامین C توانایی بدن برای جذب آهن را افزایش می دهد و در نتیجه سلول های قرمز و هموگلوبین افزایش می یابند. به این منظور 10 تا 12 عدد مویز را به مدت یک شب در آب بخیسانید، روز بعد پیش از صبحانه مویزها را میل کنید. این درمان را به مدت چند هفته ادامه دهید.

 

شنبلیله: سرشار از آهن است که به حفظ آهن در بدن کمک می کند. برگ و تخم شنبلیله برای درمان کم­خونی مفید است. به این منظور یک فنجان برنج را با دو قاشق چایخوری تخم شنبلیله بپزید. مقداری نمک به آن بیافزایید و یک بار در روز و حداقل به مدت دو تا سه هفته میل کنید. همچنین می­توانید برگ شنبلیله را در غذاهایتان، به­ویژه در سوپ و سالاد استفاده کنید.

خرما: خرما سرشار از آهن و ویتامین C است که تقریباً در هر 100 گرم خرما 14 گرم ویتامین C موجود است و برای جذب آهن در بدن لازم است. به این منظور دو عدد خرما را در یک فنجان شیر به مدت یک شب بخیسانید. روز بعد پیش از صبحانه خرما و شیر را میل کنید. همچنین می­توانید مقداری خرمای خشک را هر روز صبح پیش از صبحانه میل کنید و پس از آن یک فنجان شیر گرم بخورید.

فولات به­عنوان ماده خونساز در خرما موجود است. خرما مقدار قابل توجهی فولات و یا همان اسید فولیک به بدن می رساند که جهعت خون­رسانی برای بدن لازم است و زنان هنگام بارداری مجبور می شوند علاوه بر دریافت فولات از طریق غذا، قرص آن را نیز مصرف کنند.

موز: سرشار از آهن است و تولید هموگلوبین و بسیاری از آنزیم های ضروری برای تولید سلول های قرمز خون را تقویت می کند. همچنین منبع غنی منیزیوم است که به ساخت هموگلوبین کمک می کند. به این منظور یک موز رسیده را همراه با یک قاشق چایخوری عسل دو بار در روز بخورید.

 

اسفناج: همانطور که می دانید اسفناج سرشار از آهن، اسید فولیک و ویتامین B12 است، که به ترمیم بدن و رفع کم­خونی کمک می کند. نصف فنجان اسفناج حدود 35 درصد نیاز روزانه بدن به آهن و 33 درصد نیاز به اسید فولیک را برطرف می­­ کند. به این منظور می­توانید دو بار در روز از سوپ اسفناج استفاده کنید، یا دو قاشق چایخوری عسل را در یک لیوان آب اسفناج حل کنید و روزی یک بار میل نمایید. این درمان را به مدت یک ماه ادامه دهید.

انار: سرشار از آهن و مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم است. همچنین حاوی ویتامین C است که در جذب آهن کمک می کند. به این منظور یک فنجان آب انار را با یک چهارم قاشق چایخوری پودر دارچین و دو قاشق چایخوری عسل مخلوط کنید و با صبحانه میل کنید. همچنین می­توانید یک قاشق پودر دانه­ی انار خشک شده را به یک فنجان شیر گرم بیافزایید و دو بار در روز میل کنید، یا هر روز پیش از صبحانه یک انار میل کنید.

نکاتی برای پیشگیری از کم­خونی

  • میوه ها و سبزی های تازه بیشتر بخورید.
  • همراه با غذا چای، قهوه یا کوکا نخورید.
  • به­طور منظم ورزش و بدنسازی کنید تا حجم عضلانی­تان افزایش یابد و خستگی­تان از بین برود.
  • در ظروف چدنی غذا بپزید.
  • در صورت امکان دو بار در هفته دوش آب سرد بگیرید تا جریان خون­تان بهبود یابد.
  • هر روز صبح زود به مدت 10 دقیقه آفتاب بگیرید.

محتویات آن را با کمی نان برشته استفاده نمایید، تا نیم ساعت بعد چیزی نخورید.

