آفات و بیماریهای نارگیل
سوسک شاخدار یا سوسک رینوسروس Oryctes rhinoceros L.:
این سوسک شاید مهمترین آفت نارگیل در تمام مناطق کشت نارگیل باشد. علاوه بر نارگیل، درختان خرمای وحشی و نخل روغنی قرمز از میزبانهای دیگر این حشره هستند، ولی نارگیل بهترین میزبان این سوسک است.
حشرات کامل آفت به رنگ قهوهای تیره تا سیاه، به طول 50-35 میلیمتر و به عرض 21-14 میلیمتر و در ناحیه سر دارای شاخ میباشند. خسارت آفت توسط حشرات کامل ایجاد میشود. این سوسکها که معمولاً در شب فعالیت میکنند، از ناحیه تاج درختان نارگیل وارد بافتهای جوان برگ و خوشه گردیده و با تغذیه از برگهای جوان باز نشده و گلآذین به درختان نارگیل خسارت میزنند. برگهای خسارت دیده به شکل بادبزن در میآیند. در صورتی که سوسکها به اسپاتهای باز نشده حمله کنند، گلآذین درون اسپاتها شدیداً آسیب میبینند و در مواردی کل گلآذین از بین میرود.
نظر به اینکه تولید مثل این حشره، درون بقایای گیاهی پوسیده صورت میگیرد، محلولپاشی با حشرهکش مجاز و قابل کاربرد در خاک هر ماه یک بار میتواند مراحل اولیه رشدی آفت شامل تخم، لارو و شفیرهها را درون بقایای گیاهی منهدم کند. استفاده از کودها و یا سایر مواد زائد آلی در حال پوسیدن به عنوان تله، در نقاط مختلف باغهای نارگیل باعث جلب حشرات کامل آفت جهت جفتگیری و تخمگذاری میشود. با محلولپاشی هر سه ماه یک بار با استفاده از سموم مجاز، میتوان آفت را به خوبی کنترل نمود. رعایت بهداشت در باغهای نارگیل و جمعآوری و انهدام سوسکها در کنترل آفت مؤثر است. در کشور سریلانکا استفاده از تلههای فرمونی علیه آفت موفقیتآمیز گزارش شده است .
سوسک طلایی Lecophlis conephora Burm:
لارو این حشره که معروف به کرم سفید میباشد، با تغذیه از ریشه درختان نارگیل به آنها خسارت میزند. لارو درون خاک زندگی میکند و معمولاً درون خاکهای شنی و شنی لومی بیشتر دیده میشود. این آفت علاوه بر نارگیل به نباتات دیگری که به صورت مخلوط با نارگیل کشت میشوند، مانند سیبزمینی هندی، موز و غیره نیز حمله میکند.
حشره کامل به رنگ قهوهای و حدود 30 میلیمتر طول و 15 میلیمتر عرض دارد. حشره ماده، تخمهای خود را در عمق 5 تا 10 سانتیمتری خاک قرار میدهد و لاروهای خارج شده از تخم، از مواد آلی در حال پوسیدن و ریشه جوان گراسها یا سایر نباتات تغذیه میکنند و در ادامه با تغذیه از ریشههای درختان نارگیل باعث توقف رشد آنها میشوند. حشرات کامل از سبزهها و سبزیجات تغذیه میکنند و به درختان نارگیل خسارت نمیرسانند. شخم باعث میشود که لاروهای آفت در معرض حمله دشمنان طبیعی خود نظیر پرندگان، گربهها، سگها و غیره قرار گیرد.
این آفت مورد حمله پستانداران و پرندگان شکارگر مانند کلاغ و مرغان خانگی، موش خرما و غیره نیز قرار میگیرد . استفاده از سموم مجاز قابل کاربرد در خاک در آوریل (فروردین ماه) و آگوست در زمان شخم زدن باغهای نارگیل به خوبی آفت را کنترل میکند، اما استفاده مداوم از حشرهکشها در خاکها باعث بقاء و انتقال آنها در نارگیل و گیاهان کشت شده در باغهای نارگیل میشود.
