شرایط اکولوژیکی آناناس
نور-فتوپریود:
وزن میوه رابطه مستقیمی با میزان نوردهی از زمان کاشت تا برداشت دارد.اسیدیته با افزایش میزان نور کاهش پیدا می کند ولی روی کل مواد جامد محلول اثری ندارد. روزهای ابری باعث کاهش رشد گیاه وکاهش اندازه میوه می شود.تحقیقات نشان داده است که ۲۰ درصد کاهش نور، ۱۰ درصد کاهش محصول به دنبال خواهد داشت. در بعضی از ارقام (مانند ارقام گروه کوئین) شدت زیاد نور خورشید در زمان میوه دهی باعث آفتاب سوختگی میوه ها می شود.
ارقامی مانند اسموت کاینه نسبت به طول روز بی تفاوت می باشند. و در هر زمان از سال قادر به گل دهی می باشند. ولی به طور کلی می توان گفت آناناس تا حدی یک گیاه روز کوتاه است ولی یک روز کوتاه اجباری نمی باشد شکستن دوره های تاریکی با نوردهی، گل دهی را متوقف می کند. دمای خنک مخصوصاً در شب اثر روز کوتاه را بیشتر می کند .
آب و هوای مناسب آناناس :
آناناس را اصولا گیاه مناطق گرم و مرطوب به شمار می رود اما در نواحی نیمه گرمسیری نیز سازگاری خوبی نشان داده است . این گیاه به خوبی در نواحی ساحل دریا رشد می کند چون دامنه تغییرات دما در این مناطق محدود است. آناناس جزء گیاهان (CAM) می باشد (مانند گیاهان خانواده کراسوالاسه ها) و می تواند مدت زیادی شرایط خشکی و کم آبی را تحمل کنند. برگ های گیاه سلول هاى پارانشیمی ذخیره اب دارند که می توانند رطوبت را در طول دوره خشکی نگهدارند. برگ ها با تریکومها (Trichomes ) و لایه ضخیم مومی شکل پوشیده شده اند. روزنه ها کوچک ودر داخل شیار و در سطح زیرین برگ ها متمرکز شده اند. در مراحل اولیه تکامل گل آذین، ۳۸ درصد آب در شب یعنی زمانی که روزنه ها باز هستند مورد استفاده قرار می گیرد و در وسط روز آبی از دست نمی دهند. کارآیی استفاده آب در آناناس 3/3 برابر بیشتر از گندم می باشد. آناناس در دامنه وسیعی از بارندگی (از 600 میلی متر تا ۳۵۰۰ میلی متر) رشد می کند ولی بهترین میزان آن بین ۱۵۰۰ - 1000 میلی متر در سال می باشد. در مناطق با بارندگی کمتر از میزان مذکور باید عمل آبیاری به ویژه در فصول گرم و خشک انجام شود. با انکه آناناس مقاوم به خشکی است ولی به شدت از خشکی طولانی آسیب می بیند، در ارتفاعات که شب های خنک دارند، در شب روی برگ ها شبنم تشکیل می شود که از روی برگ به قلب گیاه نفوذ کرده و سپس به پایین گیاه میرسد و در نهایت توسط ریشه ها جذب می شود و گیاه می تواند این آب را به عنوان یک منبع ذخیره مورد استفاده قرار دهد. از کاشت آناناس در مناطق دارای باد شدید باید خودداری کرد .
دمای مناسب آناناس:
دما شاید یکی از مهمترین فاکتورها در کاشت آناناس باشد. رشد گیاه رابطه مثبتی با دمای بالای ۲۹ درجه سانتی گراد دارد. در فصلی خنک رشد به تاخیر می افتد برگ ها کوچک و دندانه دارتر می شوند. تعداد اسلیپ (Slips) افزایش پیدا می کند. میوه کوچک تر، گوشت کدر، اسیدیته بالا و قند میوه کاهش می یابد. بهترین دما برای رشد آناناس ۳۲-۲۲ درجه سانتی گراد می باشد. آناناس نمی تواند دمای پایین (نزديك به يخ زدگي ) ويا حتي شب هاي سرد با دماي ٧-١٠ درجه سانتي گراد را براي مدت چند ساعت در طول چند هفته تحمل مي كند. چنين دمايي باعث نكروزه شدن نوك برگ هاو خسارت به ميوه مي شود.دامنه حداقل و حداكثر به ترتيب ١٥-٢٠ و ٢٥-٣٢ درجه سانتي گراد مي باشد و بهترين دما ٣٠ درجه سانتي گراد در روز و ٢٠ درجه سانتي گراد در شب مي باشد.
برهم كنش تابش خورشيد و دما به طور معني داري در زودرس كردن آن تأثير دارد.اگر گياه به يك اندازه معين از نظر رشد رويشي رسيده باشد شب هاي خنك باعث القاء گل دهي مي شود.در واقع دماي خنك باعث توليد بيشتر تركيبات لازم جهت گل انگیزی می شود.
دمای بالا (بالاتر از ۲۸ درجه سانتیگراد) باعث اختلال در ساخت ترکیبات لازم جهت گل انگیزی می شود و قدرت گل دهی گیاه به طور خطی با افزایش دما کاهش پیدا می کند.
ارتفاع از سطح دریا برای آناناس:
آناناس تا ارتفاع ۱۵۲۵ متر بالاتر از سطح دریا مشروط بر آن که یخبندان وجود نداشته باشد رشد می کنند.
خاک مناسب آناناس :
آناناس می تواند در دامنه وسیعی از خاکها (به استثنای خاک های خیلی رسی) رشد کند به شرطی که خاک زهکشی مناسبی داشته باشد. بهترین خاک برای آن خاک های شنی و لومی می باشد. خاک محل کاشت باید ۴۵-۶۰ سانتیمتر عمق و فاقد لایه سخت یا سنگ زیر آن باشد.پ هاش مطلوب خاک برای آن بین ۶-۵ می باشد.
ترکیب خاکی که در گلخانه جهت کاشت آناناس استفاده می شود شامل برگ های پوسیده بلوط ،کوددامی،خاک سیاه و شن می باشد که بسته به فصل نسبت ترکیبی آن ها متفاوت می باشد. اندازه میوه ها در خاک های سنگین افزایش می یابد اما عطر و طعم آن در خاک های سبک بهتر می شود.
اخیراً محیط کشت مصنوعی که شامل پیت خزه و ور میکولایت همراه با کودهای کامل میکرو و ماکرو می باشد به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد . اگر چه آناناس خاک های اسیدی را ترجیح می دهد ولی می توان آن را در خاک های کمی قلیایی که کلسیم آن بالا نباشد کشت نمود . نسبت بالای منگنز به آهن در خاک باعث خسارت به گیاه می گردد و محلول پاشی با سولفات آهن یک درصد باعث برطرف شدن این مشکل می شود.