تأثیر مواد طبیعی در جلوگیری از سفید شدن مو

اگر موهای بوری دارید توصیه می کنیم برای پیشگیری از سفید شدن زودهنگام موها از موادی که دارای روی هستند استفاده کنید. ماساژ سر با روغن زیتون هم در این­باره بسیار کارآیی خوبی دارد. در ضمن استفاده از مواد غذایی مفید و مؤثر زیر را از یاد نبرید:

خرما، انواع سبزی و میوه مثل اسفناج، زردآلو، گیلاس، موز، پرتقال، انگور و زیتون، شاه بلوط، نمک دریا، آبوالک، تره فرنگی، دریا.

 

بهترین و سالم­ترین جانشین زولبیا و بامیه

زیاده­روی در مصرف زولبیا و بامیه به وضوح موجب افزایش وزن و بالا رفتن میزان قند خون بدن می شود، برای تنظیم و کنترل بودن قند خون­تان، خرمای مصرفی ترجیحاً از نوع زرد زاهدی باشد.

خرما، کشمش و توت خشک جایگزین مناسبی برای زولبیا و بامیه بر سر سفره های افطاری است. مصرف خرما در ماه مبارک رمضان و هنگام افطار توصیه می شود؛ چرا که سبب افزایش سریع قند خون و به دنبال آن هضم و جذب بهتر غذا می شود.

زیاده­روی در مصرف این دست از شیرینی­ها به وضوح موجب افزایش وزن می شود، بنابراین مصرف خرما، کشمش و توت خشک به­جای زولبیا و بامیه از سوی کارشناسان تغذیه به روزه داران توصیه می شود.

مصرف قندها و شیرینی­های طبیعی مانند خرما، کشمش و توت خشک که منبع خوبی از املاح، ویتامین­ها و انرژی­ها هستند به­جای انواع شرینی تهیه شده با شکر توصیه می شود.

خرما میوه ای انرژی­زا و سرشار از آنتی اکسیدان­ها، ویتامین­ها و عناصر معدنی است که باید در رژیم غذایی روزانه گنجانده شود و مصرف آن در ایام روزه داری به دلیل طبع گرم و در اختیار گذاشتن سریع انرژی برای بدن بسیار ارزشمند است.

این میوه سبب تحریک هورمون­های رشد در کودکان و نوجوانان می شود و با تقویت سیستم ایمنی بدن از ابتلا به بیماری های مختلف از جمله برخی سرطان­ها و کم­خونی جلوگیری می کند.

میوه خرما فاقد چربی و پروتئین ولی دارای حدود 70 درصد کربوهیدرات (بیشتر از نوع قندهای محلول) است و مهمترین قندهای میوه خرما گلوکز و فروکتوز است که سبب تولید کالری زیاد می شود.

به ازای مصرف هر کیلوگرم خرما حدود 3000 کالری ایجاد می شود، به همین دلیل خرما میوه ای انرژی­زا خوانده می شود. مصرف خرما برای بیماران دیابتی باید براساس میزان قند خون و با نظر پزشک یا کارشناس تغذیه انجام گیرد و در صورت تنظیم و کنترل بودن قند خون آنان، خرمای مصرفی باید از نوع زرد زاهدی باشد.

خرما یک منبع عالی قند، فیبر، کربوهیدرات، پتاسیم و منیزیم می باشد.

سعی کنید به­جای قند و شکر از خرما برای نوشیدن چای استفاده کنید.

در آشپزی و شیرینی­پزی نیز به­جای شکر می­توانید از خرما استفاده کنید.

افراد با چشم ضعیف شرینی میل نکنند!

افرادی که ضعف بینایی دارند، برای سلامتی چشم های خود مصرف مواد شیرین را باید به حداقل برسانند. بررسی­ها نشان می دهند، زیاده­روی در خوردن مواد قندی و همچنین شرینی­جات مصنوعی، باعث افزایش شاخص قند خون می شود، از این­رو دیابت با سلامت چشم ها ارتباط مسقیم دارد.