سرخرطومی حنایی Phynchophours ferrugineus olive:
این حشره یکی از خطرناکترین آفات نارگیل است که در نقاط عمده کشت نارگیل در کشورهای مختلف وجود دارد. اطلاعات مربوط به این آفت در بحث معرفی آفات خرما بیان شد.
سوسک برگخوار نارگیل Promecotheac cuming Baly:
این حشره یکی از مهمترین آفات نارگیل در کشور فیجی، تونگا، جزایر سولومون، مالزی و سریلانکا است. حشرات کامل به رنگ نارنجی متمایل به قهوهای تیره و مهاجر میباشند. این سوسک از سطح زیرین برگچههای نارگیل تغذیه میکند و تمام بافتهای آن را به صورت خطوط طولی باریک در آورده و از برگ فقط، قسمت اپیدرم رویی باقی میماند. روش مبارزه بیولوژیک در کنترل این آفت بسیار مؤثر بوده است .
کرم سر سیاه یا کرم برگخوار Nephantis serinopa:
کرم سر سیاه یکی از آفات مهم نارگیل است که عموماً در نوار ساحلی و نواحی کنار دریا در کشورهای هندوستان، سریلانکا و برمه دیده میشود. این حشره در تمام طول سال فعال است. حشره کامل آفت پروانهای به رنگ خاکستری، با بالهای جلویی نسبتاً کشیده حاوی فلسهایی پراکنده و زیبا است. خسارت حشره توسط لارو وارد میشود که در سطح زیرین برگها زندگی مکند. این حشره با استفاده از تارهای ابریشمی و فضولات خود، حفرههایی ایجاد میکند و درون آن زندگی میکند. جمعآوری و سوزانیدن برگهای آلوده به آفت سبب کاهش جمعیت و جلوگیری از گسترش و انتشار آن میشود .
موریانه Odontotermes obesus Ramb:
موریانهها با تغذیه از پوست نهالهای نارگیل به آنها خسارت میزنند. خسارت آفت در خاکهای شنی لومی و رسوبی بیشتر است. در خاکهای رسوبی حدود 20% نهالهای نارگیل در اثر خسارت این آفت از بین میروند. نهالهای نارگیلی که 4-3 سال از کاشت آنها میگذرد، نیز مورد حمله آفت قرار میگیرند. این گونه نهالها رشدشان متوقف شده و یا در مواردی کاملاً از بین میروند. ایجاد نهالستان در خاکهای شنی و یا استفاده از یک لایه ضخیم از شن رودخانهها در بستر کاشت و یا مخلوط نمودن خاک با لیندین به میزان 10% و یا 65 کیلوگرم در هکتار قبل از کاشت میوههای بذر نارگیل بسیار مفید است. در صورت کاشت در زمینهای رسوبی بهتر است در محل قرار دادن بذرها، از شن استفاده شود .
مـوش:
موش یکی از آفات بسیار خطرناک نارگیل در کشورهای مختلف است. موش خانگی با ورود به ناحیه تاج درختان نارگیل، میوههای نارس را سوراخ کرده و از شیره درون آن و گوشت میوه تغذیه میکند که در نهایت باعث ریزش میوهها میشود. استفاده از تلههای معمولی، یکی از متداولترین روشهای مبارزه با موشهاست. کاربرد ترکیبات گازی درون سوراخها و استفاده از حلقههای آهنی دور تنه درختان نارگیل به منظور جلوگیری از بالا رفتن موشها از تنه درختان در کشور هندوستان پیشنهاد شده است. کاربرد بلوکهای طعمه مسموم وارفارین نیز برای مبارزه با موشها توصیه شده است .
خفاش Ptropus edwardisii:
این خفاش دارای جثه بزرگ و بالهایی به طول 120 سانتیمتر میباشد. این پرنده به میوههای جوان و خوشههای نارگیل حمله میکند و با سوراخ کردن میوهها از شیره و آب آن تغذیه مینماید. میزان خسارت آفت در ایستگاه تحقیقاتی رجیونال به طور متوسط 2/32 درصد برآورد گردیده است.
