JO WhatsApp Contact Button

مقالات

کاشت خرما

کاشت خرما

مراحل ؟؟؟ نخلستان

  • ؟؟؟؟ شامل مجموعه­ای از مطالعات به شرح زیر است:

بررسی وضعیت آب و هوای منطقه: در این ارتباط باید به نزدیک­ترین ایستگاه هواشناسی مراجعه و اطلاعات ماهیانه و سالیانه نظیر متوسط درجه حرارت روزانه، ماهیانه و سالیانه، متوسط حداکثر و حداقل درجه حرارت ماهیانه و سالیانه، متوسط رطوبت نسبی ماهیانه و سالانه، میزان تبخیر ماهیانه و سالیانه، متوسط میزان بارندگی ماهیانه و سالیانه، نحوه توزیع و پراکنش بارندگی، زمان، سرعت و جهت وزش بادهای محلی و موسمی و میزان روزهای آفتابی را تهیه نمود و آن را با نیازهای اکولوژیک (آب و هوایی) نخل خرما مقایسه نمود و در صورت مساعد بودن منطقه مراحل ؟؟؟ کار را انجام داد.

  • بررسی وضعیت خاک: نمونه­برداری از خاک و از اعماق مختلف (30-0 و 60-30 و 90-60، ؟؟؟ سانتی­متری) و تجزیه آن به­منظور اطلاع از کیفیت فیزیکی و شیمیائی خاک ضروری است و در صورت نیاز به اصلاح خاک و احیاناً زهکشی باید اقدامات لازم صورت گیرد.
  • بررسی وضعیت آب: میزان آب قابل استفاده دائمی بودن منبع آب، مسیر جریان آب از منبع تا سر مزرعه و کیفیت آب انباری (؟؟؟ ، PH) با انجام آزمایش­های لازم باید بررسی گردد.
  • میزان سرمایه مورد نیاز: سرمایه مورد نیاز جهت خرید زمین و آب، تسطیح، اصلاح خاک، زهکشی، احداث سیستم­های آبیاری، خرید ؟؟؟ یا نهال کشت بافت، کودهای حیوانی و شیمیائی، سموم آفت­کشی، حفر گودال کاشت، خرید لوازم و ادوات مورد نیاز کاشت، داشت و برداشت و تعداد نیروی کارگری مورد نیاز باید دقیقاً محاسبه و براساس میزان سرمایه موجود نسبت به احداث نخلستان مطابق با اصول فنی اقدام نمود.

ضمناً در محاسبه میزان سرمایه مورد نیاز ؟؟؟؟ درصد نیز به­عنوان هزینه­های پیش بینی نشده باید مورد محاسبه قرار گیرد.

  • انتخاب رقم خرما:

مهم­ترین نکات در انتخاب رقم جهت کاشت شامل سازگاری با شرایط آب و هوایی منطقه، عملکرد بالا، کیفیت مطلوب (رنگ مناسب، شکل و اندازه و طعم مناسب، نسبت گوشت به هسته بالا، درصد ترکیبات قندی مناسب، فیبر کم در میوه)، مقاومت یا تحمل در مقابل آفات و بیماری­ها، مقاومت یا تحمل بالا در مقابل شرایط نامساعد خاک و آب، قابلیت حمل و نقل و انبارداری بالا، عدم آلودگی به آفات انباری و ترشیدگی در انبار، قابلیت شستشو (در ارقام خشک) و بسته بندی مناسب، زمان مناسب رسیدن محصول و عرضه به بازار مصرف و در نهایت اقتصادی بودن قیمت محصول می باشد.

2-1. سازگاری خرما با اقلیم منطقه کاشت:

سازگاری رقم با اقلیم منطقه­ی کاشت، فاکتوری بسیار مهم و اساسی در انتخاب رقم می باشد.

درجه حرارت، رطوبت نسبی محیط، میزان بارندگی و زمان و نحوه پراکنش آن و زمان وزش بادهای گرم و سوزان فصلی در زمره مهم­ترین عوامل آب و هوایی به شمار می روند که در رشد رویشی نخل خرما و کمیت و کیفیت محصول آن به­صورت مستقیم و غیرمستقیم اثر می گذارند.

به­منظور انتخاب یک رقم جهت کاشت، می­بایست آزمایش­های لازم در ارتباط با سازگاری آن رقم در منطقه قبلاً صورت گرفته باشد و در صورت نبود توصیه های تحقیقاتی در مورد معرفی رمق، می­بایست با کارشناسان مجرب و متخصص و یا نخل­کاران خبره مشاوره گردد.

عملکرد بالا و کیفیت مطلوب یک رقم در یک منطقه نمی­تواند دلیل معرفی و توسعه کاشت آن در منطقه جدید باشد، زیرا کمیت و کیفیت محصول و واکنش رقم در منطقه جدید کاشت بستگی به شرایط آب و هوایی منطقه دارد. با وجود اینکه نخل خرما تحمل بسیار زیاد در مقابل شرایط نامساعد محیطی دارد، اما تولید محصول با کمیت و کیفیت مطلوب در ارقام مرغوب و تجاری منوط به تأمین نیازهای اکولوژیک خاص آن رقم است. مثلاً رقم شاهانی که از ارقام مرغوب و تجاری جهرم می باشد در منطقه میناب و حاجی آباد محصولی با کیفیت پائین تولید می کند و در زمره ارقام درجه سوم در این منطقه محسوب می گردد.

کیفیت محصول رقم پیارم که از ارقام تجاری و صادراتی کشور و بومی حاجی آباد هرمزگان می باشد در شرایط میناب (منطقه گرم و مرطوب) بسیار نامطلوب است، اما همین رقم در شرایط جهرم، داراب فارس و شهداد کرمان محصول با کمیت و کیفیت مطلوب تولید می کند.

رقم زاهدی که بومی خوزستان است در مناطق حاجی آباد هرمزگان، برازجان، جهرم، جیرفت، بم و شهداد کرمان سازگاری بسیار خوبی از خود نشان داده است.

2-2. عملکرد بالا:

یکی از مهم­ترین اهداف در تولید هر محصول زراعی و باغی استفاده از حداکثر پتانسیل ژنتیکی تولید آن محصول می باشد. میزان عملکرد ارقام مختلف یک نبات در شرایط محیطی یکسان متفاوت است. عملکرد بالای هر رقم باعث افزایش راندمان تولید و درآمد نخل­کار می گردد.

یکی از مهم­ترین مشکلات فعلی خرمای کشور این است که حداقل 35٪ از نخلستان­های کشور را ارقام نامطلوب و با عملکرد پائین تشکیل می دهند. در حال حاضر میانگین عملکرد خرمای کشور حدود 5 تن در هکتار است، اما نتایج پژوهش­های انجام شده در نقاط مختلف کشور  و نتایج رکوردهای ثبت شده توسط نخل­کاران برتر کشور مؤید آن است که می­توان عملکرد موجود را در ارقام مختلف و در مناطق مختلف را حداقل به پنج برابر مقدار فعلی در ارقام نرم مانند مضافتی و برحی و دو برابر در ارقام خشک مانند پیارم و زاهدی رساند.

2-3. کیفیت خرما:

در شرایطی که صرف عملکرد بالا نمی­تواند مبنای اتخاذ تصمیم صحیح در معرفی یک رقم جهت کاشت در یک منطقه باشد، اما گاهی با وجود عملکرد پائین، کیفیت عالی می­تواند معیاری برای معرفی آن رقم باشد، زیرا کیفیت بالا و در نتیجه قیمت اقتصادی و مطلوب جبران کاهش عملکرد محصول را می نماید. رقم پیارم در منطقه حاجی آباد علی­رغم این­که از نظر عملکرد بعد از ارقام مضافتی و خاصی قرار دارد، اما به دلیل کیفیت بسیار عالی میوه و قیمت بالای آن، از اولویت اول جهت کشت در منطقه مذکور برخوردار است.

در بحث کیفیت، باید ذائقه و سلیقه افراد مصرف کننده،‌ نوع نخل (نرم، خشک، نیمه خشک)، میزان قند و نوع قندها، رنگ، شکل و اندازه میوه و نسبت بالای گوشت به هسته، عدم ابتلاء میوه به آفات انباری و ترشیدگی توسط قارچ­ها، باکتری­ها و مخمرها، قابلیت انبارداری و حمل و نقل و مرحله مصرف (خارک، رطب و تمار) را مدنظر قرار داد. مثلاً رقم برحی یکی از بهترین ارقام جهت مصرف در مرحله خارک می باشد. در شرایط فعلی کشور، به دلیل فراهم نبودن زیرساخت­های مورد نیاز جهت نگهداری محصول ارقام نرم در پایانه­های صادراتی و انتقال سریع آن به بازارهای هدف خارج از کشور، تولید و صادرات ارقام خشک و نیمه خشک ارجحیت بیشتری دارد.

2-4. زمان رسیدن خرما و عرضه به بازار:

ارقام خرما از نظر رسیدن به سه گروه زودرس، میان­رس و دیررس تقسیم می شوند. ورود زودهنگام به بازار مصرف، قیمت بالا و همچنین آسیب پذیری کمتر در مقابل آفات و بیماری­ها و عوامل نامساعد جوی (طول دوره آسیب پذیری کوتاه­تر) از مهم­ترین ویژگی­های مثبت ارقام زودرس می باشد. مثلاً رقم آل مهتری علی­رغم داشتن هسته درشت که باعث کاهش کیفیت میوه آن می گردد به دلیل زودرسی در شرایط میناب (رطب آن اوایل تیرماه قابل عرضه به بازار است)، قابل توصیه جهت کشت در سطح کم به­عنوان مصرف تازه­خوری در این منطقه می باشد.

ارقام دیررس به دلیل آسیب پذیری بیشتر در مقابل آفات و بیماری­های گیاهی و به­ویژه آسیب پذیری از نظر مواجه شدن با بارندگی های موسمی و یا برخورد با هوای سرد اواخر پائیز جهت کاهش چندان مناسب به­نظر نمی رسد. مثلاً رقم هلیلی از ارقام دیررس است که حتی در اواسط پائیز بخش قابل توجهی از محصول آن به­صورت نارس روی خوشه­ها باقی می ماند. در برنامه توسعه کاشت ارقام جدید در کشور کشت این رقم به دلیل مذکور توصیه نمی گردد.

2-5. مقاومت خرما به خشکی، نمک و شوری:

خرما محصول مناطق گرم و خشک است. در این­گونه مناطق کمبود آب و شوری آب و خاک از مشکلات عمومی به شمار می روند. بنابراین برحسب شرایط منطقه کاشت و نوع محدودیت باید ارقامی انتخاب نمود که از قدرت تحمل بیشتری برخوردار باشند.

2-6. مقاومت خرما  به سرما:

مقاومت به سرما از دیگر فاکتورهای مهم در انتخاب رقم است. مثلاً در کشور عراق رقم زاهدی در مقایسه با ارقام حلاوی و خضراوی همان کشور مقاومت چشمگیری در مقابل سرما از خود نشان داده است. رقم حیانی مصرف نیز پایداری خوبی در مقابل سرما دارد.

2-7. مقاومت  خرما یا تحمل بالا نسبت به آفات و بیماری­ها:

درخت خرما مانند سایر درختان میوه مورد حمله انواع متعددی از عوامل بیماری­زا و آفات قرار می گیرد. شدت و ضعف حمله و خسارت این عوامل بسته به نوع منطقه، رقم و شرایط به­زراعی نخلستان متفاوت است. معمولاً در مناطقی که رطوبت نسبی هوا به­صورت طبیعی یا در اثر وقوع بارندگی های مداوم بالاست خسارت بیماری­های قارچی به­ویژه خامج و لکه برگی­های خرما و آفاتی نظیر زنجرک خرما و انواع شپشک­های نباتی بالاست و برعکس در مناطق بسیار گرم و خشک (به­ویژه در سال­های خشکسالی) خسارت عوامل بیماری­زای قارچی کاهش، ولی خسارت آفاتی نظیر کنه تارتن خرما و چوبخوارها افزایش می یابد.

بنابراین بسته به نوع منطقه مورد نظر جهت کاشت (منطقه گرم و مرطوب یا گرم و خشک) باید اقدام به انتخاب ارقام مقاوم یا متحمل جهت کاشت نمود و از کاشت ارقام بسیار حساس پرهیز کرد. در نوار ساحلی استان هرمزگان رطوبت بالا و شرجی بودن هوا در زمان رسیدن میوه عامل محدودکننده کاشت ارقام نرم خرما به شمار می رود و در این­گونه مناطق باید از ارقام متحمل به رطوبت (نظیر رقم توری) استفاده نمود. در مجموع با در نظر گرفتن مجموعه­ای از عوامل از جمله سازگاری مناسب با منطقه کاشت، عملکرد بالا و کیفیت مطلوب میوه تولیدی، توصیه ارقام برای مناطق مختلف خرماکاری کشور به شرح زیر می باشد.

توصیه ارقام براساس نتایج پژوهش­های انجام شده توسط محققان خرمای کشور، اخذ نظرات کارشناسی محققان و کارشناسان صاحب­نظر خرما در استان های خرماکاری کشور خرما و لحاظ تجربیات چند ساله نگارنده اول صورت گرفته است.

جدول -توصیه ارقام جهت مناطق اصلی خرماکاری کشور

نام استان

مناطق کاشت

ارقام خشک و نیمه خشک

ارقام تر

 

استان هرمزگان

میناب، بندرعباس، گاوبندی و جاسک، جزایر قشم، کیش

توری، دیری (جهت مصرف تازه­خوری)

مرداسنگ، برحی (جهت مصرف خارک)، خلاص، خصب، حلاوی (صرفاً جهت مصرف تازه­خوری)

فین، سیاهو، قسمت­های جنوبی و مرکزی رودان و هشت­بندی

توری و مجول

مرداسنگ، برحی، خنیزی، کرینه (جهت مصرف تازه­خوری)، خلاص، خصب، حلاوی (صرفاً جهت مصرف تازه­خوری)

 

حاجی آباد، شمال رودان و دامنه­های بشاگرد و بستان

پیارم، دیری، زاهدی، توری و مجول

خاصی، مضافتی و خنیزی

 

استان کرمان

جیرفت، بم،‌کهنوج و شهداد

زاهدی، ‌پیارم (منطقه شهداد)، مجول

مضافتی، کلوته

 

استان خوزستان

اهواز

استعمران، زاهدی، ‌دیری، حلاوی، دقلت نور، مجول (در سطح محدود)، فرسی

برحی،‌ شکر، گنطار، ‌بریم

شادگان

استعمران، زاهدی، دیری، فرسی

گنطار، بریم، عویدی، برحی، شکر

آبادان و خرمشهر

استعمران، دیری، زاهدی، فرسی

برحی، گنطار،‌ بریم

بهبهان

زاهدی

خاصویی، کبکاب

 

استان بوشهر

دشتستان

زاهدی، شهابی، مجول

برحی

تنگستان

مجول

کبکاب، برحی

جم

پیارم، مجول

خلصویی، شاهخونی

دشتی

مجول، شهابی

شکر

 

استان فارس

جهرم، داراب، لارستان، لامرد، فیروزآباد، فراشبند، قیروکارزین

پیارم، زاهدی، مجول، حاج قنبری

کبکاب (کازرون)، مضافتی (جهرم، داراب)، خاصویی (لارستان، داراب، قیروکارزین، خنج)

منطقه بلوچستان

ایرانشهر، نیک شهر و سراوان

ربی، پیارم، زاهدی، کلکی، پیمازو، سنگ­شکن

مضافتی

 

  • انتخاب و تهیه بستر کاشت خرما:

به­منظور تهیه بستر مناسب کاشت ابتدا زمین را آبیاری نموده و پس از گاورو شدن آن، اقدام به انجام عملیات شخم (ترجیحاً دو شخم عمود بر هم) می گردد. سپس با هدف بهبود خواص فیزیکی و شیمیائی خاک در هر هکتار اقدام به پخش 70-50 تن کود حیوانی کاملاً پوسیده نموده و دو بار عملیات دیسک عمود بر هم انجام می شود.

البته به­منظور صرفه­جوئی در مصرف کود حیوانی و کاهش هزینه­های کاشت می­توان از پخش سطحی کود حیوانی صرف­نظر و فقط به مصرف کود حیوانی در هنگام پر نمودن چاله های کاشت اکتفا نمود. سپس عملیات ماله­کشی (لولر زدن) انجام می شود. ماله­کشی زمین به­ویژه در نخلستان­های احداثی که به روش سطحی آبیاری خواهند شد، بسیار حائز اهمیت است. چون علاوه بر تسهیل در عملیات آبیاری و جلوگیری از هدر رفتن آب، از نفوذ آب به درون قلب پاجوش و پوسیدگی و خشک شدن آن جلوگیری می کند.

  • تهیه نقشه کاشت نهال خرما:

در نقشه کاشت باید محل خیابان­ها، جوی­های اصلی و فرعی، محل ساختمان­ها و انبارها دقیقاً مشخص و زمین کاشت به شکل مناسب قطعه بندی گردد و نقاط کاشت براساس فواصل تعیین شده مشخص شوند. پس از تهیه زمین، در صورت عدم دسترسی به دوربین نقشه برداری جهت اجرای نقشه­ی کاشت و نقاط گودبرداری زمین را به­صورت دستی گونیا نموده و براساس فاصله­های مورد نظر اقدام به تعیین نقاط گودبرداری می گردد.