گفتنی است، بیماران دیابتی باید با کاهش مواد قندی از چشم های خود محافظت کنند و کودکان و نوجوانانی که نمره چشم­شان بسیار بالاست و مجبور به استفاده از عینک هستند، هنگام درس خواندن برای افزایش هوش و حواس و دید بهتر باید مصرف میوه و سبزیجات را به تنقلات شیرین و پرچرب ترجیح دهند. سالمندانی که مبتلا به آب مروارید هستند نیز باید مصرف شیرینی را محدود کنند و برای سلامتی چشم­ های خود مصرف مواد شیرین را به حداقل برسانند.

لازم به­ذکر است، در اینجا اشاره ای به ضررهای ناشی از مصرف شیرینی­جات و به خطر انداختن سلامتی علاوه بر موارد بالا، داشته باشیم: ضد ویتامین B (مؤثر در سلامتی و نشاط پوست) است، بدین­صورت که تولید زیاد الکل در روده بزرگ مقدار ویتامین B تولید شده در روده بزرگ را کم می کند و یا از بین می برد و دچار سردردهای مزمن می شوید.

  • ایجاد کیست تخمدان در خانم­ها
  • گلودرد
  • نازایی
  • عاملی بر سکته­های قلبی
  • ایجاد نفخ معده و...
  • موجب کندی ذهن می شود.
  • موجب درد مفاصل و استخوان می شود؛ زیرا با خوردن آن کلسیم بدن برای جذب شیرینی مصرف می شود، در نتیجه موجب پوکی استخوان و نرمی آن می شود.
  • ضمن این­که اختلال در نسبت کلسیم و فسفات بدن ایجاد می کند.

اثر مخرب بر سیستم دفاعی و اعصاب بدن؛‌ از نظر علمی ثابت شده است، که خوردن قند و شکر قدرت گلبول های سفید به­طور چشمگیری کاهش می دهد. به­طوری­که سیستم ایمنی بدن را 5 تا 6 ساعت فلج می کند و موجب تعطیل شدن وظایف بدن است. از طرف دیگر شیرینی­جات مصنوعی موجب از بین رفتن ویتامین­های D و B که برای اعصاب و بدن بسیار حیاتی است می شود، در نتیجه ناراحتی­های عصبی ایجاد می کند. دکتر جانسون دورفیلی می گوید: شیرینی­حات مصنوعی یکی از غذاهای مهلک جسم و روح است و موجب اضطراب و اختلال در سیستم عصبی انسان می شود.

مصرف شیرینی­جات موجب ناراحتی­های کلیوی می ­شود، و یکی از عوامل مهم ایجاد سرطان می باشد، زیرا دفع مایعات بدن را زیاد می کند که به مرور بافت­های داخلی کلیه دچار اشکال می شود. از طرف دیگر موجب تشکیل سنگ در مجاری ادرار می شود که از کلسیم ته­نشین شده تشکیل شده است. همچنین موجب رشد سلول های سرطانی می شود، زیرا با فلج شدن سیستم دفاعی، میکروب­ها و ویروس­ها سریع­تر رشد می کنند.

لذا بسیار ضروری است، کسانی­که در فکر سلامتی جسمی و سلامتی روحی خویش هستند استفاده نکنند یا جایگزین­های آن از خرما، کشمش یا از میوه ها و دانه های روغنی بو نداده؛ استفاده نمایند.

فیتواستروژن غذای مفید برای زنان

امروزه، بسیار زیاد در مورد زنانی که به "پوکی استخوان" مبتلا شده است شنیده­ایم. این بیشتر بر زنان یائسه تأثیر می گذارد و می­تواند به سهل انگاری در مراقبت­های دوران جوانی نسبت داد.

پوکی استخوان یک بیماری است که در آن استخوان­ها شکننده و ضعیف می شوند. با توجه به سطوح پایین کلسیم، زنان در معرض خطر بالای شکستگی استخوان قرار دارند.

