هرس نخل خرما:
در نخل خرما معمولاً پنج نوع هرس شامل: هرس برگف هرس دمبرگ (تکریب)، هرس خار، هرس دم خوشهها پس از برداشت و حذف تنه جوش و پاجوش انجام میشود.
- هرس برگ نخل خرما: از اهداف هرس برگ در نخل خرما میتوان مواردی چون: سهولت دسترسی به تاج نخل جهت عملیات داشت (گردهافشانی، تنک، آرایش و پوشش خوشهها)، برداشت و بهبود تهویه در نخلستان، حذف برگهای آلوده به آفات و بیماریها، ایجاد تعادل بین اندامهای رویشی و زایشی گیاه، جلوگیری از پوسیدگی تدریجی تنه نخل و در نهایت تولید محصول با کمیت و کیفیت مناسب است.
عملیات هرس برگ را میتوان پس از برداشت محصول (حذف برگهای خشکیده و آلوده به آفات و بیماریها) در زمان گردهافشانی (سهولت در گردهافشانی) و در زمان تنظیم و آرایش خوشهها (8-6 هفته پس از گردهافشانی) انجام داد .
- هرس دمبرگ (تکریب) نخل خرما: در نخلستانهای تجاری حذف برگها در دو مرحله صورت میگیرد: در مرحله اول که بخش اعظم برگها در آن حذف میگردند شامل بریدن بخش کاملاً خشک و پلاسیده برگها میشود (هرس). در این مرحله به فاصله تقریبی 40-30 سانتیمتر از محل اتصال برگ به تنه اقدام به بریدن برگها میشود و حذف انتهای دمبرگها (کربها) در مرحله دوم صورت میپذیرد.
در مرحله دوم هرس (تکریب) که معمولاً هر 3-2 سال یک بار انجام میشود، بخش باقیمانده از دمبرگها در فصل مناسب آن که معمولاً در فصل پاییز و پس از اولین بارندگی است، بریده شده و حذف میگردد که به این عمل تکریب میگویند. رایجترین روشهای تکریب، روشهای دستی است که با استفاده از عکفه، ره و یا تبر انجام میشود. هرس با اره بهترین روش تکریب نخل خرما است. اخیراً دستگاه هرس برگ و تکریب نیز جهت تکریب نخلهای خرما طراحی و ساخته شده است .
- هرس خار نخل خرما: وجود خار روی برگها عامل مزاحم محسوب شده و در صورت عدم حذف این خارها از 25-20 برگ پایین تاج درخت امکان آسیب رسیدن به فرد صعودکننده از نخل زیاد است. لذا قبل از گردهافشانی یا در هنگام گردهافشانی باید نسبت به حذف این خارها اقدام گردد. نخلکاران جهت حذف این خارها از وسیلهای به نام خارزن دستی استفاده میکنند .
- هرس دم خوشهها نحل خرما پس از برداشت: بعد از اتمام عملیات برداشت در نخلستان در اولین فرصت باید اقدام به حذف دم خوشههای باقیمانده روی نخل خرما نمود. این کار هم باید در ارقام ماده و هم در ارقام نر صورت گیرد؛ زیرا که در خیلی از موارد این دم خوشهها میتوانند عامل بقاء و انتشار بیماریهای قارچی در نخلستان باشند. این مسئله به ویژه در مناطقی مثل خوزستان که بیماری خامج یا پوسیدگی گلآذین خرما مسئلهساز است، اهمیت زیادی دارد .
- حذف پاجوش و تنه جوش نحل خرما: نگهداری تعداد زیادی پاجوش روی درخت و برای مدت طولانی علاوه بر ایجاد مشکلات در مرحله برداشت، باعث ضعف درخت و کاهش عملکرد آن میگردد. طبق بررسیهای به عمل آمده میبایست حداکثر چهار پاجوش پای هر درخت نگهداری و بقیه را حذف نمود .