پایه های زیتون
در زمان های قدیم زیتون بیشتر از طریق قلمه زدن زیاد می شده است. البته گاهی نیز بذرهای زیتون را می کاشتتند و سپس روی آنها ارقام مطلوب را پیوند میزدند. گفتنی است که بذر ارقام میوه ریز در مقایسه با آنها که میوه درشت دارند به سهولت جوانه میزند. غالبا ممکن است جوانه زدن بذر 1 تا 2 سال طول بکشد. دلیل اصلی استفاده از روش قلمه آسانی تکثیر این روش است. اما در سال های اخیر برای به دست آوردن ویزگی های خاص مانند مقاومت در برابر خشکی ، سرما، نماتدها، بعضی از بیماری ها و سهولت انجام عملیات هرس استفاده از پایه های معین مرسوم شده است.
اثر کوتاه کننده
اصل و منشا پایه هرچه باشد خواه از بذر یا قلمه، از کلون های ارقام مختلف، تفاوت و تغییرات محسوسی را پس از پیوند روی قدرت رشد درخت نشان میدهد. این تغییرات میتوانند به صورت تقویت و یا تضعیف اندام هوایی درخت بروز نمایند. پایه های بذری آسکولانا روی ارقام میشن، مانزانیلا و سویلانا آثار کوتاه کنندگی داشته است. رقم مانزانیلا بیشتر از دو رقم دیگر کوتاه کرده، پایه اویلانکا اثر کوتاه کنندگی شدیدی روی مانزانیلا داشت. اما تقویت کننده رقم سویلانا بوده است.. در برداشت میوه زیتون از ماشین های لرزاننده استفاده میشود.
تاثیر روی کیفیت میوه
سویلانا رقمی است که به قارچ ورتیسیلیوم حساسیت دارد. پایه اوبلانگا میتواند از حرکت این قارچ، از خاک به داخل رقم سویلانا جلوگیری نماید. هیچ یک از درختان سویلانا روی اوبلانگا در مدت 16 سال در وضعیت آلودگی شدید از خود علامت پژمردگی نشان ندادند. در حالی که ترکیب سایر پایه ها با پیوندک سویلانا چنین اثری ندارد.
رقم دیگری به نام آلگرا (allegra) وجود دارد که قارچ ورتیسیلیوم را تحمل میکند. اما وقتی ارام حساس روی آن پیوند میشوند در معرض خاک آلوده به این قارچ به این بیماری دچار میشوند. به نظر میرسد که عامل این بیماری میتواند از درون پایه آلگرا عبور و پیوندک را آلوده نماید.
مقاومت در برابر یخبندان
رقم هایی مانند تانش (tanche)، سیگواز (sigoise) و آگلاندو (aglandau) که از بذر به عمل امده اند، در مقایسه با همین ارقام به صورت پیوندی، آسیب کمتری از یخبندان دیده اند. به طور کلی میتوان گفت که پایه در مقابل سرما، در پیوندک مقاومت نسبی ایجاد می نماید.