ازدیاد گردو
ازدیاد گردو
گردو از طریق جنسی (بذر) و یا به روش غیرجنسی ازدیاد میشود. پایههای بذری بسیار متغیر بوده و میوههایی با کیفیت پایین تولید میکنند و متوسط درصد پوست آنها 30 تا 35 درصد است در حالی که در ارقام خوب تجارتی، متوسط درصد پوست 50 تا 60 درصد است. میوههایی که بر روی پایههای بذری تولید میشوند استاندارد نبوده و ارزش صادراتی ندارند. به علت نیاز به ازدیاد غیرجنسی گردو روشهای مختلفی در این مورد، بررسی شده است ولی به دلیل عدم وجود یک روش ازدیادی مناسب که درصد موفقیت بالایی داشته باشد و به علت تلفات زیاد ناشی از انتقال پیوند این روشها فعلاً عملی نیستند.
ازدیاد به وسیله بذر
نهالهای گردوی بذری نیز معمولاً به عنوان پایه مورد استفاده قرار میگیرند و برای این منظور میوههای نامطلوب و پوست سخت کاشته میشوند. گرچه بذر گردو تحت برخی شرایط بدون استراتیفیه کردن جوانه میزند ولی برای جوانه زنی و رشد خوب استراتیفیه کردن لازم است. برای استراتیفیه کردن، میوههای خیس شده را داخل جعبه و در محیط مناسب مثل ورمیکولایت، پیت ماس یا ماسه بادی به صورت لایههای متناوب چیده و به مدت دو یا سه ماه در معرض سرما ( 3 تا 5 درجه سانتیگراد) قرار میدهند. در طی این مدت میوهها باید مرطوب نگهداشته شده و به اندازه کافی تهویه شوند. اگر مقدار میوه کمتر باشد، میتوان از یخچال به عنوان محیط مناسب برای استراتیفیه استفاده کرد ولی برای مقدار بیشتر در قسمتی از باغ، میوهها را به صورت لایههای متناوب داخل ماسه بادی نگه میدارند.
در صورتی که احتمال وجود جوندگان وجود نداشته باشد بذر گردو را میتوان به طور مستقیم نیز در باغ کاشت، در این حالت خاک باید مرطوب باشد و از خشک شدن یا خیس شدن آن جلوگیری کرد. عوامل متعددی از جمله نوع و اندازه میوه، موقعیت بذر، عمق کاشت، حرارت و رطوبت خاک و تیمار بذر در جوانه زنی بذور تاثیر دارند. اگر میوههای بزرگ گردو در عمق 7 سانتیمتر خاک به حالت عمودی قرار گیرند از جوانه زنی و رشد بهتری برخوردار میشوند. بذور گردو در فصل بهار کاشته میشوند. فاصله بین بذرها و فاصله ردیفهای کاشت به مدت زمانی که نهالها در خزانه باقی خواهند ماند بستگی دارد. اگر مدت نگهداری نهالها در خزانه دو سال یا بیشتر باشد، فاصله ردیفهای کاشت یک متر و فاصله بین نهالها 30 سانتیمتر در نظر گرفته میشود. در مناطقی که طی فصل تابستان بارندگی صورت نمیگیرد استفاده از مالچ موجب حفظ رطوبت و کنترل علفهای هرز شده، سرعت جوانه زنی و رشد نهالها افزایش مییابد.
برای تأمین حداکثر رشد نهالها آبیاری مکرر و مبارزه با علفهای هرز ضروری است. به منظور مراقبت از نهالهای پیوندی، یک سال قبل از انتقال نهالها به محل اصلی باید ریشههای سطحی آنها در عمق 20 تا 25 سانتیمتری سطح خاک بریده شود. به طور کلی میتوان گفت ازدیاد گردو به صورت زیر انجام میگیرد.
