JO WhatsApp Contact Button

مقالات

تنظیم­ کننده ­های رشد

تنظیم­ کننده ­های رشد

طرح ساختار گیاه بوسیله شاخه اولیه مریستم انتهایی و به وسیله شاخه­زایی از مجموع مریستم­ها تغییر می­کند. این ویژگی­ها برای تعیین ژنتیکی، شکل ویژه گونه­ها بوده و تحت تاثیر فاکتورهای محیطی می­باشد. در شاخه­زایی، تشکیل مریستم جانبی در کنار برگ و رشد جوانه­های جانبی ضروری است. جیبرلین در کنترل تشکیل مریستم جانبی نقش دارد. شاخه اولیه از رشد مریستم­های جانبی در بسیاری از گونه­های گیاهی جلوگیری می­کند که این پدیده غالبیت انتهایی نامیده می­شود. تاگر چه رشد جوانه جانبی محدود می­شود، این جوانه­های غیرفعال هنوز از نظر متابولیسمی، به همان اندازه جوانه­های در حال رشد فعال هستند، به جز در نخودیان.

غالبیت انتهایی نمایان شده بوسیله یک تعادل بین مقدار سیتوکنین و اکسین نسبت به مقدار واقعی هورمون­ها کنترل می­شود. اکسین اثر بازدارنده بر رشد جوانه­های جانبی دارد در حالیکه سیتوکنین جوانه­های جانبی را تحریک می­کند. علاوه بر این دو هورمون، فاکتورهای دیگری نیز به نظر می­رسد که نقش مهمی در کنترل رشد جوانه جانبی داشته باشد.

غالبیت انتهایی می­تواند بوسیله سربرداری شاخه اولیه نمایان شود، و در برخی گیاهان بعد از اینکه مریستم اولیه انتهایی به اندام مشخصی مانند یک گل تمایز یابد آشکار می­شود. حذف جوانه­های انتهایی، تقسیم سلولی را در جوانه­های جانبی تسریع می­کند. در رزها، در هر زمان، هنگامی که جوانه گل انتهایی قابل رویت باشد 4-2 سانتی­متر بالاتر از جوانه­های جانبی می­شکفند. این گسترش شاخه­ها غالبیت انتهایی را به وسیله تولید اکسین بوجود می­آورد و جوانه­ها را بعداً از بازشکوفایی باز می­دارد. در شکفتن جوانه­های رزها، جوانه­های که در موقعیت بالایی در طول ساقه قرار دارند به نسبت زیادی از رشد جوانه­های زیرین ممانعت می­کنند. توانایی شاخه­های فرعی جوانه جانبی به موقعیتش روی محور اصلی بستگی دارد و ممکن است به وسیله تعادل در مقدار چندین هورمون تعیین شود.

اکسین نهایی مشتق شده می­تواند شاخه فرعی جوانه جانبی را مانع شود که این کار را به وسیله فعال کردن بافت چوبی مربوطه یا سلول­های مدولاری انجام می­دهد اما وارد خود جوانه نمی­شود، هنوز حل این مساله باقی مانده است که چطور اکسین اثر بازدارنده بر روی سد جوانه جانبی دارد. اکسین ممکن است نقشی در تنظیم ساخته شدن سیتوکنین داشته باشد و سیتوکنین بیان­کننده اینست که به مقدارکم در جوانه روی ساقه بعد از سربرداری موجود می­باشد. این سیتوکنین ممکن است نقشی در تنظیم شاخه زایی داشته باشد اکسین واسطه تنظیم کننده ریشه زایی است به همان اندازه که سیتوکنین در بوجود آوردن جوانه­های جانبی در روی ساقه نقش دارد، در ریشه زایی اکسین نقش دارد. در رزها غلظت سیتوکنین جریان شیره گیاهی را هم پیش از شکفتن جوانه جانبی و بن شاخه­ها افزایش می­دهد و بعدا کاهش می­دهد. جوانه هایی که بن شاخهها را بوجود می­آورند به نظر می­رسد که سیتوکنین را از ریشه دریافت می­کند.

اسید آبسزیک (ABA) در خواب جوانه­های جانبی نقش دارد. مقدار ABA در جوانه­های جانبی خفته بالاتر از مقدار آن در هنگام رشد بعد از سربرداری است. ABA نیز خفتگی را در جوانه­های جانبی افزایش یا در آن حالت نگه دارد. اگر چه ABA و اتیلن ممکن است فعالیت جوانه را تنظیم کنند، آنها ظاهراً در نقش اکسین واسط در فالبیت انتهایی دخیل نیستند، غلظت بالای ABA در قیمت پایین ساقه رز نسبت به بالای آن یافت شده است. بعد از هرس مقدار زABA رزها در بخش­هایی از ساقه نزدیک به جوانه­های شکفته و نشکفته کاهش یافته، اما ABA اضافی در زیر برگها جوانه­های نشکفته یافت شد. تعادل بین تسریع کننده های رشد، مخصوصاً سیتوکنین، و بازدارنده­های رشد شامل، ABA کمک به تنظیم شاخه های فرعی، بن شاخه در گیاه رز می­گردد.

در رزها معمولاً پس از برداشت بیشتر جوانه­های جانبی و انتهایی هستند که رویش پیدا کرده و نشان می­دهند که رشد مطلوب بیشتری دارند. اگر جوانه های پایین تر رویش پیدا کنند شاخه های انتهایی هنوز بر آنها تسلط داشته و شرایط رشد نامطلوب (مانند سطح بالا و پایین دما) ممکن است حتی رشد جوانه­های پایین­تر را متوقف کند و موجب سقط گل شود. در شاخه­های پایینی کاهش فعالیت جیبرلین و افزایش تولید اتیلن بافت می­شود. مقدار سرکوبی رشد جوانه، تحت کنترل ژنتیکی است. که بعضی تنوع در شکوفایی جوانه را بین ارقام بازگو می­کند، رز مادلون Madelon رشد انتهایی زیاد و شاخه­های زنی کمتری را نسبت به رز رقم موترا Motrea نشان می­دهد که مادلون مقداراکسین به سیتوکنین بیشتری نسبت به موترا دارد.

اکثر رزها را برای تضمین رشد قوی انها روی پایه رزهای وحشی پیوند می­زنند در این حالت ممکن است پایه شاخه­هایی تولید کند که به انها پاجوش گفته می شود. پاجوشها را باید در اولین فرصت از محل اتصال به ساقه حذف نمود. پاجوشها معمولاً از محل پایه و زیر قسمت پیوند شده رشد می­کنند. اگر زمان کاشت در بهار و اوایل تابستان باشد باید در اطراف بوته مالچ ریخته و آبیاری به خوبی انجام شود. رز معمولاً دارای ریشه­های عمیق است و علائم تنش ناشی از کمبود آب را تا زمان طولانی شدن دوره خشکی نشان نمی دهد ولی این امر باعث اختلال در رشد گیاه و کوچک شدن گل­ها می­شود.