JO WhatsApp Contact Button

مقالات

ریزش گل آذین های ماده درخت فندق قبل از باروری

ریزش گل آذین های ماده درخت فندق قبل از باروری

ریزش گل آذین های ماده قبل از باروری
برخلاف آن دسته از گل هایی که پس از باز شدن می ریزند گویچه هایی هستند که ابتدا به طور طبیعی رشد می کنند و هرکدام از آنها گل آذین های ماده ای در انتهای ساقه های خود به بار می آورند و یک ماه قبل از باوری ( اوایل تا اواسط اردیبهشت ماه ) در آغاز رشد سریع تخمدان و تخمکها، ناگهان رشد بسیاری از گلها ( تا 80% ) متوقف می شود. در حالی که ،در این مرحله قطر بیشتر آنها به یک تا دو میلی متر رسیده و شکاف طولی تخمدانها نیز در بعضی از آنها به خوبی نمایان است.
در این مرحله اگر یک یا چند گل در یک گویچه به خوبی باز شوند این گویچه روی درخت می ماند و چنانچه رشد گلها متوقف بشود، گل آذین زرد می شود و می ریزد. این ریزش در ارقام مختلف باعث نابودی 30 تا 40% گویچه ها در اردیبهشت تا اوایل خرداد می شود.
در این مورد نباید این ریزش را صرفا ناشی از تلقیح ناقص دانست. زیرا ، چنان که گفته شد ، رشد گلهایی که حتی در مراحل پیشرفته متوقف می شود بیشتراز گلهای تلقیح شده است.
تعداد گل آذین و گویچه ها نیز برخلاف ریزش قبلی ، نقشی در این پدیده ندارد. حتی طول شاخه های حامل جوانه ها نیز تاثیر زیادی ندارد. (مگر ریزش گل جوانه در شاخه های کوتاه، استثنائا در بعضی از سالها ) . علل اصلی این قبیل ریزشها را قبل از هرچیز باید در عوامل ژنتیکی جستجو کرد. میزان میزان گل هایی که تکامل آنها متوقف شده است نیز در واقع به رقم اصلی فندق یا به ارقام تلقیح کننده فرعیمربوط می شود. چنین به نظر می رسد که توقف ناگهان تکامل در داخل تخمدانها تا حدودی به استحاله هسته های تولید کننده نرهایی مربوط می شود که در جدار تخمدان به انتظار رشد کامل تخمکها لانه کرده اند. این ریزش در یخبندانهای 4- تا C5- و یا در مرحله ظهور نخستین برگها که دما 2- و C3- باشد تشدید می شود.
پرورش دهندگان فندق در اورگون چندین سال است که برای کاهش این نوع ریزشها با یک بار محلولپاشی (سلوبار (solubor)) در سومین دهه اردیبهشت ماه یعنی در آغاز توقف ناگهانی رشد گلها در پیشگیری موفق بوده اند.
میزان مصرف سولوبار در فندق کاریهای آمریکا 6/5 کیلوگرم در هکتار یا حاوی 5/20% عنصر بور است.
محلولپاشی به نحوی است که روی درخت سیلان داشته باشد. اگر میزان بور موجود در برگ در مردادماه بیش از 125 قسمت در میلیون باشد ، سم را باید کم کرد. در غیراین صورت، این نشانه های مسمومیت گیاهی به شکل لکه های نکروز حلقوی بین رگبرگها ودر اطراف برگها ظاهر می شود.
محلولپاشی با سلوبار تاثیری روی دانه های فندق در هرگویچه یا درصدمغز دوقلوی فندق یا فندق پوک و یا میزان کل برداشت محصول و وزن مغزفندق نخواهد داشت.