JO WhatsApp Contact Button

مقالات

برداشت موز

برداشت موز : میوه موز را به صورت نارس از درخت برداشت و آن را به صورت مصنوعی می رسانند. برداشت زمانی صورت می گیرد که سطح مقطع شیارهای برجسته روی میوه  ازحالت زاویه دار به حالت گرد درآید . در این مرحله میوه به مرز حدود سه چهارم رسیدگی رسیده است . به منظور حفظ کیفیت  میوه ها و

جلوگیری از گرمازدگی آنها عملیات برداشت و انتقال میوه ها باید در سریع ترین  زمان ممکن صورت گیرد. ارقام پا کوتاه حدود ۱۴-۱۱ ماه بعد از کاشت آماده برداشت هستند در ارقام پا بلند این مرحله ۱۶-۱۴ ماه به طول می انجامد. معمولاً  خوشه های موز حدود ۱3۰-۱۱۰ روز بعد از گلدهی آماده برداشت هستند. در هند بهترین زمان برداشت موز رقم دوارف کاوندیش ۱۳۰-۱۱۵ روز بعد از گلدهی توصیه شده  است . در رقم روبوستا خوشه ها معمولا ۱۲۰- ۹۰ روز بعد از ظاهر شدن آماده برداشت هستند. نوع اقلیم و کیفیت عملیات به زراعی روی زمان رسیدن خوشه ها موثر است ارقام پوآن، مونتان، راستالی و دوارف کاوندیش ۱ معمولاً ۱۲-۱۱ ماه بعد از کاشت آماده برداشت هستند. برخی از ارقام نیز طی مدت ۱۰ ماه آماده برداشت می شوند. زمان میوه دهی بر حسب اندازه پاجوش در زمان کاشت متفاوت خواهد بود. میزان محصول در ارقام مختلف متفاوت است عملکرد رقم دوارف کاوندیش در ایالت تامیل نادو هند ۴۰- ۳۰ تن در هکتار و رقم پوان حدود ۲۵-۱۵ تن در هکتار است . جهت مصارف داخلی میوه را پس از برداشت در مکان های سایه دار آویزان می کنند تا رسیده شود.

نکات مهم برداشت: یک هفته قبل از برداشت محصول، عملیات آبیاری باید قطع شود تا امکان حرکت کارگران برداشت کننده و وسایل برداشت و حمل محصول فراهم گردد. باید سایه بان های موقتی در نزدیکی موزستان احداث و عملیات قطع و جداسازی بسته های موز و کاربرد قارچکش در زیر سایه بان ها انجام شود.

خوشه ها باید سبز و در مرحله سه چهارم رسیدگی و عاری از هر گونه ازآفتاب سوختگی، خراش و شیار و حالت چوب پنبه ای باشند. انگشت های موجود در خوشه نیز نباید حالت بدشکلی داشته باشند. جهت انتقال خوشه ها به اطاقک بسته بندی، ضروری است که پس از گذشت ۱۵ دقیقه بعد از برداشت و متوقف شدن خروج لاتکس از محل برش، خوشه ها به صورت دوتایی و به طور همزمان روی تخته نرده هایی قرار گیرند و نباید اجازه داده شود که خوشه ها با خاک تماس پیدا کنند. جهت جداسازی خوشه ها دو نفر کارگر یکی جهت نگه داشتن خوشه و دیگری جهت برش خوشه از ساقه نیاز است. خوشه ها باید به فاصله ۲۵-۲۰ سانتیمتر بالاتر از اولین دست یا ۱۰-5/7 سانتیمتر از نوک انگشت های اولین دست بریده شوند. در شرایط معمولی نسبت گوشت به پوست موزهای دوارف کاوندیش در مرحله سه چهارم بلوغ 35/1 تا 40/1 می باشد و این می تواند شاخص نسبتاً دقیقی از بلوغ باشد. در این رقم و در شرایط کشت آبی ۱۰۷-۹۹ روز بعد از خروج گل آذین، میوه ها به مرحله بلوغ می رسند.