تولید پایه بذری
آماده سازی بذر برای کاشت
بایستی بذرها را از درختانی که سالم، دارای قدرت رشد خوب و ترجیحاً زود بارده باشند، انتخاب نمود. سوراخ قاعده پوست چوبی دانهها باید تا حد امکان بستهتر باشد. درصد مغز (نسبت مغز به پوست) باید بالای 50 درصد باشد. ضخامت پوسته چوبی باید متوسط تا ضخیم باشد. مغز گردو باید به رنگ کرم روشن، فاقد فرورفتگیهای فراوان و دارای طعم و مزه خوب باشد و به آسانی از پوسته چوبی و دیوارههای داخلی جدا شود (اصطلاحاً سوزنی نباشد). بذرهای گردو برای جوانه زنی نیازمند سپری کردن یک دوره سرمایی میباشند که این نیاز سرمایی با قرارگیری آنها به مدت 8-6 هفته در دمای حدود 5 درجه (دمای یخچال) در شرایط مطلوب برطرف میشود. در طول این دوره باید از خشک شدن بذرها جلوگیری شود و هوای کافی به بذرها برسد. پس از این عملیات بذرها آماده کاشت میباشند.
کاشت بذر در خزانه
معمولاً بذرهای گردو را در عمق 10 سانتیمتری و با فاصله 10 تا 20 سانتیمتر از یکدیگر در کنار جویهایی به پهنا و ارتفاع حدود 20 سانتیمتر و پشتههایی به پهنای 80 سانتیمتر میکارند. برخی از خزانهدارها روی هر پشته دو ردیف بذر میکارند. قبل از کاشت بذر باید زمین را آبیاری کرد و چند روز به حال خود گذاشت تا رطوبت آن به حد تعادل برسد و به اصطلاح گاورو شود. بذرها را باید در محدوده خط داغ آب (یعنی با فاصله حدود 15 سانتیمتر از کنار جوی) بر روی پشتهها کاشت. اگر رطوبت خاک خیلی زیاد باشد، دانههای گردو پوسیده و فاسد میشوند و اگر رطوبت آن خیلی کم باشد، رویش دانه به تأخیر میافتد، بهترین حالت قرارگیری بذر در زمین حالتی است که دانه گردو به پهلو بر روی زمین قرار داده شود.
در این حالت درصد جوانه زنی بذرهای گردو افزایش مییابد. معمولاً در یک هکتار خزانه میتوان حدود 100 هزار اصله نهال تولید کرد که 50 تا 60 هزار از آنها قابل کاشت در زمین اصلی هستند. به طور معمول بلندی نهالهای یکساله در خزانه 50 تا 70 سانتیمتر است و در دوسالگی بلندی نهالها به 90 تا 120 سانتیمتر میرسد.
پیوند پایههای بذری گردو
به طور کلی روش پیوند بهترین راه تکثیر غیرجنسی در گردو میباشد. سایر روشهای تکثیر رویشی مثل قلمه، خوابانیدن و ریزازدیادی یا به سختی جواب میدهند و یا به صورت تجارتی متداول نشده است.
عوامل موثر در گیرایی پیوند گردو
پایه (Stock)
در حال حاضر بهترین پایه برای پیوند گردو در ایران، پایه گردوی ایرانی (Juglans regia) میباشد. این پایه با شرایط اقلیمی کشورمان سازگاری دارد. از پایههای بذری قوی دو ساله که پوست آن به راحتی از چوب جدا میشود میتوان برای پایه پیوندی استفاده نمود.
پیوندک (Scion)
معمولاً پیوندک از بهترین ارقام گردو تهیه میگردد که باید از ارقام با باردهی جانبی (Lateral) دارای پوست نازک، مغز روشن و توپر، محصول و مرغو باش و دیر برگده تهیه شود. در کشورمان با توجه به تحقیقات انجام گرفته در سالیان اخیر، ژنوتیپها و ارقام 63Z ، 67Z ، 30Z ، Ronde de Montignac ، Chandler ، Lara ، Pedro و Hartley مورد تأیید تحقیقات بوده و دارای خصوصیات مطلوب کمی و کیفی هستند. البته از ژنوتیپهای برتر استانها که مورد تأیید مدیریت باغبانی و کمیته فنی نهال بوده و دارای خصوصیات فوقالذکر باشند نیز میتوان پیوندک تهیه نمود.
