ضایعات خرما پس از برداشت
میزان ضایعات خرما در غالب گزارشها 20 درصد ذکر شده است. علل عمده ضایعات خرما به شرح زیر می باشد:
عدم دقت در بهکارگیری وسایل مناسب برای چیدن و جمع آوری محصول، عدم درجه بندی و رقم بندی، دفع آفات و عدم رعایت اصول بهزراعی، عدم کارخانجات صنایع تبدیلی مرتبط با این محصول (تولید خمیر خرما، شهد خرما، عسل، گلوکز، شکلات، شیره، خوراک دام).
عوامل بهوجود آورندة ضایعات خرما
بهطور کلی عوامل بهوجود آورنده ضایعات به دو گروه میکروبی و غیر میکروبی تقسیم می شوند. عوامل میکروبی شامل مخمرها (زیگوساکارومیسها، هانسونولا)، قارچها (آسپرژیلوس، آلترناریا، پنی سیلیوم، کاتنولازیا، فولیجیتا، سایتو) و باکتریها (استوباکتر) می باشد.
عوامل غیر میکروبی شامل ضایعات دیگر مانند تیرگی رنگ خرما، شیره دادن، پیدایش و گسترش نقاط محتوی قند، از بین رفتن طعم خرما، خشک شدگی یا مرطوب شدن بیش از اندازه خرما و یا پیدایش بافت دانهدار در این میوه می باشد. تبدیل شدن ساکاروز خرما به قندهای ساده و تولید اسید خرما توسط واکنش های غیر اکسیداتیو و غیر آنزیمی و لکه های ناشی از قند تجمع یافته از موارد دیگر می باشد.
خرما دارای مقدار بسیاری قند و نیز رطوبت می باشد که آن را مناسب رشد میکروارگانیسمها می نماید. بنابراین نیاز به شرایط بهداشتی خاصی دارد که از جمله آنها رعایت بهداشت توسط کارگران و ضد عفونی کردن تجهیزات، لوازم و ابزارها می باشد.