زنان در زمان قاعدگی هورمون­های شناخته شده استروژن و پروژسترون تولید می کنند. استروژن هورمونی است که نقش حیاتی در حفظ چرخه­ی نرمال قاعدگی و استحکام استخوان دارد.

سطح استروژن و پروژسترون در زمان علائم یائسگی باعث گرگرفتگی، افسردگی، افزایش وزن و پوکی استخوان قرار می گیرند.

فیتواستروژن به هورمون استروژن بیشتر شباهت دارند و نقش بالقوه آنها در پیشگیری و درمان پوکی استخوان ثابت شده است.

مواد غذایی غنی از فیتواستروژن در کرفس، جعفری، گندم، سویا و شیر سویا، ماست سویا، ذرت، شبدر قرمز، جو، زردآلو خشک، خرما خشک، آلو خشک، بذر کتان، جوانه یونجه، بادام، زغال اخته، شاه بلوط، حبوبات، نخود، رازیانه، هویج، مارچوبه، سیر، لوبیا سبز، حموس، نان، حبوبات، جوانه ماش، روغن زیتون، پیاز، بادام زمینی، دانه کنجد، تخمه آفتابگردان، هندوانه، کلم بروکلی، کلم، سیر، فندق،‌ عدس،‌ هلو، پسته، تمشک، جوانه سویا، چای شبدر قرمز، گردو، هندوانه.

ماست و ماهی را با خرما به تعادل برسانید!

این تأکید فقط در مورد ماست و ماهی نیست. به­طور کلی، اگر چند ماده غذایی با طبع سرد یا طبع گرم را یک­جا مصرف کنیم، باعث برهم خوردن تعادل طبع بدن می شود. به همین دلیل مصرف ماست و ماهی که هر دو طبیعت سردی دارند، با هم توصیه نمی شود. حالا اگر کسی این دو ماده غذایی با طبع سرد را مصرف کرد، می تواند برای ایجاد تعادل در بدن خود، مقداری ماده غذایی با طبع گرم مانند خرما هم بخورد.

خرما حافظه کوتاه مدت را زیاد می کند!

مصرف خرما به دلیل اینکه قند طبیعی آزاد می کند به حافظه کوتاه مدت کمک کرده و در فصل امتحانات بسیار توصیه می شود. با توجه به اینکه اکنون فصل امتحانات است مصرف خرما به­عنوان یک جایگزین برای غذاهای حاوی قند بسیار توصیه می شود، زیرا خرما به دلیل داشتن قند طبیعی به­راحتی بر روی حافظه کوتاه مدت مغز تأثیر می گذارد و قند نیز خوراک مغز است و وقتی این خوراک فراهم شود فعالیت خود را به خوبی انجام می دهد.

بهترین توصیه به دانش آموزان در زمان امتحانات این است که شب قبل غذاهای آرام­بخش مثل سوپ جو بخورند تا آرامش داشته باشند. همچنین کاهو، دوغ و ماست نیز به­عنوان غذاهای آرام­بخش توصیه می شود.

برای وعده صبحانه خرما، کشمش، عسل به همراه نان و مواد نشاسته­ای ضروری است، زیرا این مواد بعد از 2 ساعت در بدن آزاد می شوند؛‌ البته مصرف تخم مرغ به­علت چربی زیاد توصیه نمی شود.

پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی

پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. از این­رو رعایت نکاتی ساده به­منظور پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی از مصرف داروهای گیاهی و گیاهان دارویی و تحمل عوارض ناشی از سرماخوردگی بسیار ساده­تر است. توصیه های متنوعی در این زمینه وجود دارد که یکی از مهم­ترین آنها رعایت رژیم غذایی سلامت است. مصرف انواع پروتئین­های گیاهی مثل انواع حبوبات، قندهای طبیعی مانند انگور و خرما، روغن­های طبیعی مثل روغن زیتون و پرهیز از مصرف غذاهای سرخ کردنی، گوشت قرمز، انواع ساندویچ و نوشابه از احتمال ابتلا به این بیماری می کاهد.

