JO WhatsApp Contact Button

مقالات

اهمیت گونه های وحشی بادام

تنوع ژنتیکی گیاهان، به دلیل کاربرد روزافزون و یکنواخت از پایه­ها و ارقام اصلاح شده محدود شده است و در ارقام بومی نیز در حال کاهش است (Doebley, 1989). لذا بررسی تنوع ژنتیکی یک گونه، در تهیه و اداره ژرم پلاسم­ها، تهیه برنامه­های اصلاحی، تکامل گونه، رده­بندی و بسیاری مسائل دیگر اهمیت دارد.

دلیل بررسی تنوع ژنتیکی در سطح گونه، ارزیابی ارتباط درجه تغییرات تکاملی با میزان تنوع ژنتیکی مشاهده شده است.

مطالعه تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی برای شناسایی ژنوتیپ­های مشابه به منظور حفظ، ارزیابی و استفاده از ذخایر ژنتیکی، مطالعه تنوع ژرم پلاسم قبل از شروع برنامه­های اصلاحی و ژرم پلاسم­های اصلاح شده بسیار اهمیت دارد. به طوری که تعیین سطح تنوع ژنتیکی در گونه­های گیاهی، در جهت انتخاب والدین در برنامه­های اصلاحی و حداکثر بهره­وری از پدیده توانمندی دورگ (Heterosis) اهمیت شایانی دارد (Goldstein et all., 1999).

تعیین ترکیب ژنتیکی گیاهان و قرابت بین آنها براساس ارزیابی برخی صفات مرفولوژیکی، زراعی، ژنتیکی و گاهی با بررسی­های شیمیایی آنها انجام می­گیرد.

ارزیابی نمونه­ها می­تواند با توجه به هدف استفاده از ژرم پلاسم صورت گیرد، که جنبه­های اگرونومیکی، پاتولوژیکی، مورفولوژیکی، سیتولوژیکی، بیوشیمیایی و مولکولی از جمله آنها است.

کسب اطلاع از فواصل ژنتیکی، در بین افراد یا جمعیت­ها و آگاهی از روابط خویشاوندی گونه­های مورد نظر در برنامه­های اصلاحی، امکان سازمان­دهی ژرم پلاسم و نمونه­گیری مؤثرتر از ژنتوتیپ­ها را فراهم می­سازد.

برای بهره­وری از منابع ژنتیکی با حداکثر کارآیی، شناخت مواد ژنتیکی نگهداری شده ضروری است. برای حفاظت از ذخایر ژنتیکی موجود، روش­های مختلف جمع­آوری ژرم پلاسم به کار گرفته می­شود و نگهداری از این ژرم پلاسم نیز به شیوه­های حفاظت در زیستگاه طبیعی (Insitu conservation) و حفاظت در برون جا (Exsitu conservation) نظیر حفاظت انجمادی (Cryposervation) صورت می­پذیرد. اما ظرفیت بانک­های ژنی در دنیا محدود است (ارزانی، 1383)، و لازم است که با استفاده از برنامه­های دقیق تعیین تنوع ژنتیکی و انتخاب هدفدار نمونه­ها، حجم جمع­آوری و نگهداری ژرم پلاسم­ها را متناسب با ظرفیت موجود بانک­های ژنی اختیار نمود. بررسی­های دقیق­تر از روابط ساختاری و هویت ژنتیکی گیاهان در بانک­های ژنی، مدیریت مؤثر آنها را برای محققان آسان­تر خواهد کرد (Goldstein et all., 1999).

اهمیت گونه­های وحشی بادام

این ­گونه­ها دارای صفات ارزشمندی چون مقاومت به شرایط نامساعد محیطی و افات و بیماری­ها هستند که می­توانند برای اصلاح بادام مد نظر قرار گیرند.

جدول: مشخصات برخی از صفات در گونه­های وحشی بادام

بخش

نام گونه

نوع کاربرد اصلاحی

Amygdalus Spach

Prunus dulcis (Mill.)

D. A Webb)

مقاومت به آفات و بیماری­ها در هلو

 

Prunus argentea (Lam.)

Rehd.

خودسازگاری و مقاومت به سرمازدگی بهاره،

 

Prunus kuramica

(Korsh.) Hand. –Mazz..

خودسازگاری، عادت رشد و مقاومت به سرمازدگی بهاره در بادام

 

Prunus kuramica

(Korsh.) Kitam.

خودسازگاری و مقاومت به بیماری­ها در بادام

 

Prunus webbii

(Spach) Vierh

خودسازگاری و عادت رشد در بادام

Chameamygdalus Spach

Prunus petunikovii (Litv.)

Red.

مقاومت به آفات و بیماری­ها در بادام

Leptopus Spach.

Prunus tangutica (Batal.) HaKoehne

مقاومت به آفات و بیماری­ها در بادام

Spartioides Spach.

Prunus scoparia (Spach)  Schneider

مقاومت به خشکی در بادام

گونه­های وحشی بادام یک نقش اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیکی را در برخی از مناطق ایفا می­کنند. در حقیقت این درختان برای اهالی بومی بسیاری از مناطق دارای مصارف متفاوتی از جمله مصرف میوه، فروش آن برای استخراج روغن و مصرف چوب آنهاست. این درختان در برخی اراضی در کنترل فرسایش نیز مؤثر هستند.

یکی از مصارف اصلی این گونه­ها، کاربرد آنها به عنوان پایه برای بادام و آلو برای کنترل رشد تاج و مقاومت در برابر خشکی به ویژه در شرایط دیم می­باشد (Rahemi, 2002). گونه­های وحشی بادام به صورت سنتی از 300 سال پیش در برخی از مناطق فارس به عنوان پایه بادام کاربرد دارند (مردانی و راحمی، 1384) و امروزه کاربرد این پایه­ها علاوه بر آن استان در استان­های کرمان، بوشهر و هرمزگان هم مشاهده می­شود (Rahemi and Yadollahi, 2006). گونه­هایی که به عنوان پایه کاربرد دارند، شامل گونه­های ذیل می­باشند:

  1. spartioiedes
  2. spinosissima
  3. scoparia
  4. eriocalda
  5. horrida
  6. elaeagnifolia