JO WhatsApp Contact Button

مقالات

جایگاه میوه های گرمسیری در ایران

جایگاه میوه های گرمسیری در ایران :

در کشور ایران بخش قابل توجهی از نواحی جنوب و به ویژه جنوب شرقی کشور جهت کشت و پرورش اغلب میوه های گرمسیری از قدمت بیشتر و چند صد ساله (بیش از 300 سال )برخوردار است. براساس آمار نامه سال 1384 وزارت جهاد کشاورزی میزان سطح زیر کشت ،تولید و عملکرد در هکتار میوه های گرمسیری در کشور به شرح جدول شماره 1 است.

جدول 1- سطح زیر کشت ،تولید و عملکرد در هکتار میوه های گرمسیری در ایران

نام محصول

سطح زیر کشت

غیر بارو(هکتار)

سطح زیر کشت

بارور (هکتار)

کل سطح زیر کشت

کل تولید (تن)

عملکرد در هکتار

(کیلو گرم )

موز

1026

2477

3503

74678

30146

انبه

1335

1871

3206

21170

11317

پاپایا

16

65

81

783

12043

کنار

253

373

626

1548

5177

چیکو

51

19

70

151

8143

تمبرهندی

4

4

8

14

4000

سایرمیوه های گرمسیری

564

638

2173

-

-

جمع

2757

5372

8129

100518

 

ددو استان هرمزگان و سیستان و بلوچستان و نواحی جنوب شرق استان کرمان (جیرفت و کهنوج و منوجان )از مناطق عمده کشت میوه های گرمسیری به ویژه مز و انبه در کشور به شمار می روند و عده قابل توجهی از کشاورزان و روستاییان منطقه از طریق کشت و کار این میوه ها امرار معاش و ارتزاق می کنند. تولید داخلی موز و انبه به عنوان دو محصول پرطرفدار در کشور چه از نظر کمی و چه کیفی پاسخگویی نیازهای داخلی نبوده و می بایست اقدامات گسترده ای در جهت توسعه کشت این دو محصول با استفاده از فن آوری های جدید صورت گیرد . علاوه بر مناطق ذکر شده ،ظرفیت های ناشناخته و بلا استفاده ی فراوان جهت توسعه کشت برخی گونه های درختان گرمسیری به ویژه کنار،چیکو ،گواوا و.... در سایر استان های کشور وجود دارد که می بایستی با انجام تحقیقات گسترده و هدفمند از این ظرفیت ها بهره برداری بهینه گردد. کشت و کار چیکو ،گواوا،تمبر هندی و پاپایا در سطوح بسیار محدود صورت گرفته است.

با توجه به اقتصادی بودن تولید این میوه ها و سازگاری آنها با شرایط اقلیمی منطقه جنوب شرق ،کاشت ارقام مرغوب آنها در سطوح تجاری توصیه می گردد. کنار سازگاری بسیار خوبی با شرایط آب و هوایی مناطق جنوبی کشور دارد و به صورت خود رو  و پراکنده در بیش از 10 استان جنوبی کشور یافت می شود. شناخت ناکافی از این درخت ارزشمند و چند منظوره ،نبود منابع علمی کافی ،کارهای تحقیقاتی و آموزشی ناچیز روی کنار و به ویژه کمبود شدید نهال پیوندی از ارقام مرغوب و تجاری از مهم ترین عوامل عدم توسعه کاشت آن در کشور در سطحوح تجاری بوده است . کاشت این درخت در سطوح تجاری با استفاده از ارقام مرغوب پیوندی کاملاً توجیه اقتصادی دارد.

درخت نارگیل غالباً به صورت تک درخت (اغلب بارور )در منازل و در برخی سواحل به چشم می خورد . در جزیره کیش کاشت چند هکتار از این درخت بیشتر با کاربرد فضای سبز صورت گرفته است. در ارتباط با توسعه کاشت نارگیل در سواحل خلیج فارس و جزائر می بایست بررسی های مورد نیاز صورت گیرد. در ارتباط با سایر میوه های گرمسیری نظیر نخل روغنی و آنونا (گونه های نیمه گرمسیری آنونا )و... می بایست نسبت به واردات ارقام مرغوب و تجاری و بررسی سازگاری آنها در مناطق مختلف اقدام اساسی صورت گیرد. کاشت گونه های مانند بیدام ،جم و جک فروت در پارک ها و فضاهای سبز مناطق گرمسیری به ویژه در مناطق دارای آب و هوای گرم و مرطوب می بایست بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

در چند ساله اخیر کشتگلخانه ای موز در مساحت حدود 100 هکتار و عمدتاً در دو استان گیلان و مازندران صورت گرفته است که متاسفانه به دلایل متعدد از جمله نبود پیشینهتحقیقاتی و یافته های علمی کاربردی در این زمینه ،ضعف زیاد مهارت های فنی تولید کنندگان ،نبود برنامه مدون و مبتنی بر اصول کارشناسی در بخش اجرا جهت توسعه کشت موز گخانه ای و کاشت آن به عنوان یک حرکت ابتکاری و خود جوش توسط بهره بردارن ،بالا بودن هزینه تولید به ویژه هزینه ایجاد گلخانه و سوخت جهت گرمایش گلخانه ها در فصل زمستان و عدم حمایتکافی از تولیدکنندگان از جمله ارائه آموزش های لازم و عدم تامین تسهیلات مالی لازم جهت تهیه زیر ساخت های لازم و تامین به موقع نهاده ها ،اغلب تولیدکنندگان این محصول ناموفق و با ضررهای هنگفت مواجه شده اند و برنامه توسعه گلخانه ای این محصول در هاله ای از ابهام دارد.

با توجه به سیاست وزارت جهاد کشاورزیبر توسعه کشت محصولات گلخانه ای و استفاده بهینه از منابع آب و خاک و پتانسیل بالقوه بالای تولید در شرایط گلخانه و امکان کاشت برخی میوه های گرمسیری در شرایط گلخانه مانند موز،آناناس و پاپایا می بایست تمهیدات و اقدامات لازم در این زمینه صورت گیرد که اولین گام اساسی در این ارتباط ،انجام تحقیقات و پژوهش های لازم در زمینه نیازهای (متنوع و متفاوت با کاشت این محصول در هوای آزاد )اکولوژیک این محصولات در شرایط گلخانه است.