نوع پیوند (Type of grafting)
پیوند گردو به دو صورت انجام میگردد:
الف- پیوند شاخه (Grafting): که در فصل خواب و زمستان انجام میشود.
ب- پیوند جوانه (Budding) که در فصل بیداری و در بهار و تابستان انجام میشود.
دمای مناسب پیوند گردو
محدوده دمایی مناسب برای پیوند گردو بین 30 – 20 درجه (دمای مطلوب 26 درجه) میباشد. بایستی زمان پیوند را طوری انتخاب نمود که بعد از عمل پیوند به مدت 4 هفته دمای فوق الذکر موجود باشد تا بیشترین گیرایی پیوند حاصل شود. در پیوند فصل خواب نیز برای تأمین دمای فوق الذکر میتوان از انرژی برق یا آب گرم استفاده نمود.
رطوبت مناسب پیوند گردو
میزان رطوبت مورد نیاز محیط نیز برای تشکیل کالوس حداقل بین 60-45 درصد میباشد. توصیه میگردد عمل پیوندزنی در صبح زود و روزهای خنک و بدون باد انجام شود. ضمناً در حین انجام پیوند، پیوندک را نباید در معرض نور خورشید قرار داد و برای جلوگیری از خشک شدن باید آن را در گونی یا حوله مرطوبی پیچید. ضمناً به منظور حفظ رطوبت و افزایش درصد گیرایی پیوند، ضروری است محل پیوند در خلاف جهت تابش نور مستقیم خورشید قرار گیرد. به همین دلیل در نهالستانهای شمالی – جنوبی محل پیوند در قسمت شمال شرقی پایه در نظر گرفته میشود.
تهیه و آماده سازی پیوندک
پیوندک از ارقام و ژنوتیپهای برتری تهیه میشود که دارای خصوصیاتی نظیر باردهی جانبی بالا، محصول زیاد، نسبت مغز به پوست بالا، رنگ مغز روشن، دیربرگدهی و غیره میباشد. معمولاً شاخههایی با طول 160-60 سانتیمتر و قطر 16-10 میلیمتر دارای کیفیت مناسبی برای پیوند شاخه هستند، لذا از شاخههایی برای پیوند استفاده میگردد که سطح مقطع آنها مدور و گرد بوده و حداقل یک متر طول داشته باشند. بهتر است برای جلوگیری از خشک شدن پیوندکها، آنها را در داخل اره مرطوب و یا پیت (Peat) قرار داده و سپس آنها را در داخل کیسههای پلاستیکی پلیاتیلنی بزرگ (نظیر کیسه زباله) نگهداری نمود تا رطوبت خود را حفظ نمایند. در پیوند وصلهای بهترین جوانهها از قسمتهای میانی شاخههای یکساله و با رشد رویشی مطلوب حاصل میشود. همچنین تهیه جوانه از پیوندکهای خشبی سال قبل که در انبار سرد نگهداری شده باشند نیز موفقیت بالایی را نشان داده است.
وسایل پیوندزنی و چسب پیوند
معمولاً برای بستن محل پیوند از نوارهای مخصوص پارچهای چسبدار، نوارهای پلاستیکی قابل کشیدن و یا لاستیک میتوان استفاده کرد. برای پوشانیدن محل پیوند میتوان از چسب پیوند استفاده نمود، همچنین میتوان از Latex، موم، پارافین، چسب باغبانی و رزین نیز استفاده کرد. این مواد باعث حفظ رطوبت پیوند شده و از خشک شدن آن جلوگیری مینمایند.