تعیین دقیق محل گودال­های کاشت در احداث یک نخلستان مدرن و تجاری بسیار حائز اهمیت است. عدم دقت در تعیین محل صحیح گودبرداری و کاشت نهال علاوه بر کاهش زیبایی نخلستان مشکلاتی را در مرحله داشت و برداشت مکانیزه به­وجود می آورد.

  • حفر گودال:

ابعاد گودال­های کاشت بستگی به اندازه پاجوش یا نهال کشت بافت و بافت خاک دارد و به­طور کلی از 5/0×5/0 تا 1×1 متر متفاوت خواهد بود. در خاک­های کاملاً شنی یا کاملاً رسی ابعاد گودال­ها یک متر در یک متر در نظر گرفته می شوند، زیرا در این­گونه خااک­ها بستر کاشت باید به­صورت مصنوعی تهیه گردد تا نهال کاشته شده به خوبی رشد نماید.

در خاک­های با بافت مرغوب ابعاد چاله­ها را می­توان 5/0×5/0 متر گرفت. گودال­های حفر شده باید به مدت 30-20 روز در مقابل نور شدید خورشید قرار گیرند. فرمول مورد استفاده جهت پر کردن چاله­های کاشت پاجوش به شرح زیر است:

  • مخلوط کود حیوانی پوسیده + خاک سطح الارض + ماسه به نسبت مساوی
  • مخلوط خاک سطح الارض + کود حیوانی کاملاً پوسیده (15-10 کیلوگرم) + گچ مرده (15 کیلوگرم در اراضی قلیایی) + کود شیمیایی (سولفات آمونیوم 25/1 کیلوگرم + سولفات پتاسیم 08/1 کیلوگرم + سوپرفسفات 7/0 کیلوگرم).

فرمول مورد استفاده جهت پر کردن چاله­های کاشت نهال کشت بافت به شرح زیر است:

در صورتی­که ابعاد گودال­های کاشت 1×1×1 متر در نظر گرفته شود، کف گودال باید به اندازه 20 سانتی­متر با کود دامی پوسیده پر شده و روی آن به اندازه 40 سانتی­متر با خاک مناسب پر شود. 40 سانتی­متر بالای گودال نیز با مخلوطی از 70٪ خاک و 30٪ پیت با خاک برگ پر می شود که به­جای خاک برگ می­توان از کود دامی کاملاً پوسیده استفاده کرد.

همراه با ترکیب خاکی بالا، 260 گرم ازت، 140 گرم فسفر و 540 گرم پتاس به ازای هر نهال همراه با منگنز و کلات آهن و سایر عناصر ریزمغذی مورد نیاز متناسب با نتایج آزمون برگ با خوراک اضافه می شود. قبل از کاشت گودال­ها آبیاری شده تا خاک درون گودال­ها به اندازه کافی نشست کند. مجدداً به گودال مخلوط 30٪ پیت و 70٪ خاک مرغوب اضافه شده تا خاک گودال با سطح زمین همسطح گردد. در صورتی­که ابعاد چاله­های کاشت 50×50×50 سانتی­متر منظور گردد کف آن به ارتفاع 15-10 سانتی­متر با کود دامی پوسیده پر شده و بقیه چاله با مخلوطی از چهار قسمت خاک و یک قسمت کود دامی پوسیده پر می گردد. به این مخلوط ترکیب کودی فوق اضافه می گردد.

  • فاصله کاشت نهال خرما:

در انتخاب فاصله مناسب کاشت، نوع واریته خرما و شرایط آب و هوایی نقش بسیار مهمی دارند. فاصله­های توصیه شده جهت احداث نخلستان­های تجاری خرما در دنیا شامل: فاصله 10×10 متر جهت مناطق گرم و مرطوب و پرباران، فاصله 9×9 متر و فاصله 8×10 متر (هشت متر بین درختان روی ردیف کاشت و 10 متر بین ردیف­ها) در مناطق گرم و مرطوب می باشد. در برخی ارقام نظیر خضراوی که رقمی پاکوتاه است می­توان فاصله­های کاشت را کمتر گرفت.

