گیاه شناسی و رده بندی نهال گردو
گیاه شناسی و رده بندی نهال گردو
گردوی ایرانی Juglans regia L. از شاخه گیاهان دانه دار Spermatophyta و زیر شاخه نهان دانگان Angiosperms رده گیاهان دولپه ای Magnoliopsida، زیر رده گیاهان بدون گل برگ Apetales یا monochlamydeae، سری بی گل برگان تک جنس، راسته Amentales، تیره Juglandaceae و جنس Juglans و نهایتا گونه regia است.
درخت گردو که به نام های جوز، چار مغز، گردکان، آقوز، آقوزه، آنقوزه، آقویز، آقوزبوله، آقوزدار، جوئزه، جوئس نیز معرفی می شود درخت نسبتا بلندی است به ارتفاع 5 تا 25 متر که در حالت تک درختی دارای تاج و چتری بسیار گسترده و پهن است.
درختی خزان کننده با شاخه های دارای مغز لایه لایه و ساقه یا تنه دارای پوست خاکستری صاف یا با پوست فلس فلس و با شکاف های طولی ممتد است، جوانه ها دارای فلس و فاقد پایه و به ندرت پایه دار بوده و برگ ها متناوب و یا تک شاخه ای و منفرد به طول 20 تا 30 سانتی متر، بزرگ معطر با گوشوارک دارای برگچه های متقابل ، اره ای و یا با کناره های صاف شامل 7 تا 9 برگچه است.
درختی یک پایه است که گل نر شامل یک برگک همراه با 8 تا 40 پرچم و دو برگک کوچک و کاسه گل با یک تا چهار کنگره و طول سنبله 6 تا 10 سانتیمتر است.
گل ماده به صورت خوشه ای یا منفرد معمولا به تعداد یک تا چهار گل ظاهر می شود، هر گل ماده از گریبانی مرکب از برگه اصلی و دو برگه فرعی تشکیل شده است که تقریبا در تمام طول خود با یکدیگر و با تخمدان تحتانی اتصال یافته اند پوشش گل شامل چهار کاسبرگ است. تخمدان تحتانی، دو برچه ای و یک خانه با خامه کوتاه دارای دو کلاله پر مانند ناهموار و پرزدار است. تخمدان تک تخمکی دارای 2 تا 4 خانه بوده که توسط پوششی در برگرفته شده است.
شاتون های گل نر در جوانه های جانبی شاخه سال قبل و گل های ماده به صورت انتهایی و گاهی به صورت جانبی و در روی شاخه فصل جاری به وجود می آید.
گل های ماده گردو بر روی یک دم گل بسیار کوتاه به وجود می آید دو گل در یک دم گل بیشتر دیده می شود اما یک یا سه و گاهی به ندرت چند گل ماده در یک دم گل دیده می شود که بعد از ظهور در مدت کمی آماده پذیرش است یعنی زمانی که زایده های کلاله از هم باز می شوند و تا رسیدن به زاویه 45 درجه محور طولی تخمدان آماده پذیرش دانه گرده می باشند.