معرفی ماشینهای برداشت فندق
معرفی ماشینهای برداشت فندق
بیشتر ماشینهایی که تاکنون برای جمع آوری فندق از روی درخت و زمین ساخته شده اند برای منظورهای دیگری نیز مورد استفاده قرار می گیرند مانند:
تشریح مختصری از دستگاههای مکنده
ماشینهای مکنده از توربینهای ضخیمی تشکیل شده اند که به وسیله تراکتور کشیده یا روی آن سوار می
شوند و شامل ادوات زیرند:
- ۲ تا ۴ لوله نرم و قابل انعطاف، هر یک به قطر ۱۵ سانتیمتر برای مکیدن فندق از زمین:
- یک لوله ضخیم مستقر روی توربین که با جریان هوا برای باد دادن و حذف برگ و خاشاک و مواد زائد سبک به کار می رود؛
یک غربال یا سرند یا نوار فلزی مشبک برای دفع سنگ و سنگریزه و کلوخ های ریز یا درشت تر از فندق، در انتهای دستگاه.
ماشین های جاروکننده و بادبزن هایی که در دو سیستم ساخته شده اند:
شعاع عملکرد این جاروها بین150 تا 220سانتیمتر است، که به منظور جمع آوری و کپه کردن فندقهای افتاده در محدوده درخت و جارو کردن بعدی مسیر راه بین درختان به صورت خودکار یا (هیدرولیک) یا قابل حمل در جلوی تراکتورهای کوتاه و سبک با چرخ های لاستيکی خيلی پهن ساخته شده اند.
جرتقبل، وسیله موتوری کوچک مرکباز چندین زبانه تسمه ای نرم است که به شکل استوانه های (چرخان) و پوشیده از حفاظ برای جمع آوری برچیدن و بلندکردن کپه های فندق روی زمین در بین ردیف ها به کار می رود. این دستگاه مشبک آهنی و لغزنده ای است که به صورت خودکار یا مجزا، به دنبال تراکتور برای بادزدن و پاک کردن فندق به طور موقت و برداشت آن از روی زمین به کار می رود. شعاع عملی این ماشین ۱۷۰ تا ۱۸۰ سانتیمتر است.
وسایل مکانیکی و خودکاردیگری ساخته شده اند که روی ترا کتور نصب می شوندد مانن دو دستگاه جارو و جرثقیل، شعاع عمل این دستگاه ها وسیع تر، یعنی حدود ۴ متر است. البته چون کاربرد این سیستم ماشینهای دوکاره به سبب پیچیدگی ساخت و کار آنها،
هنوز عملی نیست، استفاده از آنها تا ساخته و عرضه شدن وسایل ساده تر توصیه به هر صورت انتخاب انواع ماشینهای برداشت فندق، ساده یا مرکب به وسعت سطح کشت باغ و سهولت برداشت بستگی دارد.
حسن مدیریت در برداشت محصول، مستلزم رعایت و رفع محدودیت های زیر است:
- طول مدت برداشت محصول پس از ریزش میوه، برای جلوگیری از کاهش کیفیت و کمیت میوه، نباید بیشتر از سه هفته باشد.
- کار برداشت باید از نظر اولویت و زمان باهم تطبیق داشته باشد. به عقیده فندق کاران اورگون، پس از جمع آوری و تل کردن کپه های فندق در بین خطوط باید بلافاصله نسبت به برداشت آنها اقدام کرد.
- پاک کردن فندق با سیستم مکانیزه؛ با وجود وسایل پاک کننده و مجهز در بیشتر ماشینها، هر باغداری باید برای تمیز کردن کامل محصول خود با ماشینهای ثابت یا نیمه ثابت مجهزتر بیشتر کوشش کند.
چون منظور اصلی از برداشت فندق های جمع شده در باغ در روزهای آفتابی، خارج کردن فوری آنها از باغ است، لذا اصلاح راندمان کار ساعتی ماشینها و تکمیل ساخت آنها برای تسهیل و تسریع در پاک کردن میوه ضروری است.
عملیات بعد از برداشت در باغ انجام این کار مستلزم عملیات زیر است:
- حذف شاخه، سرشاخه، برگ، علف، گریبانه، پوسته، سنگ، سنگریزه، شن و ماسه، خاک، کلوخ، گل و غیره از میوه؛
- جداکردن فندق خندان از فندق بسته و از گریبانه؛
- شستشوی میوه و خشک کردن فوری و کامل آن پس از شستشو.
وسایل
برای انجام کارهای فوق وسایلی لازم است که برای حذف مواد زائد مانند گریبانه یا
ناخالصیها و کلیه موادی که از فندق سبکتر یا سنگینتر هستند، با شناورکردن میوه در آب جمع آوری فوری آن از روی آب، یا برای شستشوی میوه و خشک کردن آن به کمک بادبزنهای سرد و گرم و حفظ رطوبت (۷۰٪) به شکلهای مختلف ساخته شده باشند
. مجموعه این عملیات به کمک این وسایل و با توجه به اولویت ها باید طوری انجام گیرد که بلافاصله پس از برداشت محصول بتوان میوه خشک و رقم بندی شده را در انبار ذخیره کرد.
ب) برداشت فندق تازه
در برداشت میوه تازه با گریبانه، خوشه های ۳ تا ۴ تایی با دست و با احیاط از درخت می چینند. راندمان کار یک کارگر ماهر میوه چین، بدون استفاده از نردبان، به طور متوسط ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم در ساعت است.
این کار زمانی سودمند است که جعبه میوه های تازه چیده شده، زیاد رویی زمین و در معرض نور آفتاب نماند.
بهترین زمان چیدن میوه هنگام صبح ورقم بندی بسته بندی آن بعد از ظهر هر روز است.
مرحله چیدن میوه
بهترین مرحله چیدن فندق تازه زمانی است که بتوان با مختصر فشار انگشت میوه را از داخل گریبانه به راحتی آزاد کرد، یعنی زمانی که مغز فندق با پوسته نازکی داخل پوست خشبی را پر کرده و دانه به درشتی مطلوب رسیده باشد.
در این مرحله است که قسمت انتهایی دانه فندق شروع به رنگ انداختن می کند و مغز آن به کیفیت مطبوع می رسد.
فصل جمع آوری
فصل برداشت نوبرانه فندق، به خصوص در رقم فرتیل دو کوتارد که برای مصرف تازه بهترین فندق است و با توجه به تفاوت اقلیم و منطقه، اوایل تا اواخر مرداد است که در سالهای مختلف ۵ تا ۲۱ روز در نوسان است. ارقام دیررس فندقهای نوبرانه را نسبت به شرایط محیط نیز می توان به همین ترتیب با فاصله های معین چید و به بازار فرستاد.
نتیجه :
چنان که اشاره شد، چیدن و فروش فندق تازه با توجه به قیمت و درآمد آن سودمند است. با این حال، استقبال شایانی از نظر اقتصادی از آن نشده است، زیرا باغداران اغلب با مشکل هایی مانند تفاوت قیمت، نگهداری میوه در انبار موقت، یا در باغ و سردخانه و به خصوص رقابت در ارسال بار به بازار مواجه می شوند که حمل آنها نیز با زحمت و دردسر، حتی گاهی ضرر است. از سوی دیگر حمله و خسارت بعضی از بیماریهای انباری و شیوع آلودگی در بعضی از نهال ها در بسته بندی های جامانده در انبار، مشکل زیانبار دیگری است که مزید بر علت می شود. اکثر باغداران باتوجه به این مشکل ها و ضمن تمایلی که برای فروش محصول فندق خود به صورت تازه و نوبرانه دارند، از سال ششم به بعد برداشت مکانیزه محصول سردرختی را با وسایل و تسهیلات مکانیکی مدرن به صورت خشک ترجیح می دهند.