  • زمان کاشت:

در نیمکره شمالی فصول بهار و پائیز مناسب­ترین زمان جهت کاشت خرما می باشد. در شرایط ایران زمان مناسب جهت کاشت از اواسط اسفند ماه تا اواسط اردیبهشت ماه (کاشت بهاره) و از اواسط شهریور ماه تا اواسط آبان ماه (کاشت پائیزه) می باشد. در صورت استفاده از نهال کشت بافت خرما جهت کاشت، نهال باید دارای حداقل 2 برگ کامل و 40 سانتی­متر طول باشد. در صورت استفاده از پاجوش، پاجوش باید 25-10 کیلوگرم وزن و قطر آن 35-25 سانتی­متر باشد.

  • نحوه کاشت نهال خرما:

کاشت عمیق نهال باعث وارد شدن آب به درون قلب آن و پوسیدن جوانه مرکزی می گردد. کشت سطحی نیز باعث خشکیدن ریشه­ها و مرگ نهال­ها خواهد شد. مناسب­ترین عمق کاشت عمقی است که پس از کاشت، بزرگ­ترین قطر پاجوش یا پیاز نهال کشت بافتی همسطح با سطح خاک اطراف باشد تا امکان ورود آب به درون قلب نهال نباشد.

  • تهیه تشتک:

در صورتی­که سیستم آبیاری از نوع قطره ای باشد، قطر تشتک حدود سه متر و عمق آن 30-20 سانتی­متر و در صورتی­که سیستم آبیاری از نوع آبیاری تشتکی باشد، قطر تشتک 8/1 متر و عمق آن 30-20 سانتی­متر باید در نظر گرفته شود.

10- مالچ­دهی:

عمل مالچ­دهی با قرار دادن یک لایه مواد آلی نظیر کاه و کلش گندم یا خاک اره سالم در اطراف تنه نهال صورت می گیرد. مالچ­دهی سبب کاهش میزان تبخیر سطحی آب درون تشتک، جلوگیری از تشکیل سله،‌ بهبود نفوذ آب به درون خاک، جلوگیری از رشد علف های هرز درون تشتک و در نهایت افزایش میزان هوموس خاک می گردد.

11- آبیاری:

پس از پر نمودن چاله­ها اقدام به آبیاری گودال نموده تا مخلوط ریخته شده درون گودال نشست نماید. این عمل به پوسیدن کود حیوانی و ایجاد بستر مناسب جهت کاشت نهال کمک فراوان می نماید. به­منظور حصول نتیجه بهتر باید تا زمان کاشت (معمولاً فاصله بین پر نمودن تا کاشت پاجوش باید حداقل 3-2 ماه باشد)، 4-3 بار عملیات آبیاری چاله­ها صورت گیرد. چاله­های کاشت باید به گونه­ای پر شوند که پس از نشست کامل خاک، چاله همسطح با خاک محیط اطراف آن باشد.

بعد از کاشت باید عملیات آبیاری سریع صورت گیرد تا استرس وارد به گیاه به حداقل برسد. بهترین روش آبیاری، روش تحت فشار (قطره ای، میکروجت، بابلر) می باشد. در سیستم آبیاری قطره ای دور آبیاری یک روز در میان جهت رشد رویشی نهال­ها مناسب می باشد. در سیستم آبیاری سطحی در زمین­های شنی دور آبیاری هر روزه در اولین فصل تابستان توصیه شده است، در صورتی­که خاک سنگین آبیاری هفته­ای یک بار کفایت می کند. در بیشتر خاک­ها دور آبیاری دو یا سه روز یک بار توصیه می گردد. نکتة مهم آن است که در 6 ماه اول بعد از کاشت، خاک اطراف پاجوش یا نهال به­طور دائم مرطوب نگه داشته شود تا خاک سله نبندد.

  1. حفاظت:

نهال­های کشت بافت یا پاجوش کاشته شده باید در مقابل شرایط نامساعد محیطی (گرما و بادهای گرم در اولین فصل تابستان و سرما در فصل زمستان) و خسارت بعضی از جانوران نظیر خرگوش­ها، گراز و غیره حفاظت شوند. برای این کار می­توان از پوشش توری سایه­دار و یا برگ خرما استفاده نمود.

  1. مراقبت­های بعد از کاشت:

علاوه بر آبیاری نهال­ها، برنامه تغذیه، مبارزه با علف­های هرز و مالچ­دهی باید حداقل در 12-10 ماه اول بعد از کاشت با دقت هرچه تمام­تر انجام شود.