خرچنگ Birgus latro:
این خرچنگ از درختان نارگیل بالا میرود و میوهها را بریده و خراب میکنند، اما به طور معمول خرچنگها فقط از میوههای ریخته شده زیر درختان استفاده میکنند و به کمک انبرکهای محکم خود و همچنین بخش انتهایی جفت اول پاها خوشهها را قطع میکند و میوهها را باز نموده و یا با ناخنهای قوی خود میوهها را از ناحیه چشم سوراخ کرده، از آنها تغذیه میکنند. این خرچنگها معمولاً شب فعالاند و در هنگام صبح در زیر ریشهها و لابلای سنگها مخفی میشوند .
بیماری پوسیدگی جوانه:
به وسیله قارچ Phytophthora palmivora ایجاد میشود. این بیماری کشنده بوده و به تمام نخلها خسارت میزند، اما نخلهای جوانتر آسیبپذیرترند. برگهای تازه و بافتهای نرم تاج، پوسیده و تبدیل به توده لزجی از مواد فاسد میشوند. حتی پس از مرگ جوانه مرکزی، ممکن است برگهای بیرونی و خوشهها برای ماههای متعددی سالم باقی بمانند. این بیماری در زمان بارندگیهای مانسون که درجه حرارت پایین و رطوبت بالاست، شایع میشود. نخلهایی که به سختی آسیب دیدهاند، باید قطع و سوزانده شوند. برای پیشگیری از سرایت بیماری تمام نخلهای سالم باید با مخلوط یک درصد بردو محولپاشی شوند .
پوسیدگی برگ:
این بیماری به وسیله قارچهای Bipolaris halodes، Gloesporium sp. و Gliocladium roseum ایجاد میشود. اولین علائم آن سیاه شدن و چروکیدگی کنارههای انتهایی برگچهها و برخی برگهای جوانتر است. سپس برگها بادبزنی شکل میشوند. محلولپاشی برگها با مخلوط یک درصد بردو یا هر قارچکش اختصاصی نظیر 05/0 درصد فیتالان یا قارچکشهای آلی (3/0 درصد دیتان ام) 45 روز پس از حذف بافتهای آلوده بیماری را کنترل میکند.
پوسیدگی میوه:
ریزش گلهای ماده و میوههای نارس از نشانههای این بیماری هستند. زخمهایی بر روی میوههای جوان ظاهر میشود که به تدریج پیشرفت کرده و باعث پوسیدگی و فساد بافتهای زیرین میشود. این بیماری به وسیله قارچهای جنس فیتوفترا ایجاد میشود. عامل بیماری در فصل بارندگی هنگامی که شرایط جوّی برای رشد آن مناسب باشد، فعال میشود.
برای مبارزه با آن، یک بار محلولپاشی با مخلوط یک درصد بردو یا هر قارچکش مؤثر دیگر نظیر فیتالان (05/0 درصد)، قبل از بارندگیهای مانسون و به دنبال آن یک یا دو بار دیگر با فاصله 40 روز بعد توصیه شده است .
پوسیدگی ریشه و تنه:
این بیماری به وسیله قارچ Ganaderma lucidum ایجاد میشود. برگهای مسن قبل از ریزش، ممکن است ماههای متمادی در اطراف تنه آویزان بمانند. برگهای جوان نیز در بعضی مواقع سبز باقی میمانند. نخلها به علت عدم تشکیل گل، عقیم میشوند. تاج نخل کوچک میشود. برگهای جدید نیز کوچکتر و به رنگ زرد متمایل به سفید شده و در نهایت جوانه مرکزی پژمرده میشود. در موارد حاد، این زخمها در اطراف طوقه درخت نیز دیده میشود. از این زخمها صمغ قهوهای رنگی تراوش میشود که به تدریج باعث مرگ بافتهای بیرونی تنه میشود. این بیماری در مدت دو سال نخل را از پای در میآورد .