JO WhatsApp Contact Button

مقالات

گونه های وحشی گلابی بومی فلات ایران

گونه های وحشی گلابی بومی فلات ایران

گونه های متعدد وحشی گلابی از جمله پست ساحلی دریای  خزر تا ارتفاعات 3000 متری دامنه های البرز و رشته جبال زاگرس از شرق به غرب و از شمال به جنوب پراکنده اند. در ایران تعداد 12 گونه از جنس pyrus  وجود دارد که به طور خلاصه در زیر شرح داده می شوند:

گونه ی P. syriaca گلابی 

درختی است به ارتفاع 10 متر با انشعابات خاردار و برگ های کشیده ی تخم مرغی که میوه ای گلابی شکل مایل به کروی و به رنگ قهوه ای دارد. میوه ای آن در مناطق مختلف کشور نام های گوناگون دارد. برای مقال ، در آذربایجان به (( داغ امروت )) ، در لرستان (( مرود ، امرود ، مرو )) و در کردستان به (( همرو ، هرنو ، هرمی )) معروف است.

گونه ی  p. salisifolia گلابی 

درختی خاردار است. با ارتفاع 10 متر ، میوه ی گلابی شکل یا تقریبا ً گرد که به پایک قوی و کوتاه منتهی می شود. رنگ میوه ی رسیده زرد طلایی مایل به سبز خالدار است. این گلابی نیز در آذربایجان ، داغ امروتی یا گلابی کوهی نامیده می شود. از این گونه دو واریته در ایران وجود دارد.

گونه ی p. glabra گلابی 

ارتفاع این درخت به ندرت تا 6 متر می رسد . میوه ی ان رنگ قهوه ای روشن و کروی شکل دارد.

گونه ی  p. communis  ( خوج یا خج ) گلابی

ارتفاع این درخت تا 20 متر می رسد. میوه ی آن از گرد تا گلابی شکل است. رنگ میوه ، سبز که کمی به برخی می زند. علاوه بر گونه های نام برده ، گونه های دیگری تیز در مناطق مختلف ایران دیده می شود.