مشخصات ارقام مهم گردو
مشخصات ارقام مهم گردو
تعیین ویژگیهای رفتاری هر رقم گردو به عوامل زیر بستگی دارد.
تنۀ درخت، که بر حسب زاویۀ شاخه بندیها، خمیده یا کشیده است.
محل اتصال شاخه ها به تنه، اینکه شاخه ها و بازوهای میوه دهنده در قسمت بالایی یا پایینی درخت واقع شده باشند.
حجم شاخه ها، یعنی ضعیف، متوسط یا قوی بودن آنها.
استقرار جوانه های میوه دهنده روی شاخه، که در هر حال و در هر واریته ای جوانههای میوه دهندۀ گردو بدون استثناء روی شاخه های سال قبل مستقر می شوند و وضعیت استقرار و کمیّت آنها فقط بر حسب ارقام مختلف، متفاوت است.
چگونگی استقرار جوانه های میوه دهنده روی شاخه بر سه تیپ است:
1.2.1.2 تیپ اول، باردهی انتهایی، شاخه بندیهای ضعیف
ارقام تیپ اول شامل ارقام اروپایی و بومی فرانسوی است. مشخصات عمومی ارقام این تیپ به شرح زیر است:
ـ جوانه های میوه دهنده روی نوک شاخه های یکساله مستقر می شوند.
ـ شاخه بندی در آنها ضعیف است و هیچ شاخ و برگ دیگری روی شاخه های یکسالۀ آنها دیده نمی شود، مگر به طور استثناء روی شاخه های قوی و در معرض تابش نور.
ـ جوانۀ انتهایی شاخه های یکساله طبعاً گرایش غالب به رشد صعودی دارند و اگر چنین شاخه ای ضعیف یا حتی متوسط باشد، جوانۀ انتهایی فقط باز می شود ولی رشد نمی کند. روی شاخه های یکسالۀ قوی ممکن است چندین جوانه با هم برویند که در این صورت، آنها نیز گرایش به رشد صعودی خواهند داشت.
ـ معمولاً قوی تا بسیار قوی و دارای تنۀ کشیده اند و زاویۀ شاخه بندی آنها بین 30 تا 60 درجه است.
ـ به سبب ضعف شاخه بندی و قدرت نسبتاً زیاد تا بسیار زیاد، و به سبب خاصیت باردهی در نوک شاخه ها، زمان بارآوری آنها معمولاً دیرتر از سایر انواع گردو است و نوبر آنها از سال چهارم تا پنجم به بعد ظاهر می شود. در این حالت (نرسیده به سن بلوغ و باردهی کامل) است که درخت از قسمت پایین لخت می شود و باردهی آن به محیط روشن اطراف تاج درخت، یعنی دور از تنۀ اصلی، منتقل می شود. در نتیجه، خاصیت بارآوری درخت (یعنی تولید میوه بر حسب کیلو نسبت به متر طولی چوب) به تدریج کاهش می یابد. حتی اگر بازدهی آن به ظاهر مطلوب باشد.
ـ تنه به طور طبیعی جامی منفرجه، با بازوبندیهای متعدد، یا با محور مرکزی دارای شاخه بندیهای قوی در پایین درخت شکل می گیرد.
خصوصیات فیزیولوژیکی بعضی ارقام تیپ اول به شرح زیر است.
فرانکت، شاخه بندی ضعیف ولی تعداد آن بیشتر از شاخه بندی پاریزین است. گهگاه میوه های جانبی نیز روی شاخه های یکساله دیده می شود.
پاریزین. شاخه بندی آن بسیار ضعیف، و لُخت ماندن قسمت پایینی درخت با توجه به قدرت آن دارای اهمیت است.
روند دومونتیناک. شاخه بندیهای مطلوب و میوه های جانبی روی بعضی از شاخه ها (معمولاً بیشتر از فرانکت) این واریته را بین تیپ اول و دوم قرار می دهد.