شرایط اقلیمی مورد نیاز خرما
ارتفاع درخت خرما
کاشت درخت خرما در مناطقی مطلوب است که ارتفاع آنها از سطح دریا بیش از ۱۲۰۰ متر نباشد.
دما مناسب خرما
خرما طالب تابستانهای گرم و خشک میباشد و به ویژه هنگام رسیدن میوه به هوای گرم و خشک با حداکثر دمای روزانه ۳۲ درجه سلسیوس برای تولید تجاری نیاز دارد. گلدهی و تشکیل میوه به ترتیب در دمای بیش از ۱۸ و ۲۵ درجه سلسیوس اتفاق میافتد. میوه خرما جهت رشد کامل خود نیازمند دریافت مجموع واحدهای حرارتی است که به روشهای مختلفی اندازه گیری میگردد. متداولترین روش اندازهگیری، محاسبه مجموع میانگین دماهای بالاتر از ۱۸ درجه سلسیوس از گلدهی تا برداشت میباشد که با توجه به تحقیقات صورت گرفته مقدار ۱۸۰۰ درجه سلسیوس واحد گرمایی به عنوان ضریب متوسطی برای ارقام مختلف معرفی شده است.
ارقام خرمایی که در زمان بلوغ میوه، میزان قند پایینتری دارند تعداد واحد گرمایی کمتری جهت رسیدن به مرحله بلوغ نیاز دارند و معمولاً این ارقام در مناطق حاشیهای، یعنی در مناطقی که دما عامل محدود کننده نیست گسترش بیشتری یافتهاند. حداقل دمای رشد برای خرما ۱۰ درجه سلسیوس بوده و برگهای آن در 7- درجه سلسیوس از بین می روند اما تنه و جوانه انتهای آن که توسط الیاف پوشیده شده است در دمای ۱۳- الی ۱۵- درجه سلسيوس آسیب میبینند.
آب مورد نیاز خرما
اگر چه این گیاه به خشکی مقاوم است اما وجود رطوبت کافی در خاک موجب افزایش عملکرد میشود، بطوریکه جهت تولید یک کیلوگرم خرما به دو متر مکعب آب نیاز دارد. طی مرحله گرده، وجود رطوبت و بارندگی ضروری نبوده و اگر بارندگی در فاصله زمانی کمتر از ۶ ساعت پس از گردهافشانی رخ دهد احتمال شسته شدن دانههای گرده از روی کلاله گلها قبل از تلقیح وجود دارد و مانع بارور شدن گلهای ماده میشود. در مرحله سبز و نارس میوه (مرحله حبابوک و کیمری) مقدار کمی باران ملایم مفید بوده و اگر در اثر رطوبت در میوه ترک ایجاد شود، پس از مدتی جوش میخورد اما اگر نخلستان قبل از بارندگی آبیاری شود، احتمالی ترک خوردن و فاسد شدن میوه افزایش مییابد. بارندگی و رطوبت اواخر تابستان در مراحل آخر رسیدن میوه مضر بوده و موجب فاسد شدن میوه و بروز ناهنجاری نوک سیاه (Black nose) میشود. خرما به شرایط غرقاب شدن بسیار مقاوم است و دارای بیشترین مقاومت به شوری در مقایسه با سایر درختان میوه میباشد. نخل خرما را میتوان بدون ایجاد کاهش در تولید آن با آبی با شوری کمتر از 7/2 دسی زیمنس بر متر آبیاری کرد مشروط بر اینکه شوری خاک نیز بیش از 4 دسی زیمنس بر متر نباشد.
خاک مناسب خرما
مطلوبترین خاک برای رشد و نمو آن، خاکهای لومی زهکش دار دارای مواد آلی و قدرت نگهداری آب کافی با PH بین 5/8-7 است. پتانسیل عملکرد خرما در EC خاک، 8/6، 9/10 و 9/17 دستی زیمنس بر متر به ترتیب ۱۰، ۲۵ و 50 درصد کاهش یافته و حداکثر EC قابل تحمل 32 دسی زیمنس بر متر میباشد.