معجون موز و خرما محبت را افزایش می دهند

شاید باور آن دشوار باشد اما هر لقمه­ای که می جویم و فرو می دهیم، تأثیری فراتر از تصور ما روی سلامت جسم، روح و ارتباطات پیرامون ما می گذارد. در بین مواد غذایی، گروه بزرگ و متنوعی از لبنیات، سبزیجات و پروتئین وجود دارد که روی روابط عاطفی، احساسی و زناشویی تأثیر مثبت و شگفت­انگیزی دارد.

هر ماده غذایی که می خوریم دارای آنزیم­هایی است که مستقیماً روی ترشح هورمونی و در نتیجه روی تبادل عاطفی و روابط زناشویی و عاشقانه ما تأثیر مثبت یا منفی می گذارد.

اصولاً بیشتر میوه های گرمسیری درصد فهرست مورد نظر ما هستند. در این بین موز و خرما به دلیل در دسترس بودن، قیمت سه نسبت مناسب و مزه همه­پسند جایگاه ویژه­ای دارند. از مهم­ترین ویژگی این دو میوه، امکان استفاده از آنها در تهیه انواع خوراک و نوشیدنی لذیذ و گواراست.

عوارض مصرف بیش از اندازه

مواظب باشید در خوردن آن افراط نکنید، زیرا دارای قند زیادی است. در این­صورت آنهائی که لوزالمعده حاسس دارند و یا آنهائی که بیماری قند در خانواده آنها وجود دارد باید کمتر از این میوه استفاده کنند.

به یاد داشته باشید که خرما به­علت داشتن قند زیاد که بخش بیشتر آن قند ساده است، در صورت مصرف زیاد و با افزایش انرژی مصرفی ممکن است باعث چاقی شما شود.

افراد دیابتی و یا کسانی­که سابقه دیابت در خانواده آنان وجود دارد باید تعادل را در مصرف خرما حفظ کنند. کسانی­که فشار خون دارند خرما کمتر مصرف کنند. چنانچه گرم­مزاجان خرما استفاده نموده بهتر است که یک ساعت بعد از آن از کاهو و سکنجبین استفاده کنند.

همچنین زیاده­روی در مصرف خرما برای کبد خوب نبوده و در ضمن فشار خون را بالا برده و سبب پوسیدگی دندان­ها می شود.

مصرف گردو، خرما، غذاهای کارخانه­ای، ماکارونی در افرادی که سابقه سردرد دارند باید پرهیز شود.

خوردن خرما برای زخم و تاول دهان خوب نیست. بررسی­ها حاکی از آن است که مواد قندی و شکر باعث بروز التهاب در بدن می شوند و از آنجایی­که آکنه نوعی اختلال التهابی ایجاد شده به شمار می رود، پزشکان توصیه می کنند که افراد مستعد ابتلا به آکنه باید رژیم حاوی مواد ضد التهاب را در دستور غذایی روزانه خود قرار دهند.

زیاده­روی در خوردن خرما فرد را به امراض سوداوی مبتلا می کند و گرفتگی کبد و طحال را به دنبال دارد، همچنین پوسیدگی دندان و جوش زدن داخل دهان از نتایج زیاد خوردن خرماست و در نهایت کسانی­که گرمی زیاد اذیت­شان می کند و با خوردن خرما بدنشان جوش می زند، می­توانند با استفاده از مخلوط خرما و ماست که بسیار مفید و مغذی است، از مزیت خوردن هر دوی ‌آنها برخوردار شوند.

بسیاری از مردم در ماه رمضان مواد قندی مثل خرما، زولبیا و بامیه و سایر شیرین­ها را به میزان زیادی مصرف می کنند که این خوراکی­ها ممکن است باعث بروز جوش و آکنه در پوست شود در چنین شرایطی بهتر است بیشتر از میوه ها و سبزی های تازه استفاده شود.

