آمادهسازی و تسطیح زمین برای کاشت فندق
آمادهسازی و تسطیح زمین
تسطیح زمینهای ناهموار غالباً وقتی ضرورت پیدا میکند که زه آب در خاک مسئله باشد.
در این حالت، چنان که شیب زمین کم باشد، نهالها را در امتداد شیب و سراشیبی زمین میکارند و فاصلهی بین ردیفها را برای مکیدن آب اضافی و کشیدن آن به سمت سرازیری زمین آزاد میگذارند.
به طور کلی زمینهای زیر کشت فندق را معمولاً به گونهای تسطیح میکنند که عملیات زراعی با وسایل ماشینی و برداشت مکانیکی محصول تسهیل شود. زمین انتخابی نیز باید طوری تسطیح شود که از نظر ترکیب خاک (سختی و سفتی بافت خاک) یا خفگی ریشه مسئلهای ایجاد نشود.
زیرشکنی خاک با ریپر (ripper)
هدف از این عمل اصلاح طبقات خاک زیرزمین، به منظور تسهیل و تسریع در کاشت نهال و افزایش قدرت جذب آب در منطقهی ریشه است، زیرا معمولاً کیفیت جنس خاک در زیر زمین با خاک روی زمین تفاوت دارد.
زیرشکنی خاک نیز با شناخت ترکیبات و بافت خاک ارتباط مستقیم دارد.
منظور از ریپرزدن ترکاندن قشر سنگین خاک در زیر زمین است که باید در اراضی خشک و در خاکهای سخت به طور حتم انجام شود. اما، تیغهی تیز آن نباید باعث نرم شدن بیش از حد معمول و فرسایش خاک شود. زیرشکنی خاک اغلب در زمین شیبدار انجام میشود و کار زهکشی را آسان میکند.
چنانچه زیرشکنی خاک دو طرفه و متقاطع باشد، شخم اول در امتداد شیب کم (30 تا 40 سانتیمتر) و شیب دوم در عمق (60 تا 80 سانتیمتری) انجام میگیرد.
بدین ترتیب، در شیبهایی که بافت مناسب و قابلیت جذب آب کافی دارند به زیرشکنی نیازی نیست.
کود پایه
کود پایه نخستین کودی است که بعد از تسطیح و قبل از زیرشکنی خاک یا هر شخمی به زمین داده میشود تا پس از کاشت نهال در دسترس ریشه قرار بگیرد.
شخم. برخلاف زیرشکنی خاک، شخم زمین عملی است که با اصلاح خاک زراعی بین 25 تا 30 سانتیمتر از سطح زمین، باعث رشد و نمو ریشه و تسهیل پاگیری نهال میشود. زمین باغ باید زود، یا لااقل دو ماه قبل از کوددهی پایه و کاشت نهال شخم شود.
میخکوبی. منظور از این کار، تعیین دقیق محل کاشت نهال، طبق نقشه و با توجه به تراکم درخت در واحد سطح و مشخصات هر قطعه است.
در قطعههایی که شکل منظم هندسی ندارند ابتدا در امتداد ضلع طویلتر زمین، در جهت خطوط نهال مستطیلی ترسیم میشود و سپس با چهار شاخص در چهار گوشهی زمین، نخست محل ردیف درختان روی عرض مستطیل و بعد محل کاشت درخت در امتداد طول زمین تعیین و میخکوبی میشود. پس از میخکوبی در داخل مستطیل، ادامهی کار در سایر نقاط زمین به کمک شاخص و ریسمان از هر سو آسان و سریع انجام میگیرد.
برای تسهیل رفت و آمد وسایل موتوری و عملیات زراعی، باید محلی برای چرخش و گردش ماشینهای زراعی در دو انتهای هر قطعه و در امتداد طول ردیفها در نظر گرفته شود.