JO WhatsApp Contact Button

مقالات

اثر متقابل شرایط آب وهوایی با کیفیت میوه در گلابی

اثر متقابل شرایط آب وهوایی با کیفیت میوه در گلابی

اثر متقابل شرایط آب وهوایی با کیفیت میوه در گلابی

در برخی ارقام گلابی همبستگی بین شرایط اقلیمی پرورش میوه و کیفیت میوه مشاهده شده است. رقم بارتلت بالاترین کیفیت میوه برای مصرف دسر، حمل و نقل و خواص انباری را زمانی کسب می نماید که دما به مدت دو ماه قبل از برداشت میوه بالا باشد. در حالی که در آب و هوای خنک تر، این رقم تمایل به رسیدن سریع تر داشته و اضمحلال مغز میوه زمانی که میوه همچنان سفت بوده و ظاهرا برای تازه خوری مناسب نیست به وقوع می پیوند.

رقم بوره بوسک نیز برای رسیدن به بهترین کیفیت میوه دسری به دماهای نسبتا بالا نیازمند است. دیگر ارقام نظیر آنجو، بوره هاردی، وینترنلیس و ایسترن بوره هم در شرایط آب و هوایی خنک و هم در شرایط نسبتا گرم دارای کیفیت میوه مشابه می باشند. حرارت زیاد تابستانه همچنین در مورد ارقام پاییزه گلابی ایرانی نه تنها اثر سویی ندارد، بلکه بر خلاف سیب سبب بهبود کیفیت میوه می گردد.

همچنین دمای بالای تابستانه تاثیری روی تسریع رسیدن میوه نداشته و بر خلاف درختان میوه هسته دار که گرمای بالا تسریع رسیدن را سبب می شود، در مورد گلابی ممکن است سبب دوام بیش تر و دیررسی میوه گردد.

تاثیر دیگر شرایط آب و هوایی روی کیفیت میوه در مورد رقم بوره بوسک مشاهده می گردد. این رقم در کشورهای اروپایی با ظاهر کاملا زنگاری و قهوه ای رنگ به بازار عرضه می شود در حالی که تابستان های گرم و خشک ایران ظاهری بدون زنگار و سبز مایل به زرد به میوه می دهد که با توجه به شناخت جهانی، صفت مطلوبی حداقل در مورد شماری از ارقام گلابی محسوب نمی شود. دیگر تاثیر آب و هوایی در رقم کنفرانس مشاهده می شود، به این صورت که این رقم در اروپای شمالی خصوصا بلژیک و هلند مطلوب ترین رقم بوده و اغلب سطح باغ های گلابی به این رقم اختصاص دارد. کشت این رقم در شرایط آب و هوایی ایران موجب سوختگی برگ در اثر گرمای شدید هوای تابستان در منطقه کرج و مناطق گرم تر شده که افت شدید تعداد و کیفیت میوه تولیدی را به همراه دارد.