چه کسانی نباید خرما بخورند

خرما دارای قند زیادی است. در واقع حدود 70 درصد آن را کربوهیدرات تشکیل می دهد، 25 درصد قند آن ساکاروز و 50 درصد آن گلوکز است.

خرما یکی از میوه هایی است که در رژیم غذایی هر فردی باید قرار بگیرد که قند موجود در آن انرژی­رسانی است. روزانه 2 عدد خرمای متوسط برای دیابتی­ها متناسب است و بیشتر از آن توصیه نمی شود. دیابتی­ها، افراد سندرم متابولیک بیماری­های قلبی و عروقی، تبخال، زیاد توصیه نمی­شود. تبخال ویروسی است و خرما برای افراد مبتلا به عارضه تبخال مناسب نیست، زیرا خرما قند خون را بالا می برد و ویروس های تبخال در رشد خود قند موجود در خرما استفاده می کنند.

مصرف خرما با شیر و ماست توصیه می شود و جلوی گرسنگی و تشنگی را می گیرد. استفاده از خرما 2 تا 3 عدد می تواند به­عنوان جانشین میوه باشد. همچنین می­تواند برای تهیه کیک و شیرینی از خرما استفاده کرد که ضرر کمتری نسبت به شیرینی های معمولی خواهد داشت.

در بیماران دیابتی افزایش قند خون برای مقدار یک عدد خرمای 10 گرمی از نوع رطب که 5 گرم کربوهیدرات دارد با یک قند حبه 5 گرمی یکی است و لذا خوردن خرما در یک بیمار دیابتی برتری بر خوردن قند حبه ندارد.

دیابتی­ها، افراد مبتلا به سندرم متابولیک، بیماران قلبی و عروقی و همچنین افرادی که مستعد تبخال هستند بهتر است از مصرف برخی خرماها امتناع کنند.

خرمای رطب به دلیل بالا بودن قند در افراد دیابتی باعث تغییر بالانس قند خون آنها می شود. از این­رو به این افراد توصیه می شود که خرمای خارک که در نواحی سیستان و بلوچستان رشد می کند و دارای قند کمتری است و دیرتر در بدن آزاد می شود را مصرف کنند.

بهتر است خرما در رابطه با افرادی که دچار سندرم متابولیک و مشکلات قلبی و عروقی نیز هستند زیاد مصرف نشود، چرا که ممکن است فرد مبتلا به چاقی شود.

از سوی دیگر، براساس بررسی­های علمی مشخص شده که مبتلایان به دیابت (بیماری قند) می­توانند با احتیاط و در حد محدود به­جای قند صنعتی (چغندرقند و شکر) از خرما استفاده نمایند، زیرا منیزیم موجود در آن، کار کلیه و لوزالمعده را آسان و از طرفی ویتامین B2 موجود در خرما، جاذب مواد قندی سایر غذاهاست.

تحقیقات جدید: خوردن خرما با چای ضرر دارد!

اگر بر این باورید که خوردن خرما یا توت به­جای قند با چای می­تواند از بالا رفتن میزان قند خون جلوگیری کند سخت در اشتباهید.

در تحقیقات جدید مشخص شد قند خرما یا توت و به­طور کلی­تر هر مواد قندی هنگامی­که با آب جوش یا چای داغ تماس پیدا می کند بدن تمام شیرینی­هایشان توسط بدن جذب می شود و در مقابل انرژی موجود در این مواد جذب بدن نمی شود.

گفتنی است چای و قهوه در تمام کشورهای دنیا نوشیدنی­های بسیار رایجی هستند که افراد عادت دارند آن­ها را با مواد شیرین مصرف کنند، ولی این مواد قندی علاوه بر اینکه سلامت دندان را به چالش می کشاند سبب بالا بردن قند خون و در نتیجه دیابت هم می شود.

پزشکان بر این باورند مصرف میوه های خشک انرژی مورد نیاز بدن را فراهم کرده و برای سلامتی ضرری ندارند. پس مصرف میوه­های خشک در کنار چای بهترین گزینه به­جای قند، خرما و توت است.