مدیریت (عملیات داشت) در باغ انار
مدیریت (عملیات داشت) در باغ انار
آبیاری
باغ انار را بسته به زمان گلدهی و تشکیل گل غالبا تا اردیبهشت ماه آبیاری نمی کنند.
دور آبیاری در زمین های سبک هفته ای یک بار و در زمین های سنگین ده روز یک بار می باشد. آبیاری نامنظم به خصوص اگر درخت میوه داشته باشد اغلب سبب ترکیدن میوه می شود.
روش های آبیاری :
آبیاری کرتی
آب درون کرت هایی که درختان در آنها کشت شده اند جریان دارد به طوری که تمام سطح باغ را می پوشاند. طول کرت ها بر اساس جنس خاک تعیین می شود. در این روش میزان هدر رفت آب بسیار بالا است. تماس مستقیم طوقه با آب و رشد علف های هرز از دیگر معایب این روش محسوب می شود.
آبیاری جوی و پشته
این روش آبیاری به دو طریقه، غلام گردشی و ردیفی است که به کارگیری یکی از این دو طریق بسته به مساحت باغ است.
در باغ های کوچک آبیاری جوی پشته به طریق غلام گردشی اجرا می شود در حالی که در باغ های وسیع آبیاری جوی پشته به طریق ردیفی انجام می گردد.
آبیاری تحت فشار
در روش آبیاری تحت فشار (قطره ای یا بابلر) ضمن صرفه جویی در مصرف آب و نیروی انسانی جهت آبیاری از رشد بی رویه علف های هرز نیز جلوگیری می شود.
آبیاری سفالی
در روش آبیاری زیر سطحی سفالی در لایه زیرین خاک و در فاصله 10 سانتی متری ساقه و یا تنه درخت همیشه رطوبت کافی وجود دارد زیرا کوزه در عمق 30 سانتی متری از سطح خاک قرار داده می شود و در نتیجه خاکی که ریشه گیاه یا درخت در آن قرار دارد تا شعاع 50 سانتی متری در اطراف آن همیشه مرطوب است.
نیاز آبی درخت انار :
آب مورد نیاز برای هر هکتار باغ انار را به روش سنتی تقریبا حدود 30000 متر مکعب ذکر کرده اند. آب مصرفی در روش کرتی 21000 و در روش جوی و پشته 15000 و در روش قطره ای 7000 متر مکعب در طول یک فصل رشد است.
عملیات شخم :
باغ انار همه ساله احتیاج به شخم دارد و زمان مناسب آن از اواخر پاییز تا اوایل بهار بوده و عمق متوسط مفید آن 40-25 سانتی متر است.
آزمون خاک :
نمونه خاک اغلب از افق سطحی برداشته می شود. قبل از اینکه باغ احداث شود، آزمون خاک بهترین وسیله برای مشخص نمودن مقدار آهک، غلظت کلسیم، منیزیم، پتاسیم و فسفر در خاک است.
-حدود 5/2 سانتی متری از سطح خاک را کنار بزنید بعد نمونه خاک را از عمق 30-0 سانتیمتر و نمونه عمقی را از 60-31 سانتیمتری بردارید.
- نمونه های عمق 30-0 سانتیمتری را با هم مخلوط کرده و یک نمونه مرکب بردارید و با نمونه های 60-31 سانتیمتری به همین ترتیب عمل نمایید .
ازت : N
ازت در تبدیل گل به میوه و عدم ریزش گل های ثمری موثر است البته باید نسبت به تامین میزان مورد نیاز آن به مدت یک الی دو ماه قبل از شکفته شدن جوانه ها اقدام نمود. استفاده بیش از حد از کود ازته در رنگ گیری میوه اختلال ایجاد می کند.
کودهای ازته بیشتر به صورت اوره، نیترات آمونیوم، سولفات آمونیوم در باغ استفاده می شود.
فسفر : P
در خاک های خیلی سبک سنگلاخی و شنی و یا در شرایط قلیایی شدید درختان دچار کمبود فسفر خواهند شد که در خاک سبک و شنی دادن کود فسفره ضروری است.
پتاسیم : K
اگر غلظت پتاسیم در خاک کمتر از 200 میلی گرم در کیلوگرم باشد می توان نسبت به مصرف سولفات پتاسیم به میزان 120 گرم به ازای هر درخت بارده در دو قسمت آخر پاییز و اول تابستان اقدام کرد و یا اینکه می توان یک سوم کود نیتروژنی و تمام کود فسفاته و پتاسیمی را همراه با کود دامی، حداکثر یک ماه قبل از تورم جوانه ها مصرف کرد.