JO WhatsApp Contact Button

مقالات

خواص دارویی و ارزش غذایی انار :

خواص دارویی و ارزش غذایی انار :

ارقام تجاری انار ایرام شامل : ملس، رباب، نی ریز، شیشه کپ فردوس، نادری بادرود، ملس یزدی، قجاق قم، اردستانی مه ولات، یجستانی گناباد و خزر بردسکن است.

خواص دارویی و ارزش غذایی انار :

آنتوسیانین : آنتوسیانین ها مسئول رنگ های قرمز، صورتی ارغوانی، بنفش و آبی در بافت های گیاهان و به خصوص گل ها و میوه ها هستند. آنتوسیانین ها به صورت گلیکوزیدهای محلول در شیره سلولی هستند. از نظر شیمیایی از ترکیب یک قند و ترکیبات حلقوی به نام آنتوسیانیدین ساخته شده است. جزء قندی گلوکز، رامنوز، ژنتیوبیوز است.

گروه های متوکسیل، قرمزی رنگ رنگدانه ها را بیشتر می کند. PHهای بالا، به دلیل تغییر در ساختار آنتوسیانین، موجب کم رنگ شدن رنگدانه ها می شود.

در خاک های کم ازت میزان تولید آنتوسیانین زیادتر می شود. شش نوع آنتوسیانین در انار شناخته شده است. این مواد خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و باعث جذب رادیکال های آزاد می شوند. اسید سیتریک، اسید غالب و مهمترین آنتوسیانین، سیانیدین گلوکوزید 3 و سیانیدین، 3 و 5 دی گلوکوزید است.

آنتوسیانین های موجود در دانه انار عبارت اند از : سیانیدین 3- گلوکوزید، دلفینیدین 3- گلوکوزید، پلارگونیدین  3 گلوکوزید، سیانیدین 3 و 5 دیگلوکوزید، دلفینیدین 3 و 5- دی گلوکزید، پلارگونیدین 3 و 5 دی گلوکوزید و آنتوسیانین های موجود در پوست انار شامل : پلارگونیدین  3-گلوکوزید ، پلارگونیدین  3 و 5 گلوکوزید، سیانیدین 3-گلوکزید و سیانیدین 3 و 5- دی گلوکزید است.

اسید چرب : هسته انار حاوی فیبر و اسیدهای چرب غیر اشباع است. اسید چرب غیر اشباع انار لینولئیک، لینولنیک و اراکویدونیک است که در کاهش بیماری های قلبی تاثیر زیادی دارند.

تانن : تانن ها در اعمال متابولیکی گیاه نقشی ندارند و کاهش آنها هنگام رسیدن به خاطر رسوب کردن آنهاست. حس گسی در میوه ها و مقاومت به امراض از ویژگی های تانن ها است. این مواد همانند اسیدهای آلی، میکروب ها را غیر فعال و سلول های گیاهی را از حمله پاتوژن حفظ می کند.

این میوه علاوه بر عناصر معدنی مورد نیاز، سرشار از ویتامین های B1، B2، B6 و C بوده و پاک کننده خون است، مصرف مداوم آن باعث جلوگیری از بروز بیماری های قند می گردد. تمام اجزای انار مخصوصا پوست و ساقه، ریشه، برگ، گلبرگ، پوست میوه، هسته و آب انار دارای خواص دارویی است.

ترکیبات بخش خوراکی انار که 68 % کل میوه را تشکیل می دهد :

ترکیبات موجود

آب انار                     آنتوسیانین، گلوکز، اسید اسکوربیک، اسید الاژیک، اسید گالیک، اسید کافئیک،

                             کاتکین، EGCG، کورستین، مواد معدنی، به ویژه آهن، اسیدهای آمینه

روغن هسته انار          95 درصد اسید پونیکیک، دیگر ترکیبات، از جمله الاژیک اسید، اسیدهای چرب

                             دیگر؛ استرولها

پریکارپ انار              مواد فنولیک، پونیکا لاژین، اسید گالیک و اسیدهای چرب دیگر؛ کاتشین، EGCG

                             کورستین، آنتوسیانین و دیگر فلاونول ها

برگ درخت انار           پونیکالین و پونیکافولین و گلیکوزید فلاون، لوتئولین و آپی زنین گالیک اسید و...

ریشه و پوست تنه         پونیکالین و پونیکافولین و چند نوع الکالوئید دیگر                                                                

 

خوردن دانه های انار به سبب فیبر همراهش، به مراتب بهتر از نوشیدن آب انار است. انار مقوی قلب، مفرح، دفع کننده چربی، رفع کننده سموم اغلب عفونت های داخلی، دافع حرارت است و خوردن انار با پرده های سفید آن شکم را پاک می کند. برگ انار در درمان ضعف معده، کمی اشتها، تهوع، ضعف عمومی، تصفیه خون، خاصه در دختران جوان و در رفع میگرن بسیار مفید است.

انار تشکیل پلاک های عروقی را تا 30 درصد کاهش می دهد و میزان نیتریک اکسید بدن را نیز افزایش می دهد. کاهش فشار سیستولیک و کلسترول بد نیز از دیگر خواص انار است. پس مصرف انار برای بیماران قلبی عروقی بسیار مفید می باشد.

روغن هسته انار نیز به وسیله دستگاه های روغن کشی، روش پرس سرد، استخراج و در لوازم آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد.