مناطق تولید و نیاز رشد آلبالو و گیلاس
گیلاس عموما بین 35-55 درجه شمالی و جنوبی در هر دو نیمکره کاشته میشود. گیلاس و آلبالو از درختان میوه ی مناطق معتدل سرد هستند. این دو گیاه در مناطی که به علت سرما برای درختان هلو و زردآلو نامناسب است، به خوبی رشد میکنند. مقاومت جوانه های گیلاس به سرما بیشتر از هلو و کمتر از گلابی و آلوست و دمای تا حدود 25- درجه ی سانتیگراد را تحمل میکنند؛ ولی مقاومت جوانه های آلبالو بیشتر از گیلاس و به اندازه ی ماومت جوانه های سیب است. نیاز سرمایی جوانه های گیلاس در حدود 500-1200 ساعت و نیاز آلبالو 600-1300 ساعت زیر 7 درجه سانتیگراد است.
گیلاس درختی بلندقامت است که ارتفاع آن به 18 تا 20 متر میرسد. شاخه های آن به صورت عمودی رشد میکنند. اما آلبالو کوتاهتر از گیلاس و تاج آن بر خلاف گیلاس، گسترده و پهن است. محصول آلبالو دیرتر از گیلاس میرسد.
آلبالو گیلاس که مشخصات درخت و میوه ی آن حد واسط بین آلبالو گیلاس است، از اختلاط ژنتیکی این دو گونه به وجود می آید.
درختان آلبالو و گیلاس در هر نوع خاکی می رویند؛ اما برای گیلاس خاک لیمونی شنی و برای آلبالو خاک لیمونی رسی مناسبتر است. این گیاهان در زمین های خشک و خیلی مرطوب بازدهی ندارند. ریشه ی آلبالو، در مقایسه با گیلاس، در برابر خاک های مرطوب ماومت بیشتری نشان میدهد؛ ولی زهکشی نکردن خاک به گیلاس صدمه میزند. در مناطق خیلی گرم، باید از کاشت این درختان در شیب های جنوبی خودداری کنید؛ زیرا پوست آنها در چنین مناطقی شکاف بر میدارد. درخت آلبالو را به علت سختی پوست تنه، بخصوص به سیب مقاومت زیادی که در مابل سرما، شوری و قلیائیت خاک دارد، میتوان در اغلب مناط، اعم از مناطق مرتفع یا پست، به خوبی کشت و پرورش داد. بزرگترین نقص این گونه، تعداد زیاد ریشه جوش است که به تدریج تمام سطح اطراف درخت را فرا میگیرند. معمولا درختان گیلاس و آلبالو را با بذر و پیوند و گاهی به روش قلمه یا خوابانیدن شاخه تکثیر میکنند. برای پیوند این درختان، از پیوند شکمی، اسکنه و لوله ای استفاده میکنند؛ که پیوند شکمی از همه متداول تر است. به تازگی نیز برای تکثیر گیلاس از روش پیوند قاشی استفاده میشود.
برخی از ارقام گیلاس خود ناسازگار و دگرناسازگار هستند.و به ارقام گرده دهنده نیاز دارند. اما ارام آلبالو خود بارور هستند و نیازی به ارقام گرده دهنده ندارند. دانه های گرده گیلاس سنگین و بسیار چسبنده اند و به همین دلیل قادر به نقل و انتقال با باد نیستند. فط زنبور عسل میتواند گرده گل را از بساک یک گل به کلاله ی گل دیگر منتقل کند. گیلاس هایی که گوشت سفت دارند، در مقابل ترکیدگی ناشی از باران، مقاوم تر از ارقام گوشت نرم هستند.